Вхід | Реєстрація

Двох жителів Новосанжарщини засудили за протести в райцентрі

Двох жителів Новосанжарщини засудили за протести в райцентрі

Минулого тижня учасникам масових виступів у Нових Санжарах оголосили вироки.

Нагадаємо, що 20 лютого в селищі відбулася акція протесту громадян проти розміщення на обсервацію людей, яких евакуювали з міста Ухань (Китайська Народна Республіка). 45 українців і 27 іноземців мали прибути в медичний центр «Нові Санжари» Національної гвардії для проходження двотижневої ізоляції. Мирні акції переросли в перекриття дороги і сутички з поліцією. Учасники протестів палили шини та кидали каміння в автобуси з евакуйованими.

Поліція встановила найбільш активних учасників акцій. Перші запобіжні заходи були обрані ще 22 лютого. Під домашній арешт відправили чотирьох жителів Нових Санжар — Віталія Семирода, Миколу Кудріна, Костянтина Бігдана (організація масових заворушень) та Володимира Сіренка (замах на вбивство працівника правоохоронного органу, у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків).

5 березня запобіжний захід обрали для жительок Руденківки Наталії Грубич і Ренати Роми. Їм повідомили про підозру в хуліганстві після того, як у соціальних мережах з’явилося відео, на якому жінки кидають каміння в автобуси, що везли евакуйованих з Китаю. Суд зобов’язав жінок не виїжджати за межі Руденківки.

Наступного дня запобіжний захід обрали Володимиру Марченку та Віктору Гуренку, яких підозрюють у блокуванні дороги 20 лютого. Згідно прийнятого запобіжного заходу, Марченко має прибувати за викликом слідчого та не відлучатися за межі Стовбиної Долини без дозволу слідчого, прокурора або суду. Гуренку не дозволяється покидати Забрідки.

 

Прочитав у Інтернеті, виїхав на тракторі й перегородив дорогу

18 травня двоє учасників протестів, уродженці Драбинівки та Стовбиної Долини, постали перед Новосанжарським районним судом. Їх обвинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 279 ККУ «Блокування транспортних комунікацій». Вироки в обох справах винесла суддя Юлія Афанасьєва.

Як з’ясувало слідство, 20 лютого невстановлена особа за допомогою мережі Інтернет організувала в Нових Санжарах масові мітинги проти приїзду для проходження карантину громадян, евакуйованих із китайської провінції Хубей, через можливу підозру інфікування коронавірусом.

Дізнавшись про це, уночі уродженець Драбинівки на тракторі Т-150 направився в Лелюхівку. На повороті з автошляху Полтава — Олександрія на вулицю Центральна (Нові Санжари), де зібралися протестувальники, він перегородив дорогу спецтехнікою. Близько 9‑ї ранку правоохоронці звільнили проїжджу частину від трактора.

Дії обвинуваченого правоохоронці кваліфікували за частиною 1 статті 279 ККУ, як блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, яке порушило нормальну роботу транспорту.

22 квітня 2020 року була укладена угода про визнання винуватості між прокурором відділу процесуального керівництва та підозрюваним. Відповідно до неї, підозрюваний уродженець Драбинівки під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість у зазначеному діянні і зобов’язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри в судовому провадженні. Сторони узгодили покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

У результаті, суддя затвердила угоду про визнання винуватості від 22 квітня. Підсудного визнали винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 279 КК України, та призначили йому штраф 850 гривень.

Також Юлія Афанасьєва скасувала арешт з трактора Т-150 К-09, що належить приватному підприємству «Лавіта», який був накладений ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду від 3 березня.

Інший підсудний, уродженець Стовбиної Долини, теж не знає організатора протестів 20 лютого. Та це не завадило йому виїхати о 8‑ій ранку на тракторі «БЕЛАРУС» із Лелюхівки на вже згаданий поворот на Нові Санжари. Трактором чоловік теж заблокував проїзд для інших транспортних засобів. Так тривало близько години, доки силовики не відігнали його техніку. 22 квітня підозрюваний уклав ідентичну угоду з прокурором.

Зважаючи на всі обставини, Юлія Афанасьєва затвердила угоду і присудила уродженцю Стовбиної Долини штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Арештований трактор повернули власнику місцевого фермерського господарства.

Апеляційна скарга на вироки може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів із дня їх проголошення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 травня 2020, 11:46 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації