Вхід | Реєстрація

Від нуля до трьохсот, або Медиків таки кинули

Від нуля до трьохсот, або Медиків таки кинули
Володимир Казирод: Ми заплатили людям оті 300 відсотків. Але з інших коштів

Ще на початку коронавірусного психозу, коли всіх примусили одягти маски і готуватися до лютого Апокаліпсису, виникали сумніви в щирості обіцянок сьогоднішньої української влади в контексті матеріального заохочення медиків, які працюватимуть із хворими на COVID-19. Тоді лікарям і медсестрам було обіцяно трьохсотвідсоткову доплату. І вже тоді скептики стверджували, що медиків «кинуть» і не заплатять обіцяних коштів. Схоже, що скептики вчергове виявилися праві.

Під час чергової сесії Кобеляцької районної ради, коли депутати мали заслухати звіт головного лікаря ЦРЛ Володимира Казирода, Олег Решетило звернувся до керівника медзакладу із такою реплікою:

— А чого ви не розказуєте, як вас держава «кинула»? Грошей же не дали. Тут у залі є представники нашого Народного депутата, нехай почують і донесуть до нардепа, що в нього на окрузі відбувається. Нехай дізнається, що там є лікарні, які фінансувати не будуть.

Після цього Володимир Казирод розповів депутатам про ситуацію із виплатою обіцяних державою через Національну службу здоров’я коштів для медиків. Як виявилося, гроші дали в неповному обсязі. А як далі будуть платити медикам, які лікуватимуть хворих на коронавірус, взагалі незрозуміло.

Із промови Казирода депутати довідалися, що держава обіцяла 50 тисяч гривень на оплату праці так званих мобільних бригад, які мали виїжджати до хворих із підозрою на коронавірус. Таких бригад у кобеляцькій лікарні створили дві. У них працювали по шість чоловік, включно із водіями. Тобто із бюджету мали надійти сто тисяч гривень. Виділили лише 25 тисяч.

Окрім того, Кобеляцька ЦРЛ була включена в перелік 12 закладів, які мали приймати хворих на коронавірус. Думаю, читачі «ЕХО» ще пам’ятають, як «еменесники» установлювали в дворі медзакладу зловісний військовий намет, який, як і очікувалось, простояв пусткою. Там нібито планували «сортувати» хворих.

Так от, кобеляцькій лікарні, як одній із дванадцяти «обраних», мали заплатити 750 тисяч гривень. Заплатили — 236 тисяч.

Обіцяні державою і Президентом Зеленським, як її представником, 300 відсотків доплати в Кобеляках отримали лише працівники інфекційного відділення. Усі інші — ні.

Хоча Казирод уточнив:

— Ми заплатили людям оті 300 відсотків. Але з інших коштів.

Решетило задав уточнююче запитання:

— Тобто, ви на на щось інше не витратили, а були змушені цими грошима платити за державу?

Казирод погодився.

І розповів, що на травень і червень Національна служба здоров’я взагалі відмовила кобеляцькій лікарні в якомусь додатковому фінансуванні при лікуванні коронавірусу. Мовляв, цей заклад не відповідає усім необхідним вимогам, конкретніше — у Кобеляках немає чотирьох анестезіологів. Тут виникає логічне запитання. Так їх же і до цього не було. Як же тоді Кобеляки потрапили в список «обраних» для боротьби з підступним і дуже непомітним Ковідом?

Розповів Казирод і про ще один пікантний момент. Виявляється, із часом, із розвитком «пандемії» «смертельної» хвороби, вітчизняні чиновники від медицини видали нову постанову щодо доплати медикам, які боролися із особливо небезпечною хворобою. І у тій постанові передбачено, що доплата може коливатися від нуля до трьохсот відсотків. В українських реаліях — ближче до нуля.

А завершив Казирод свій печальний звіт констатацією і так усім відомого факту:

— Якби не було в районі аграрного бізнесу, агрофірм і фермерів, то в нас би виникли серйозні проблеми із забезпеченням лікарні всім необхідним.

Ось така фігня, малята. А тепер починаємо дружно гукати Зеленського. Ну, можна ще Касая. Або Вія.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2020, 15:32 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації