Вхід | Реєстрація

Наталія Довга: «Град за півгодини нашаткував на городі салат»

Наталія Довга: «Град за півгодини  нашаткував на городі салат»

У останній день весни над Бродщиною вирувала стихія. Величезний град і сильний вітер за лічені хвилини знищили практично всі городні культури і добряче пошкодили посіви соняшника й кукурудзи.

Цьогорічний травень в Україні видався на диво щедрим на опади. Як правило, селяни радіють дощам у цей період року, адже це сприяє розвитку зернових та овочевих культур. Але травень 2020-го своїм холодом і вологою завдав більше збитків, аніж потенційних прибутків. Особливо страждають від низьких температур овочі та ягідні насадження. А в Бродщині погодня аномалія фактично знищила майбутній урожай.

 

 

Ще вдень 31 травня в соцмережах почали з’являтися фотографії та відео, зроблені в селі Бродщина. На них було видно, як із хмар випадає великий і густий град, що супроводжується дощем і сильним вітром. На інших фото зображені люди, які лопатами відкидають купи граду від стін своїх будинків.

Розповідає Наталія Довга, бродщинський сільський голова:

— Скільки живу на світі, а такого ще не бачила. Розпочалося воно десь пообіді. Спочатку здійнявся вітер, потім почав накрапати дощик. А потім сипонув град. Падав він десь із півгодини. Наскільки мені відомо, люди і їх майно не постраждали. А ось городину град знищив. Я вийшла на свій город і побачила вже готовий салат із перцю, помідорів, капусти, клубніки — листя окремо, ягоди окремо. Із картоплі лише стирчачки залишилися. Усе, там, де буяла зелень, стихія залишила чорний пар. Хлопці мої поїхали в поле, повернулися похмурі — соняшник ніби хтось розстріляв, кукурудза менше постраждала. Град лежав на землі аж до пізнього вечора, усе не міг розтанути. Так його багато було. А в город і через добу після дощу й граду зайти неможливо, ноги грузнуть. Тепер людям додалося клопоту, адже городи потрібно заново садити.

 

Цьогорічний травень видався надто дощовим і холодним

Метеорологи підтверджують, що травень 2020 року є нетиповим. Щоправда, вони відзначають, що погода ще із минулого року є аномальною. Як ми всі пам’ятаємо, зими в 2019-20 році фактично не було. Після цього настала рання і надто тепла весна.

Розповідає Любов Юхименко, керівник кобеляцької метеостанції:

— Березень «побив» усі мислимі рекорди з тепла. Перша декада в середньому виявилася аж на 12 градусів теплішою за норму. Друга — на шість. Через теплу зиму вегетувати рослини почали ще в лютому. А у квітні прийшов мороз. Першого квітня на ґрунті була зафіксована температура 9,6 градуса,  у повітрі було мінус 6,8. Звичайно ж, від такої температури постраждали і плодові бруньки на фруктових деревах, і посіви озимих. А потім настав дощовий і холодний травень.

Як розповіла «головний метеоролог» району, травень 2020 року теж «б’є» рекорди. Рекорди за холодом і кількістю опадів. Щоправда, назвати його найбільш вологим за всю історію спостережень Любов Юхименко не може.  У травні 2020 року над Кобеляками випало 100,4 міліметра опадів. Згідно із даними багаторічних спостережень, найбільш дощовим видався травень 2016-го року. Тоді метеорологи зафіксували протягом місяця аж 142,5 міліметра вологи. Більше, ніж зараз, дощило і в далекому 1964 році, і в 1977, 1991, 1992 роках.

Але зараз до надлишку вологи додався ще й холод. Друга декада останнього місяця весни 2020 року була на 3 градуси холоднішою за норму, третя — на 4.

Так що природа ніби компенсує травневим холодом відсутність зими і аномальне тепло в березні. Яким буде літо — не береться прогнозувати ніхто. Хоча один із кобеляцьких аграріїв говорить, що за народними прикметами, цього літа ми не нагріємось.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 червня 2020, 09:42 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації