Вхід | Реєстрація

Успішна громада — це передусім успішні люди

Успішна громада — це передусім успішні люди

Оприлюднено розпорядження Кабінету Міністрів з переліком ОТГ Полтавської області. Уважно слідкував за цим процесом, особливо в розрізі району, спілкувався в різних системах координат. Прочитав УСІ районні коментарі, які, на мою думку, не в повному обсязі прояснюють і пояснюють проблематику. Проаналізуємо фактичний стан справ на їх відповідність чинному законодавству. Після цього вирішив поділитися із громадою власними роздумами. Текст для зручності розділю на тези.

 

Металургам потрібна земля. А люди?

Комендантівська і Григоро-Бригадирівська сільради в майбутньому будуть у складі Пришибської та Горішнеплавненської ОТГ, у зв’язку з (цитата) «віддаленістю від Кобеляк та бажанням отримувати послуги за менший проміжок часу».

Дійсно, вихід цих громад із складу району лежить в рамках законодавства, але не потрібно зомовчувати й таке: металургійний комплекс у Горішніх Плавнях і гірничий кар’єр у Пришибі, у зв’язку з особливостями виробничого циклу і геологією надр, дуже потребують додаткових земельних площ цих сільрад. А Пришиб без Комендантівки взагалі не був би центром ОТГ. У подібних ситуаціях інші сільські громади давали згоду лише після узгодження проекту майбутнього Статуту ОТГ, Стратегічного плану соціально-економічного розвитку та відчутних фінансових внесків на розвиток своєї інфраструктури, зокрема, на розвиток органічного сільськогосподарського виробництва і сільської кооперації. І зараз, а не потім.

 

Шанс у Бутенок залишається завжди

Бутенківська ОТГ буде ліквідована і ввійде в склад Білицької ОТГ. Бутенківці з таким рішенням не погоджуються і публічно виказали готовність подати судовий позов щодо незаконності ліквідації спроможної першої громади в районі. Тим паче, що в області залишились ще менш спроможні ОТГ. Але судовий позов із такою аргументацією є принциповою помилкою і буде судом відхилений. Чинне законодавство дозволяє на законних підставах ліквідувати Бутенківську ОТГ і включити її в склад іншої.  До речі, якщо управлінський апарат і депутатський корпус Бутенок професійний, користується повагою жителів майбутньої Білицької ОТГ, він, після осінніх виборів, МАЄ право і можливість у законний спосіб, на основі економічної доцільності, перенести адміністративний центр із Біликів до Бутенок і змінити назву громади. Судовий позов Бутенок може бути задоволеним лише в одному випадку — якщо позов буде стосуватися НЕЗАКОННОГО створення Кобеляцької і Білицької ОТГ не в правовий спосіб, із грубим порушенням норм чинного законодавства та нормативної бази. У разі задоволення позову, бутенківці зможуть створити свою ОТГ або разом з Біликами бути в Кобеляцькій ОТГ.

 

У законний спосіб можна створити три громади

Чинне законодавство та «Методика створення спроможних громад» (Пост.К.М.№24 від 24.01.2020 року) чітко окреслюють алгоритм дій при створенні ОТГ. Не вдаючись у юридичну аргументацію, скажу коротко: на території Кобеляцького району, в законний спосіб і відповідно до діючого законодавства, повинні бути такі громади: Світлогірська (у складі сільрад Світлогірської, Озерянської, Лучківської і Вільховатської), Орлицька (Орлицька, Придніпрянська і Дашківська сільради) та Кобеляцька (усі інші сільради району, крім Комендантівської та Григоро-Бригадирівської). Читач може зауважити, що Орлицька громада є нечисленною. Але Закон дозволяє мати в області до 10% подібних ОТГ. І що гірше — мала громада чи відстань у 50 км до Кобеляк, замість 20 км за законодавством? Виходячи з публічної інформації представників влади, Світлогірська і Орлицька громади НЕ БУЛИ створені за проханнями жителів цих громад, голів сільських рад і депутатського корпусу. А Білицька — прямо навпаки. До речі, у районі блукають чутки, що очільники цих громад погодилися на такий варіант лише після гарантування їм збереження робочого місця у вигляді посади старости.

 

Білицьку громаду створили незаконно

Білицька громада була створена всупереч чинному законодавству. Повністю погоджуюсь з думкою Олега Решетила, що всім відомо, хто, як, чому і для чого підтримував це рішення. Бо Білицька ОТГ за нормами чинного законодавства повинна бути складовою частиною Кобеляцької ОТГ. Районній владі, за згоду на створення Білицької ОТГ, надали подарунок — території Світлогірської і Орлицької ОТГ, які за «проханнями їх жителів» отримали згоду бути приєднаними до Кобеляк і «ощасливленими».

 

Кобеляцька ОТГ: дуже велика і дуже бідна

Теоретично, за умови унормування юридичної бази, створення Кобеляцької ОТГ за рахунок Світлогірської і Орлицької має право на життя. Але на сьогодні не має практичних кроків влади, які б переконали виборця в перевазі саме такої структури об’єднаної  громади. Адже фактично Кобеляцька ОТГ, друга за площею в області, є НАЙБІДНІША і займає 60 місце із 61 ОТГ області.

За розмірами річного бюджету на одного жителя кобелячани мають 4 179 гривень, у Біликах буде 5 300. Тоді як обласні лідери мають 15 000 гривень, а середня по області — близько 7 800. Для порівняння: у Горішніх Плавнях розрахунковий бюджет на одного мешканця становить 9 237 гривень, а в Пришибській ОТГ —  8 259. Висновки про можливості і перспективи соціально-економічного розвитку робіть самостійно.

 

Влада має діяти вже зараз

Влада, яка бажає бути справедливим загальним лідером і очільником змін, не має права чекати виборів, а потім діяти поспіхом. Саме зараз час надати громаді для обговорення і доповнень проекти Статуту майбутньої Кобеляцької ОТГ, Стратегічного плану економічного розвитку, Положення про місцевий референдум (опитування), Положення про відкликання депутата місцевої ради, Плану інвестицій та ефективного використання природних та місцевих ресурсів, Плану податкового обліку для суб’єктів господарювання району, які сплачують податки не в районний бюджет, проект штатної чисельності і структури апарату управління ОТГ з бюджетом не вище 20% від бюджету власних доходів, а не від загального бюджету...

 

Скільки буде старост?

Особливої уваги потребує інститут старост. На першому засіданні майбутньої Ради ОТГ закон зобов’язує прийняти рішення про ліквідацію сільських рад, затвердити склад їх ліквідаційних комісій та призначити дату виборів старост. До моменту вибору старости, його обов’язки буде виконувати нині діючий голова сільради. Законодавець дозволяє різну структуру і форму старостинського округу. Треба вже зараз владі, враховуючи наявність у майбутній ОТГ 63 населених пунктів з великою різницею в кількості населення та відмінністю інфраструктури, пропонувати варіанти складу старостинських округів та чисельність їх штату, озвучивши принципи скорочення посад та порядок звільнення працівників сільрад, міськради, і, мабуть, райради.

 

Чому мовчать чиновники?

Місцеві вибори восени будуть на основі нового виборчого законодавства, яке кардинально відрізняється від попереднього. Але роз’яснення цього процесу на районному рівні немає, у тому числі в засобах масової інформації. Мабуть, чиновники не знають, а може не хочуть використовувати, основний принцип успішності: ефективність влади прямо пропорційна професіоналізму і порядності депутатів. Окремою темою для громадського контролю має бути справедливе і обґрунтоване формування владою виборчих округів та складу дільничних комісій. Не для «своїх», а в інтересах усієї громади.

Це лише вибірковий перелік дій влади, які дозволять виборцю пересвідчитися в «добрих намірах» влади і зробити свій персональний відповідальний вибір на виборчій дільниці. Успішна і спроможна громада — це насамперед люди і їх психологічний настрій на щиру і справедливу взаємодію, на чесність влади і порядність обраних депутатів.


Автор: Микола Бугрименко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2020, 10:15 | Кобеляки | Політика
1. Fuks / 20 червня 2020, 10:45
За Бутенки-бред...По перше,скільки буде депутатів від Бутенок,і скільки від Біликів.По друге хто буде депутатами,хто за ними стоятиме як кажуть.По третє,кого оберуть головою ОТГ,мабуть явно буде не представник Бутенок.І четверте,найголовніше що жителі Білицького куща як кажуть згуртованіші,організованіші і більш відпрвідальні від бутенківців.Так що прапор буде в руках біличан.А бутенківці продовжують втрачати свій шанс на ОТГ...Чому? Тому що там кум сват,друг і т д..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації