Вхід | Реєстрація

Інсулін видаватимуть щомісяця

Інсулін видаватимуть щомісяця

Нарешті хворі на цукровий діабет жителі Кобеляцького району почали отримувати інсулін, придбаний за кошти державного бюджету. Щоправда, медики одразу попереджають, що держава виділила обмаль грошей. Їх вистачатиме лише для того, щоб задовольнити половину від потреби. Тому діабетиків знову дотуватимуть сільські ради, або ж люди куплятимуть інсулін за власний рахунок.

До редакції звернулася жителька одного із сіл зі скаргою. Жінка хворіє на цукровий діабет і отримує інсулін, яким таких хворих має забезпечувати держава. Скаржниця розповіла:

— От ви написали, що інсулін отримали. Але ж його мало. Я живу в селі і мені не з руки кожного місяця їздити в Кобеляки. От я приїхала і вирішила отримати весь свій інсулін до жовтня. А мені дали тільки на місяць. А ви ж писали, що інсуліну вистачить до жовтня. Чи я щось не так зрозуміла. Розберіться і напишіть ще раз.

Допомагала розібратися в ситуації Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцької ПМСД. Вона пояснила:

— На жаль, люди не зможуть за один раз отримати інсулін на кілька місяців. Так, держава передбачила і заклала в бюджет гроші на забезпечення хворих інсуліном до 1 жовтня поточного року. Але ж кошти надходять поетапно. Їх вистачає на місяць. Закінчуються ці гроші, надходить додаткова сума. І так до жовтня. Інсулін зараз можна отримати в аптеці, що розташована в будівлі автостанції. У червні його видаватимуть у аптеці «Гелаксі», що поряд з лікарнею. Чому так? Щоб не було плутанини. Приміром, хтось не встиг отримати інсулін за травень. У аптеці біля автостанції ця людина отримає препарат і в червні. А ось «червневий» інсулін буде уже в «Гелаксі». І так аптеки видаватимуть препарати діабетикам по черзі. Розумію, що це для хворих незручно, можливо, комусь і незрозуміло. Будемо сподіватися, що ситуація покращиться після 1 жовтня, коли пацієнти будуть отримувати інсулін за електронними рецептами.
Потрібно уточнити, що отримати інсулін із жовтня за електронним рецептом можна буде лише при наявності декларації із сімейним лікарем. Але і тут є проблеми. Сімейних лікарів не вистачає. Окрім того, вони, як і всі люди, хворіють, вагітніють, ідуть у відпустки, виходять на пенсію.

Тому Любов Коломієць наголосила:

— Зараз люди із сіл можуть заключити декларації з кобеляцькими сімейними лікарями. Медикам дозволили брати додаткових пацієнтів.

Такі нововведення пов’язані із тим, що одразу в чотирьох амбулаторіях сімейної медицини, які працюють у кобеляцькому районі, існує проблема із кадровим забезпеченням. Молоді інтерни просто не хочуть їхати в села, а медики поважного віку йдуть на пенсію.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2020, 16:13 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації