Вхід | Реєстрація

Царичанка у вогні

Царичанка у вогні

Попри попередження пожежних, роз’яснення науковців та прохання екологів, українці вперто продовжують знищувати все живе навколо. А потім скаржаться на поганий стан довкілля та потерпають від невиліковних хвороб. На жаль, дурнуватих варварів вистачає і в Царичанці.

Як розповів редакції Сергій Шаповал, інспектор Державної пожежно-рятувальної частини № 24, що базується в Царичанці, лише протягом останніх чотирьох днів, коли в Україні установилася суха і тепла погода, вогнеборцям доводилося 12 разів виїжджати на виклики, пов’язані із спалюванням сухої трави і очерету. До гасіння в різних населених пунктах Царичанського району долучалися «еменесники» з Магдалинівки і Петриківки.

Не дивлячись на те, що вогнеборці діють досить оперативно, вогняна стихія вже завдала непоправної шкоди довкіллю. Вогнем лише за чотири дні знищено 17 гектарів рослинності на луках, у болотах. А в селі Зубківка вигоріло майже гектар хвойної підстилки в сосновому лісі. Лише завдяки збігу обставин та оперативному реагування рятувальників, лісова пожежа не стала «верховою», тобто не загорілися самі дерева. А, як відомо, верхову пожежу практично неможливо погасити.

Завдані збитки неможливо підрахувати точно. Але зрозуміло, що у вогні та диму загинули сотні тварин та птахів, знищена рослинність, на місці якої обов’язково з’явиться амброзія та інші карантинні бур’яни.

Сергій Шаповал роз’яснив, що інколи громадяни вважають, що складати протоколи на тих, хто свідомо випалює траву та очерет, мають виключно співробітники МНС. Але це не відповідає дійсності. Протоколи можуть і мають складати уповноважені особи виконкомів селищної та сільських рад, громадські інспектори з охорони довкілля, єгері та інші посадові особи мисливських господарств і працівники поліції.

Найтяжче покарання за спалювання трави передбачено Кримінальним кодексом України.

 

Стаття 245. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу

  1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той же строк.
  2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Доки ця стаття готувалася до друку, увечері 10 березня в мережі Фейсбук з’явилося відео про чергову пожежу поряд з Івано-Яризівкою. А кажуть, що землю після себе випалювали фашисти. Хоча практика показує, що деякі українці ведуть себе на рідній землі гірше окупантів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2020, 10:13 | Царичанка | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації