Вхід | Реєстрація

Розберемося з непорозумінням між споживачами та Оператором ГРМ

Розберемося з непорозумінням між споживачами та Оператором ГРМ

Нововведення при оплаті за газ та його розподіл відбулися з 1 січня 2020 року. На загальнодержавному рівні вирішено розділити оплату за ці послуги на дві платіжки. Таке рішення прийняте для збільшення конкуренції на товарному ринку газу, а споживачі тепер можуть змінити постачальника на вигідного саме їм. АЛЕ! Неважливо, у кого ви купуєте товар, доставка здійснюється одними й тими ж мережами за одну й ту саму оплату.

Пройшло майже пів року, але є споживачі, які до сих пір відмовляються сплачувати за розподіл природного газу, по різному аргументуючи свою позицію. На основі найпоширеніших питань, адресованих АТ «Полтавагаз», давайте остаточно розберемося з непорозумінням між споживачами та Оператором ГРМ.

 

— Чому я тепер ще й за трубу буду платити? Я за куби плачу і так.

Вартість послуги з розподілу природного газу завжди була складовою ціни за природний газ та сплачувалась усіма споживачами. Раніше за 1 м куб. значилася із врахованою ціною за доставку. Давайте для прикладу порівняємо ціну за 1 м куб. у травні 2019 року (8,37 гривні — з них 0,80 гривні за розподіл) та в травні 2020 року (2,95 гривні — ціна за розподіл не включена, вона нараховується окремо Оператором ГРМ АТ «Полтавагаз» на законодавчому рівні). Оплату за розподіл розділили рівними частинами, аби взимку зменшити фінансове навантаження на споживачів при оплаті за комунальні послуги.

Якщо ж узяти до уваги сферу, що не має стосунку до енергетики, то у вартості товару також є складова його доставки. Наприклад, вартість транспортування від виробництва до магазину включена в ціну на одяг чи взуття. Замовляючи через Інтернет у виробника, ви все одно сплачуєте пошті окремо за доставку товару.

 

— Я не підписував ніякого договору, а отже нічого не зобов’язаний.

Договір на розподіл природного газу укладається на безстроковий період на умовах Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року №2498. Це гарантує забезпечення доставки природного газу, що належить газопостачальнику, до споживача, а також користування природним газом на законних підставах. Підтвердженням приєднання до умов договору є: підписана та повернута на нашу адресу заява-приєднання та/або сплачений вами рахунок Оператора ГРМ за послуги розподілу природного газу та/або фактичне споживання природного газу.

 

— Мій дід за власні кошти прокладав ці труби, а значить вони по праву мої. То чому я маю платити за них знову?

Газорозподільна мережа — це не лише газопровід на вашій вулиці, вашому подвір’ї чи у вашій квартирі. Доставити газ неможливо без трубопроводів високого, середнього та низького тиску й обладнання для них. Мережа постійно під контролем фахівців, а це гарант безперебійного та безпечного розподілу газу до ваших помешкань. У газопроводах під тиском перебуває горюча газова суміш, і якщо залишити її без нагляду, вона становитиме загрозу людським життям. Ви платите не «за труби», а відповідно за свою безпеку та комфорт.

 

— Чому я повинен платити за розподіл, якщо я не користуюся газом? У будинку ніхто не живе.

Раніше справді платили лише ті, хто користувався газовими мережами. Виходить, вони платили й за готовність системи доставляти газ тим, хто тимчасово не користувався ним. Тепер усі, хто користується газом або планує користуватись, мають сплачувати за обслуговування газової мережі. Адже кожен споживач, який під’єднаний до системи газопостачання, може в будь-який час користуватися блакитним паливом. Споживачі сплачують кошти за це, а Оператор ГРМ — обслуговує мережі та забезпечує їх цілодобову готовність та безпеку.

У всіх сферах для доставки товару використовується мережа, яку необхідно утримувати та обслуговувати. Це стосується електроенергії, води, тепла і т. д. Усе це оплачується споживачами в кінцевому розрахунку вартості товару.

Тож робимо висновки. Вартість послуги з розподілу природного газу не є додатковою, вона завжди була включена до ціни за природний газ. Також звертаємо увагу, що як і на всі інші комунальні послуги, на оплату з розподілу державою надається субсидія тим споживачам, у кого вона є.

Ваша безпека — понад усе. Газова мережа постійно знаходиться під наглядом, а її обслуговування — це постійні витрати. Відповідно, кожен споживач також відповідальний за їх утримання задля безперебійного газопостачання. Саме тому своєчасна оплата за розподіл природного газу така важлива.


Автор: Пресслужба АТ «Полтавагаз»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 червня 2020, 09:04 | Полтавщина | Суспільство


1. arturwanga / 26 червня 2020, 12:13
Цю тупу маячню, гидко даже читати Плата за транспортування газу є незаконною грабіжницькою, необгрунтованою та такою що невідповідає чинному законодавству.
2. Selena2017 / 27 червня 2020, 20:47
" ... ціна на розподіл нараховується окремо ..." А хто її ( ціну) бачить справжню ??!! Аж ніяк не 0, 80 грн , як сказано вище. Спалила 3 кубометри газу , а за розподіл ( ще й з причепленими з доброго дива вигаданими кубометрами) треба доплатити близько півтори сотні гривень . То яке тут "обгрунтування"?
3. Slavko / 27 червня 2020, 20:51
ПЛАТА ЗА ГАЗ - ЦЕ ДОБРОВІЛЬНА ПОЖЕРТВА Фірташам, данина великим панам, спонсорство кіпрських офшорів...
Не треба вам платити за газ ! Конституція України (головний закон України), так званий Кодекс газорозподільних систем (який нічого нікого не зобов’язує без договору), сам ДОГОВІР РОЗПОДІЛУ ПРИРОДНОГО ГАЗУ (фактично - договір про надання платних послуг трубою) -
говорять, що ВЛАСНИКАМИ НАДР (природній газ і т.ін.) Є НАРОД УКРАЇНИ, громадяни, споживачі природного газу є його власниками. Це не божевілля, це там написано !
Але, дякуйте своїм обранцям, які вішають вам локшину і тим, хто відрізає газ !
Вас обзивають боржниками, бо ВИ - ЗАБОРГУВАЛИ ПАНАМ !

А хто є власником, наприклад, газорозподільної мережі у окремому населеному пункті, як вони здобули мережу у власність - це також завжди великі питання, без відповідей...
Тож кому і за що треба платити та ще й два рази !?
Ця держава давно приватизована і її закони - не для всіх.
4. Slavko / 27 червня 2020, 21:31
2.Selena2017
«яке тут "обгрунтування"?»

Доставка належного споживачам газу... Саме ці слова є у договорі про розподіл природного газу. Отже, за доставку тепер платіть два рази !
Це таке справжнє "обгрунтування".

Ця "партія ЗЕлених" вже всіх переплюнула !
Дивимось далі "кватал-кевеен", ЗЕ-лохи .
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації