Вхід | Реєстрація

Вас просто роблять нещасними

Вас просто роблять нещасними

Усі ми зараз стали свідками і мимовільними учасниками всесвітної істерії, котра виникла у зв’язку із поширенням нібито небезпечного коронавірусу під назвою COVID-19. Кожного дня ваш мозок буквально тероризують повідомлення про нові смерті людей. При цьому більшість із цих повідомлень якщо не є відверто брехливими, то містять у собі елементи свідомого перекручення інформації. Це називається модним словом «фейк». Тобто вам нібито й не збрехали повністю, але перекрутили інформацію. У результаті, непідготовлена людина не може відрізнити правду від брехні, не знає, кому і в що вірити. З екранів телевізорів і смартфонів, із моніторів комп’ютерів українцям, як і більшості землян, щодня, щогодини, не втомлюючись, на різні голоси нагадують, що в цьому світі є коронавірус, помирають люди і запроваджені карантинні заходи. І всій оцій апокаліптичній пропаганді протистоять поодинокі науковці, журналісти, блогери. Але якщо оцінити співвідношення сил, то воно явно на боці тих, хто хоче зробити з людей слухняних «ковідіотів». Адже на одну статтю чи відеоролик із спростуванням «фейків» чи спокійним фаховим аналізом припадає сто, якщо не тисяча повідомлень про те, що «ми всє умрьом».

І зараз навіть важко сказати: дії української влади є причиною чи наслідком масової дезінформації щодо незрозумілого коронавірусу. Адже замість того, щоб дійсно зміцнювати матеріальну базу медицини, вести спокійну роз’яснювальну роботу серед населення, а головне – діяти виключно в рамках Конституції та законодавства, нинішні владці влаштували справжній правовий армагедон. А остання 255 постанова Уряду, напевно, війде в історію, як зразок абсолютного юридичного невігластва. Замість того, щоб заохочувати здоровий спосіб життя, підтримувати мінімальну ділову активність, чиновники  просто тупо заборонили все, що могли заборонити. І все це призведе до тяжких наслідків. Адже хвороби і смерті при продовженні нинішніх дій влади виникнуть неминуче. Судіть самі. Вас на кілька тижнів закрили в незрозумілому і вельми сумнівному, з правової точки зору, карантині. При цьому, заборонивши бути здоровими і щасливими людьми, залишили вам лише одну альтернативу. Алкоголь і тютюн продають, ломбарди і кредитні спілки діють, відвідувати, у тому числі і з дітьми, можна виключно кладовища (перечитайте постанову, у переліку заборонених місць для прогулянок з дітьми цвинтарів немає). Ви не працюєте, не гуляєте, не дихаєте свіжим повітрям, вам на обличчя начепили «самопальні» (дозволені Урядом) маски, які через кілька годин використання стають отруйними. Я думаю, люди, які спробували носити їх протягом цілого дня, відчули, наскільки це неприємно і важко для організму. Вам щодня убивають психіку, отже і здоров’я, негативною інформацією. І при цьому матеріальне забезпечення системи охорони здоров’я абсолютно не покращилося. І яким буде результат? Та будь-який фаховий лікар підтвердить, що результатом буде спалах захворювань і зростання кількості померлих людей.

Окрім того, у людей, які зрозуміють, що їх обдурили, а дії влади незаконні, обов’язково виникне реакція відторгнення. І вони перестануть виконувати навіть необхідні і цілком законні умови карантину.

Дивлячись на цю вакханалію, починаю розуміти одного вусатого чоловіка, який керував величезною державою в минулому столітті і розстрілював за порушення Закону. Якби він керував і зараз, то ми б уже й забули про існування нашого прем’єра, головного санітарного лікаря, міністра охорони здоров’я і практично всіх голів облдержадміністрацій. Недаремно ж деякі розумніші чиновники на місцях просто нічого не роблять. Вони розуміють, що все, що зараз відбувається в Україні, незаконно і, теоретично, за це можна понести відповідальність. Хоча з іншого боку, хто до неї притягне? Правоохоронних органів теж немає.

 

Журналістика в Україні вмерла

Першою жертвою коронавірусу в Україні стала вітчизняна журналістика. Це — уже доведений факт. Вона й до цього додихала, а зараз випустила дух остаточно. Журналістів в Україні практично не залишилося. Є копірайтери або й взагалі рерайтери, журналістів — одиниці. Поясню по простому: перші два названих слова означають, що представник цієї професії просто переписує даний йому текст, дещо змінюючи в ньому. До справжньої журналістики це не має жодного відношення. Тому що справжній журналіст постійно намагається «докопатися» до істини і висвітлює факти.

Колись давно, два із половиною тисячоліття тому, головну пораду журналістам, та і взагалі людям, дав товариш на ім’я Будда. Він сказав:

— Не довіряйте тому, що ви чули. Не довіряйте традиціям, так як їх передавали з покоління в покоління. Не довіряйте нічому, якщо це є слухом або думкою більшості. Не довіряйте, якщо це є лише записом висловлювання якогось старого мудреця. Не довіряйте припущенням. Не довіряйте тому, що ви вважаєте правдою, до чого ви звикли. Не довіряйте одному голому авторитету ваших вчителів і старійшин. Після спостереження і аналізу, коли він узгоджується з розумом і сприяє благу і користі одного і кожного, тоді приймайте це і живіть згідно з ним.

І навіть йому самому Будда радив не довіряти.

А серед професійних журналістів, колись давно, коли вони, журналісти, ще існували, був популярним такий цинічний жарт:

— Навіть якщо ваша мама вам сказала, що вас любить, — перевірте. Бажано, із двох джерел.

Одразу ремарка. Безумовно цей вираз стосується і тексту, який ви читаєте. Прочитали — перевіряйте, думайте, порівнюйте із реаліями. Але, наголошую, із реаліями, а не з тим, що вам нав’язують із екранів телевізорів.

Так от, українські псевдожурналісти нині нічого не перевіряють. Вони просто штампують статті, які об’єднують дві ознаки. Перша — шокуючий заголовок, друга — мінімум фактажу. І якщо представникам професії із центральних телеканалів та «великих» газет і сайтів за фейки, швидше за все, добре платять, то інші просто виступають в ролі корисних ідіотів.

Не буду голослівним, наведу приклади. Приклад перший і головний. Чому українські журналісти мовчать про феномен Білорусі, де немає карантину, працює все, відбуваються футбольні матчі і до цього часу немає мору? Вірус же один і той же. І люди однакові.

Чому українські журналісти «забули» про приклад величезного океанського лайнера, на якому ще з початку цієї мутної епопеї з мутним вірусом його виявили? І повальних смертей не було, хоча люди були замкнуті в просторі і неминуче заразилися.

І таких прикладів можу наводити на кілька номерів «ЕХО». Зізнаюся чесно, уже навіть стомився писати людям у Фейсбуці, що вони, самі того не розуміючи, розповсюджують фейки і брехню. А хто туди цю гидотну запустив? Та журналісти ж.

Фуух. Видихнули. Заспокоїлися. Люди, все буде добре. Будьте здорові і щасливі, а не такі, якими вас намагається зробити недолуга влада. Переживемо і коронавірус, і цих ідіотів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 квітня 2020, 09:15 | Полтавщина | Редакційна
1. orakul / 13 квітня 2020, 10:42
Філону респект! Молодець. І журналістів не забув.
2. orakul / 13 квітня 2020, 10:49
Кому цікаво, поради Монян як захиститися від поліціянтів.
Оце б мій дід чи батько побачили, що я слухаю ці поради. Алес! З наступаючим Днем Перемоги! Очевидн, що святкувати не дадуть. В Болгарії поліцайський режим продовжили до 13 травня. Так і у нас буде. Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації