Вхід | Реєстрація

Одним карантин, іншим – надприбутки

Одним карантин, іншим – надприбутки

Як відомо із закону збереження енергії, ніщо з нічого не виникає і нікуди не зникає.  Цей закон успішно працює і у сфері товарно-грошових відносин. Приміром, якщо більшість громадян України збідніли, то хтось різко збагатився. А жителям Кобеляцького району для того, щоб на власні очі побачити, як працює закон збагачення меншості за рахунок більшості, не потрібно навіть за його межі виїжджати. Усе відбувається поряд — у Марківці, Соснівці, Мідянівці.

Усі жителі Кобеляцького району прекрасно знають про те, що через його територію проходить надважлива для економіки України автодорога Н-31 між Дніпром і Решетилівкою. Із 2018 року Уряд почав втілювати в життя грандіозний проект будівництва нової дороги між цими населеними пунктами. Важливості і унікальності цьому процесу додає ще й той факт, що нова автомагістраль буде цементно-бетонною. Безумовно, кобелячани, як і жителі сусідніх районів, вітають будівництво сучасної швидкісної автодороги. Це — не лише покращення інфраструктури держави і її регіонів, а й нові робочі місця, комфорт для автомобілістів і так далі, і тому подібне. Плюси можна перелічувати ще довго.

Але, на жаль, навіть у такій добрій справі є мінуси. Як відомо, будь-яке будівництво, надто, таке масштабне, передбачає в собі залучення величезних коштів. Будівництво автодороги Н-31 фінансується з державного бюджету.  За інформацією, яку під час візиту Президента Володимира Зеленського надали очільники Полтавської області, траса Н-31 має довжину приблизно 160 км і проходить територіями двох областей — Полтавщини та Дніпропетровщини. Це найбільший проект державного будівництва доріг за всю історію незалежної України. Це повністю нова дорога, потреба на її фінансування на цей рік складає 10 600 000 000  гривень.

Тобто, у нову дорогу, майже половина якої проходитиме через Кобеляцький район, мають вкласти 10,6 мільярда гривень.  Зрозуміло, що в процесі освоєння таких грандіозних капіталовкладень у декого із виконавців робіт може виникнути спокуса присвоїти частину з них. Звичайно, не можна голослівно обвинувачувати у можливому злочині всіх людей чи організації, які працюють з бюджетними коштами. Але, на жаль, підозри щодо зловживань, а можливо, і банальних крадіжок у процесі будівництва Н-31 не є безпідставними.

 

«На кону» десятки мільйонів доларів

Днями до редакції зателефонував один із наших читачів. Чоловік розповів:

— Я живу в Марківці. Читаю вашу газету. От ви нібито про все пишете: і про звалища стихійні, і про великі зарплати чиновників, і про те, як на простих людей увагу не звертають. Воно то й добре, але  все це дрібниці. Чому мовчите, що на очах влади і численних правоохоронців на будівництві дороги крадуть десятки мільйонів. І не гривень, а доларів.

Чоловік пояснив, що має на увазі. Він говорив про несанкціонований і незаконний видобуток корисних копалин, конкретніше — піску та глини, які у обов’язковому порядку використовуються під час будівництва будь-якої автодороги. За словами співрозмовника, ні турецька фірма «Онур», ні чисельні субпідрядники, яких вона залучає, не мають жодного дозвільного документу на видобуток корисних копалин. А це сотні тисяч, якщо не мільйони тонн глини та піску. І якщо немає дозвільних документів, то ніхто нічого не платить у бюджет. А, як підтвердить будь-який бізнесмен, незаплачені гроші автоматично перетворюються в прибутки. Тобто, бюджетні кошти, які, згідно з проектом і кошторисом, мають бути заплачені за видобуток корисних копалин у державний та інші бюджети, зникають у чиїхось приватних кишенях.

Закінчилася телефонна розмова словами:

— От про це попробуйте написати, якщо не боїтеся. А то з Копельцем (кобеляцьким міським головою) воювати можете, а тут справи серйозніші.

Інформація серйозна, що й казати. Відверто кажучи, досить важко було навіть повірити, що й до цього часу у фірм, які будуть дорогу Н-31, немає усіх відповідних документів. Адже скандали навколо видобутку корисних копалин уже виникали. І досить швидко стихали.

Щоб перевірити достовірність викладеної інформації, ми для початку зайшли на офіційний сайт Державної служби геології та надр України. Саме вона відає видачею спеціальних дозволів на розробку надр та видобуток корисних копалин. Там є розділ «Надрокористування». У одному з його підрозділів розміщена інформація про надані та видані спеціальні дозволи на користування надрами. Там є дозволи на видобуток лабрадориту,  суглинку, нафти, газу, піску, граніту, мінеральної та питної води. На видобуток корисних копалини в Полтавській області видано 215 спецдозволів. Із підприємств, що діють на території Кобеляцького району, є завод продтоварів «Мрія», є Придніпровський спецкар’єр. Має дозвіл приватне підприємство «Цегельник І К» ( цегельний завод). Воно на цілком законних підставах видобуває суглинок. Тобто глину для виготовлення цегли. І все. Найближчі підприємства, що мають  відповідні документи на видобування глини та піску, розташовані в Лелюхівці, Козельщині, Кременчуці. Але ні  Марківки, ні  Соснівки, ні  Мідянівки в переліку немає. Але ж глину і пісок там видобувають! Причому, у величезних кількостях!

Кримінальна справа є, видобуток триває

Щоб на власні очі пересвідчитися, що ж відбувається в Марківці, 17 квітня знімальна група «ЕХО» виїхала на околицю цього села. Побачене вражає. Площа, на якій видобувають глину, поки що поступається по масштабу кар’єрам у Горішніх Плавнях. Але ж, як кажуть у народі, ще не вечір. На дні гігантського чи то кар’єру, чи яру вже навіть річка з’явилася. Потужна техніка майже цілодобова відвантажує глину. Ми спробували дізнатися в керівників робіт, де можна побачити хоча б якісь дозвільні документи на видобуток корисних копалин. Як і можна було очікувати, ніхто нічого не показав. Тобто, у всіх отих «Онурів», «Альткомів» та інших підрядників та субпідрядників немає нічого для ведення дійсно законної діяльності. Є лише потужна техніка і бажання заробити.

Поліцейські Кобеляцького райвідділу поліції, які прибули на місце події після нашого виклику, лише задокументували процес видобування глини. Щоправда, слідчий Лукич підтвердив, що кримінальна справа по даному факту є.

Справа є, глину видобувають, прокуратура мовчить і споглядає. Якийсь театр абсурду. У той час, коли медикам не вистачає засобів захисту в період епідемії, люди змушені за власні гроші купляти медикаменти і навіть елементарні маски, поряд окремі люди фактично крадуть десятки мільйонів доларів. Тобто, карантин – для лохів, а для декого – шалені прибутки.

Не сподіваючись на адекватні дії місцевих правоохоронців, ми звернулися із запитами до Полтавської обласної прокуратури та Управління Нацполіції.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 квітня 2020, 10:16 | Кобеляки | Цікаве
1. Lion2020 / 25 квітня 2020, 20:18
Публікація в ЗМІ про це (згідно КПК), є підставою для внесення даних в ЄРДР про можливе кримінальне правопорушення і початок досудового розслідування.
Ми ж правова держава!?
2. 555 / 26 квітня 2020, 07:55
1.Lion2020
«Публікація в ЗМІ про це (згідно КПК), є підставою для внесення даних в ЄРДР»

Воно то так. Але одразу виникає питання а де ви бачили у нашому районі правоохоронців? Окрім бандитів які поміняли ментовську форму на форму на якій написано поліція нічого непомінялося суть залишилася та сама ментовська.
3. orakul / 26 квітня 2020, 08:44
"Усі жителі Кобеляцького району прекрасно знають про те, що через його територію проходить надважлива для економіки України автодорога Н-31 між Дніпром і Решетилівкою"
Усі жителі знають лише те, що проходитеме дорога. А от що вона надважлива, та ще й для неіснуючої економіки.... Ясно, що дорога важлива, бо її будують незвертаючи уваги ні на що, навіть на тіпа війну з Путіним і на якусь типа епідемію . . Чому вона НАДважлива, для кого НАДважлива? От цього ще ніхто аргументовано не пояснив. Якщо хтось докопається до правди, то напишіть. Правда виявиться НАДцікавою.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації