Вхід | Реєстрація

Не вбивайте плазунів, вони є частиною природи!

Не вбивайте плазунів, вони є частиною природи!

Дуже акуратно почну нагадувати — немає в України смертельно небезпечних плазунів. Якщо ви їх боїтеся чи вони викликають у вас огиду, просто йдіть собі далі: у природі нічого зайвого та даремного немає!

Багато разів, і не тільки в наших спільнотах, ми бачили жахливі фото вбитих плазунів, незважаючи на те, що вони не несуть ніякої небезпеки ані життю, ані здоров’ю людей. Тож наголошую ще раз: в Україні немає плазунів, які б були смертельно небезпечними для людини. Звісно, не можна виключити індивідуальних реакцій на укус та сумних наслідків неправильно наданої первинної медичної допомоги і самого лікування: у групі ризику — діти, літні люди та люди, які страждають від алергічних реакцій і серцевої недостатності (з пониженим артеріальним тиском). Але ж, не треба чіпати тварин, які вам здаються небезпечними або огидними, бо в природі все взаємопов’язано! Важливо, щоб люди зрозуміли, що отруйні змії хоч і дійсно є небезпечними, але значно більшу небезпеку представляє їх знищення. Бо через те, що популяції гризунів перестають контролюватися зміями й іншими тваринами, їх кількість перестає обмежувати хвороби, багато з яких є небезпечними для людей. Так, в Україні за останні роки швидко поширюється бореліоз, токсоплазмоз та інші небезпечні хвороби, зараження якими походить від гризунів. Популяції отруйних змій настільки зменшилися, що дві отруйні змії України вже занесені до Червоної книги України. Якщо мова йде про приватні домоволодіння та присадибні ділянки - попіклуйтеся про відсутність гризунів: саме їх наявність приваблює плазунів на ділянки.

У абсолютній більшості випадків укус навіть гадюки для дорослої людини проходить болісно, але не смертельно. Укусу варто запобігати, але якщо вже це сталося, то робимо наступне:

  1. Зняти з укушеної кінцівки кільця і браслети, звільнити її від одягу, взуття (бо вона неминуче розпухне).
  2. Менше рухатися, більше пити  теплої рідини і прийняти сечогінне («промити організм»).
  3. Прийняти антигістамінні препарати (димедрол, лоратидін або діазолін).
  4. У разі проблем із серцем — прийняти кордіамін, або інший підтримуючий препарат.
  5. Використання протиотрутної сироватки при укусі гадюки вважають зайвим (це має сенс лише при введенні одразу після укусу, пізніше воно несе більше небезпеки, ніж користі, через часте недотримання особливостей зберігання і алергічну реакцію).
  6. Звісно, якщо є можливість доставити потерпілого в лікарню, то варто це зробити. Спеціалісти краще проконтролюють тиск, кардіограму, роботу нирок та інші можливі ускладнення.

Автор: За матеріалами інтернет-спільноти «Дикий ліс»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 червня 2020, 09:11 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації