Вхід | Реєстрація

У церкву йтимемо з паскою і маскою

У церкву йтимемо з паскою і маскою

У зв’язку з карантинними обмеженнями, що діють на території України, у редакцію почали надходити дзвінки від читачів, які цікавляться, чи проводитимуться у православних церквах богослужіння на Вербну неділю і Пасху. За коментарем кореспонденти "ЕХО" звернулися до настоятелів храмів, що діють у Кобеляках і Нових Санжарах.

Зі слів настоятеля Свято-Миколаївської церкви Василя Сверловича, богослужіння проходитимуть відповідно до норм карантину:

— Служба йде, але за мінімальної кількості людей. Присутні в храмі лише ті, хто співає. Намагаємося дотримуватися тих санітарних норм, що запровадила держава. На сповідь і причащання бажано приходити по одинці. Ми ж не можемо заборонити людині йти до Бога.

Якщо на Вербну неділю чи Пасху люди прийдуть на вулицю до церкви, то ми не відмовимо їм і проведемо освячення. Головне, аби вони були в масках і дотримувалися дистанції.

Як пояснив Георгій Момоход, настоятель Свято-Покровського храму, богослужіння — це невід’ємна частина Вербної неділі і Пасхи, але в яких рамках воно проходитиме, залежить від рішення правоохоронних органів і місцевої влади.

— Станом на 7 квітня я не можу дати вичерпної відповіді. Найближчими днями зустрінуся з поліцейськими і представниками місцевої влади, аби обговорити це питання з ними. Та ми плануємо все рівно вербу заготовити для всіх бажаючих, освятити її. Тоді, наприклад, бажаючі заходитимуть і братимуть собі вербу. Звичайно, на Пасху теж проходитиме служба. Але яким чином відбуватиметься освячення, мають вирішити поліція і місцева влада.

Дмитро Педина, настоятель храму Преображення Господнього, розповів, що в Нових Санжарах на Вербну неділю богослужіння відбуватиметься. Воно проходитиме на вулиці. Обов’язкова умова — усі прихожани мають бути в масках і дотримуватися дистанції один від одного 1,5–2 метри. О 9‑ій розпочнеться служба, об 11‑ій планується освячення верби.

— Одночасно велику кількість людей до храму ми допустити не зможемо. Тому храм буде відкритий до 14‑ї, аби всі бажаючі могли освятити вербу.

Також отець Дмитро повідомив, що бажаючі посповідатися мають час до неділі. Вони можуть відвідати храм до п’ятниці з 9‑ї до 12‑ї, у суботу — з 12‑ї до 16‑ї. За цей період люди можуть прийти і посповідатися. Не обов’язково приходити для цього на службу, але до 12 квітня вони можуть сповідуватися. Якщо виявляться бажаючі сповідуватися в неділю, для них проходитиме загальна сповідь. Київська митрополія не благословляє проводити приватні сповіді на Вербну неділю.

Стосовно богослужіння на Пасху, то Дмитро Педина пояснив, що після Благовіщення в Києві відбудеться синод, де будуть прийняті відповідні рішення і ближче до кінця тижня йому надійдуть рекомендації.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Ltava / 9 квітня 2020, 16:02
Мер столиці Віталій Кличко на онлайн пресконференції 9 квітня-Із випадків, зареєстрованих за минулу добу, 26 – у Києво-Печерській лаврі".За словами Кличка, наразі складно уявити, яким може бути ланцюг подальшої передачі інфекції, тому він із хвилюванням чекає Великодня, щоб після свята ситуація різко не загострилася і в місті не було сотень нових хворих.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації