Вхід | Реєстрація

Про Мазепу і не тільки

Про Мазепу і не тільки
Навколо легендарної постаті Івана Мазепи не вщухають суперечки і до сьогодні. Хто він? Герой? Патріот? Зрадник? У приміщенні Кобеляцького районного відділу освіти методист Світлана Левченко провела «круглий» стіл на тему «Постать Івана Мазепи на історичному полотні незалежної України».
Захід приурочено до 300-річчя вшанування пам’яті гетьмана Івана Мазепи з дня його смерті. Ініціатором проведення «круглого» столу був Яким Дубина, який впродовж багатьох років очолює Кобеляцький осередок «Просвіта».
Яким Іларіонович засвітив свічку в честь пам’яті гетьмана Мазепи, а потім розповідав про історичні події, які відбувались за часи правління Карла ХІІ та Петра І, нагадав присутнім біографію та діяльність Мазепи, його здобутки та поразки.
Несподіваним епізодом круглого столу стала презентація книги історичної драми-містерії Сергія Коломійця «Переволочна». У рецензії до книги літературознавець, член Національної спілки письменників України Микола Костенко написав: «Інколи відчувається стилістично-мовна напруженість сюжету у місцями примхливому перебігу діалогів. Проте сам пошук нових підходів до відомих історичних подій, намагання психологічно осягнути ірреальні межі полтавської поразки гетьмана та його союзника без втрати нотки історичного оптимізму — ось це заслуговує на безумовну підтримку авторських зусиль».
— Думаю, що дійство я поставив сценічно, театралізовано, для фільму, — говорить автор Сергій Коломієць. — Гадаю воно матиме право і знайде собі гніздо на якійсь сцені. Я ще не знаю, буду пропонувати різним театрам. До речі, мені хотілося б його продемонструвати тут в Кобеляках, але на жаль, не було такої нагоди. Поки що. А хотілося б.
Закінчуючи розповідь про містерію, автор книги «Переволочна» попрохав Тетяну Песиголовець проспівати молитву, для якої вона написала музику і зіграла її на бандурі.
До слова було запрошено багато творчих людей: Юлію Савченко, Галину Петлюк, Олександру Осадчу, Валентину Уткіну, Володимира Чернявського. Серед запрошених також були представники козацтва, райдержадміністрації, районного методичного кабінету, поети, педагоги, школярі та ін.
Старшокласники висловлювали власну думку стосовно ставлення до постаті Івана Мазепи. Ніхто з виступаючих не назвав легендарного гетьмана зрадником.
Під час обговорення Яким Дубина торкнувся мовного питання, він стверджував, що українська мова постраждає, якщо паралельно існуватиме російська. На ці слова відреагувала Олена Лашко, запитавши: «Чому ми не боїмося англійської мови? Все-таки російська мова до нас ближча. У нас спільні корені. Чому ми боїмося російської? Я аполітична, не подумайте, що підтримую якусь партію…» Дану тему вирішили обговорити на іншому «круглому» столі так як вона потребує багато часу.
— Я дивилась на свічу, вона жодного разу не здригнулась, отже кожен вірив у те, що говорив, — підвела підсумки роботи «круглого» столу Світлана Левченко і подякувала всім, хто знайшов час відвідати захід.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2009, 11:50 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації