Вхід | Реєстрація

Овочі у мішках та пакетах: починаємо експеримент

Овочі у мішках та пакетах: починаємо експеримент

Період карантину — це не лише значні обмеження ділової активності, прав і свобод громадян. Це і додаткові можливості, і шанси зайнятися якоюсь новою справою. У наших умовах з’являється можливість проекспериментувати в сільському господарстві. Здавалося б, що нового може бути у вирощуванні помідорів, перцю чи огірків? Але, то хибне уявлення. Насправді, вирощування овочів — це неоране поле для експериментів. Один із них вирішив провести автор цієї статті.

По великому рахунку, вирощування овочів у мішках чи навіть звичайних поліетиленових пакетах не є якимось унікальним ноу-хау. Якщо зайти в нетрі Інтернету, то можна знайти десятки відеороликів і сотні публікацій на цю тему. Цей спосіб давно поставлений на промислову основу і навіть має спеціальну назву. Мова йде про так звану «малооб’ємку», тобто вирощування тієї чи іншої сільськогосподарської культури в невеликій ємності. За такою технології у світі давно і успішно вирощують суницю садову, малину, лохину і десятки інших культур. Важко уявити, але в Німеччині згадана малина успішно росте і плодоносить у горщиках ємністю у два літри.

Автор цієї статті в рамках проекту «Брати Лохиновичі» у 2019 році зважився на сміливий, навіть унікальний для наших широт експеримент. Ми посадили півтори тисячі кущів лохини в спеціальні поліетиленові мішки підвищеної міцності. Коли все це починалося, то до такого проекту скептично поставилися навіть деякі люди, котрі були в ньому задіяні. Вони вважали, що спроба приречена на невдачу, прогнозували, що в чорних мішках, та ще й на гряді, лохина загине від перегріву на сонці. Не загинула. Потім виникли побоювання, що вона вимерзне взимку. Не вимерзла. Хоча тут потрібно зробити зауваження щодо специфіки цьогорічної зими, якої за температурними показниками фактично не було.

Але факт залишається фактом, рослини в чорних сорокалітрових мішках почуваються добре. Більше того, лохина в малооб’ємці продемонструвала феноменальний приріст як кореневої  маси, так і пагонів. Дворічні рослини фактично догнали по розвитку п’ятирічні, які раніше були висаджені в ґрунт.

Але в цьому тексті мова йтиме не про вирощування лохини по малооб’ємній технології. Отриманий чудовий  результат на ягідних кущах примусив задуматися над тим, щоб спробувати реалізувати отриманий досвід на інших культурах. Тим більше, що, як стало зрозуміло під час вивчення публікацій та відеосюжетів, такий спосіб вирощування овочів давно і успішно практикують і в Україні.  Як правило, у мішках чи пакетах вирощують томати, перець та огірки.

 

Головні переваги  — економія всього, на чому можна зекономити

Безумовно, у запропонованому способі вирощування городини є не лише переваги, а й недоліки. Тому для початку потрібно зупинитися на плюсах і мінусах «малооб’ємки».

Переваг, звичайно ж, більше. Головна з них — економія площі. Тобто, цей спосіб буде особливо актуальним для людей, у яких або немає земельної ділянки великого розміру, або для тих, хто елементарно не має бажання протягом цілого літа полоти, поливати, «бризкати» свої «сотки» чи навіть десятки «соток». Тим більше, що згідно із задекларованою урожайністю на «малооб’ємці», людині потрібно буде посадити в рази менше помідорів, перцю чи огірків, аби задовольнити власні потреби. При розрахунковій урожайності в п’ять кілограмів томатів з куща, звичайній сім’ї вистачить 20-40 саджанців. Це щоб і наїстися, і томатного соку надавити.

Перець, звичайно, такого врожаю з одного куща не дасть, але на півтора-два кілограми можна розраховувати. Щоправда, потрібно усвідомлювати, що досягти таких результатів можна при дотриманні всіх без виключення вимог агротехніки:  закласти хороший ґрунт, внести добрива, поливати і боротися із шкідниками та хворобами. Один лише факт висаджування розсади помідорів у мішки врожаю не принесе. Як кажуть, що до млина ще й вітру треба.

Отже, плюс перший — ви, зменшуючи земельну площу і кількість висаджених рослин, економите ще і свій час та сили. Окрім того, у зв’язку із запровадженням карантину, який невідомо коли закінчиться, зникає необхідність навіть виходити із власного двору, одягати маску, озиратися на поліцейських. У власному подвір’ї, слава Богу, одягати намордник ще не зобов’язали.

Плюс другий. Ви обов’язково зекономите ще й воду, яка, судячи із погоди, що установилася в Україні із самого початку року, буде ледве не на вагу золота. Адже набагато легше контролювати і розраховувати полив мішка чи пакета об’ємом у 10-20 літрів, аніж поливати пересохлу і потріскану землю десь на городі. Зроблені внизу ємності отвори для стікання зайвої води чітко покажуть, яка вологість у мішку.

Третій плюс — знову ж, економія. Цього разу мова йде про добрива. Зникає потреба розсипати перегній чи мінеральні добрива по всьому городу, достатньо внести підживлення в мішок. І засвоєння мінеральних речовин у закритому просторі для рослини стає легшим. Тим більше, що якщо не «гнатися» за рекордним урожаєм, то можна взагалі обмежитися одноразовим внесенням добрив перед посадкою, а потім лише поливати рослини.

Четвертий плюс. За літо в мішку чи пакеті буде створена чудова ґрунтосуміш, придатна для подальшого використання при вирощуванні дерев чи кущів. Звичайно, можна в цей же мішок, у цей же ґрунт посадити овочі і в наступному році, але краще цього не робити, аби не накопичувати специфічні хвороби рослин. Використаний же ґрунт можна засипати в посадкову яму для будь-якого фруктового чи іншого дерева ягідного чи трояндового куща.  Або підсипати під раніше посаджену яблуню, грушу, абрикосу чи сливу — ростиме просто прекрасно.

П’ятий плюс. Він особливо важливий для тих, хто прагне отримати ранній урожай. Аксіомою є той факт, що в мішку чи пакеті ґрунт прогріється і дозріє швидше. Отже, садити можна раніше. Окрім того, мішок чи пакет з ручками можна просто взяти і занести в приміщення при загрозі заморозку. А потім знову винести на відкрите повітря.

На цьому будемо завершувати. Продовження — у наступному номері «ЕХО»


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 квітня 2020, 12:28 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації