Вхід | Реєстрація

Спеціалісти ГУМВС відшукують експонати часів Великої Вітчизняної війни

9 травня минулого року, в смт. Оржиця Полтавської області, громада і представники органів виконавчої влади віддали належні почесті чотирьом армійцям, загиблим в боях Великої Вітчизняної війни. Рештки безіменних воїнів Радянської армії, захоронення яких приурочили 64-тій річниці Перемоги, розкопали фахівці пошукової групи «Меморіал» Оржицької РО УСВА, за сприянням керівництва міліцейського Главку області, регіональної спілки ветеранів Афганістану і фахівців Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС.
Торік відповідальність за ідентифікацію останків двох загиблих армійців, знайдених  шукачами «Меморіалу» вкупі з їх особистими речами, набоями і капсулами-смертниками, взяли на себе спеціалісти сектору технічних досліджень документів та почерку відділу криміналістичних досліджень Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Під керівництвом начальника сектору підполковника міліції Тетяни Дейнеки фахівці розшифрували прізвища солдатів, які понад пів століття зберігалися в капсулах-смертниках.
Професіонали експертно-криміналістичного центру впоралися із складним завданням менше ніж за шість місяців, а уже 9 травня відбулося урочисте захоронення двох невпізнанних воїнів і двох армійців, 1899 і 1919 років народження, уродженців м. Шостки Конотопського району Сумської області Української ССР і, відповідно, Шафирканського району Бухарської області Узбекистанської ССР.
Фахівці сектору технічних досліджень розкрили таємницю прізвищ загиблих, а встановленням обеліску займалися працівники вибухотехнічного відділу НДЕКЦ при ГУМВС.
Коли йдеться про дослідницькі розвідки і тайни історичного минулого, пошукові групи «Меморіал» та «Поіск» не обходяться без кваліфікованої допомоги вибухотехнічного відділу НДЕКЦ при ГУМВС. Полтавські вибухотехніки – затяті оптимісти і шанувальники української історії – майже 10 років надають шукачам матеріально-технічну, організаційну і практичну підтримку (у вільний від служби час).
Виснажлива робота, сповнена ризику і несподіванок, не заважає спеціалістам підрозділу захоплюватися пошуковою діяльністю. Керуючись бажанням зробити свій внесок в справу патріотичного виховання молоді, чоловіки невтомно працюють над «реставруванням» їх історичного спадку.
Під умілим керівництвом Тараса Бойка, начальника відділу вибухотехнічних і пожежотехнічних досліджень НДЕКЦ, працюють вісім професіоналів з військово-інженерною вищою освітою, учасників бойових дій з розмінування у мирний час. Вибухотехніки відповідають за пошук, розмінування, транспортування і знищення вибухових речовин і пристроїв; в якості спеціалістів їх залучають до оглядів місць подій, слідчо-оперативних заходів і розслідування злочинів, пов’язаних з пожежами та застосуванням вибухівки. Вибухотехніки НДЕКЦ виконують спецзавдання у складі антитерористичного  центру при управлінні Служби безпеки України області і проводять заняття з інженерної підготовки спільно з «Альфою»
10 років вибухотехніки підтримують активістів обласної спілки ветеранів Афганістану. Фахівці відділу фактично беруть участь у соціальному житті організації і сповна «віддають себе» втіленню спільних творчих задумів.
До 20-тої річниці вшанування учасників бойових дій на території інших держав вибухотехніки воєдино з афганською спілкою підготували фотовиставку «Афганський біль в моїй душі». У фотоекспозиції, представленій мешканцям Опошні, Карлівки, Диканьки, Лохвиці, Зінькова і Гадяча, організатори використали фотографії подій 1979-1982 та 1987-1989 років, виконані реальними учасниками бойових дій в Афгані, зокрема – роботи Миколи Іващенка. Фотоколекція нараховує 80 знімків, наступного року ідейні союзники планують збільшити її до 180.
Зі слів Олександра Романенка, заступника керівника Полтавської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), фахівці відділу надали суттєву допомогу у відкритті музею «Локальних війн 20 століття» (що на вул. Паркова 5).
Між іншим, спеціалісти вибухотехнічного відділу забезпечили експонатами Військово-історичний музей 13-ї гвардії Дніпропетровсько-Будапештської ордена Суворова ІІ ступеня важкої бомбардувальної авіаційної дивізії, створений керівництвом військової частини А 2673 з нагоди 64-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Вибухотехніки збагатили фонд авіаційного музею бронежилетами, макетами боєприпасів, вихолощеною стрілецькою зброєю, оригіналами і копіями документів. За неоціненну допомогу у створенні музею командуючий повітряними силами збройних сил України генерал-полковник Іван Руснак вручив Тарасові Бойку іменний наручний годинник.
У Тараса Феліксовича і його підлеглих грандіозні плани на майбутнє. «У вільний час ми працюємо над експонатами для другого поверху Військово-історичного музею, який наразі перебуває в процесі розбудови», – озвучив найближчу мету очільник підрозділу.
Відділ підтримує постійний зв’язок з пошуковцями «Меморіалу» і «Поіску», плідно співпрацює з Полтавською обласною організацією Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) і вишукує можливості розвивати дослідницький напрямок своєї діяльності. Благо, що в останньому підрозділ підтримує начальник Головного управління внутрішніх справ області Михайло Цимбалюк і новопризначений керівник Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС полковник міліції Сергій Бородай, за що працівники відділу вибухотехнічних і пожежотехнічних досліджень безмежно їм вдячні.

Автор: Поліна Ларіна, інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2010, 12:34 | Оржиця |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації