Вхід | Реєстрація

«Берегиня» відзначила ювілей

«Берегиня» відзначила ювілей
Народні пісні – це народна історія, жива, яскрава, сповнена барв, істини, історія, яка розкриває все життя українського народу. Неймовірне розмаїття пісенного багатства України. Але найбільше душа народу, звичайно, відображається саме в піснях, що прийшли до нас з минулого, не втративши на довгому шляху жодної пелюстки із свого вінка, жодної краплини сонця і жодного відтінку кольору у палітрі фольклорної музики.
Саме в цьому жанрі працює колектив, ювілейний концерт якого відбувся минулої неділі в Лохвицькому районному Будинку культури. Назва у цього колективу багатозначна. Це народний аматорський фольклорний колектив «Берегиня» Яшницького сільського клубу. І його учасниці: Ганна Іваницька, Ганна Левченко, Лідія Зоріна, Ганна Карпенко та керівник колективу Ольга Литвиненко дійсно Берегині. Берегині з великої букви. Берегині життя, своїх сімей, домівок, які зробили свій вибір і стали берегинями перлини народної культури – української пісні. Учасниці цього колективу завжди співають, вкладаючи у виконання палке і чисте серце простої української жінки. Але, звичайно ж, цього святкового дня їх пісні лунали по-особливому зворушливо і урочисто. Майже всі народні твори, що звучать у виконанні цього колективу, є самобутніми, і практично ніде більше не виконуються. Саме в цьому цінність і значимість творчості народних колективів – пошук і збереження українських народних пісень. А їх у нас дійсно багато. Мабуть, найбільше диво на світі стається, коли животворна лоза української мелодії вплітається в чарівну силу простих і щирих слів. І ювілейний концерт «Берегині» ще раз це довів.
Атмосфера тепла і затишку панували протягом всього концерту. І глядачі, і учасники концерту, завдяки пронизливій українській пісні, відчували свою єдність. А ще всі бачили, що цей колектив – дійсно сім'я. Радість і щастя вони завжди ділять порівну. Про це розповіла керівник народного аматорського фольклорного колективу «Берегиня» О.Литвиненко, і запропонувала усім разом пом'янути хвилиною мовчання учасницю колективу Ганну Семенівну Загорулько, яка три роки тому пішла з життя. Світлим сумом огорнувся зал, коли в її пам'ять були запалені свічки і прозвучала «Пісня про маму» у виконанні солістки аматорського колективу «Чарівниці» Л.Зінченко. Ювілей – не крапка, бо завжди змушує не тільки оглядатись в минуле, підводячи підсумок, а і будувати плани на майбутнє. Учасниці колективу приймали цього святкового вечора щирі привітання, побажання здоров'я, довгих років життя і творчої наснаги. Керуючий справами Лохвицької районної ради П.А.Плужник вручив ювілярам вітальну адресу. Начальник відділу культури і туризму Лохвицької районної державної адміністрації С.О.Заїка подарував кожній учасниці відеофільм виступу народного аматорського колективу «Берегиня» відзнятий на фоні мальовничої природи села Яшники, який напередодні концерту мали можливість переглянути телеглядачі Лохвицького та інших районів в ефірі ТРК «Астра». А голова Свиридівської сільської ради І.Б.Клименко вручив грамоти і подарував пісню. Як і на кожному ювілеї, було багато квітів. Але найбільше, звичайно, було української народної пісні. І не тільки у виконанні «Берегині». Піснями вітали їх з ювілеєм аматорські колективи Лохвицького району. Народний аматорський фольклорний колектив «Пісенне джерело» Лохвицького РБК (керівник В.Ковтун) зачарував зал неперевершеним виконанням народних пісень: «За горою кам’яною» та «Їхали козаченьки». Учасниці народного аматорського фольклорного колективу «Надвечір'я» Токарівського СБК (керівник А.Кибкало) подарували винуватицям урочистостей чарівні «Ой, на горі на високій» та «Терниця»; народний фольклорний колектив «Журавка» Гиряво-Їсківського СБК (керівник Н.Бахмат) – мелодійні «Журавку» та «На захід сонечко схилилось». Привітати ювілярів приїхали і представники фольклорного колективу Лучківського сільського клубу-бібліотеки – Р.Яковлева та О.Мазепа виконали українську народну пісню «Ой, піду я лугом». Не стояли осторонь святкового дійства, прийнявши найактивнішу участь в організації концерту, і найближчі колеги «Берегині» – народний вокальний жіночий ансамбль «Чарівниці» Яшницького СК (керівник О.Коваленко) та вокальний ансамбль «Веселка» Степуцького сільського клубу-бібліотеки (керівник Г.Киленко). Акомпаніатор обох колективів – О.Іващенко.
Свято закінчилось. Але це таки не крапка. Скоріше три крапки. Продовження має тривати. Бо українська народна пісня не тільки єднає нас в націю, вона має жити вічно. Її треба оберігати і підтримувати, прилучати до народного скарбу підростаюче покоління. Саме про це говорив в своєму виступі начальник відділу культури і туризму С.О.Заїка. Він повідомив, що збереження народного фольклору – є одним з найголовніших завдань в діяльності відділу. Для цього в районному Будинку культури виділена кімната для створення «музичної лабораторії» (в перспективі – створення студії), щоб зберегти духовне надбання українського народу для майбутніх поколінь, провести аранжування фольклорних пісень для кращого сприйняття їх молоддю та закарбувати відео та аудіо записи фольклорних колективів і виконавців Лохвицького району. Побажаємо, щоб цей задум втілився в життя. А учасницям народного аматорського фольклорного колективу «Берегиня» - ще раз здоров'я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, подальших успіхів в усіх справах і починаннях, щоб ніколи не обміліло джерело таланту і натхнення. Нехай їх незламний оптимізм і творча будівнича енергія завжди будуть прикладом служіння українській пісні, примножують її славу, наповнюють її криницю процвітанням!

Автор: Валентина Кулик, www.lv-culture.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2010, 13:12 | Лохвиця | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації