Вхід | Реєстрація

Купальний сезон: поради рятувальників відпочиваючим на воді

Купальний сезон: поради рятувальників відпочиваючим на воді

З початком купального сезону люди масово вирушають до водойм. Але забувають про правила поводження на воді.  Станом на 18 червня в Полтавській області  21 особа загинула саме під час відпочинку на водоймах.

Ми поспілкувалися із працівниками ДСНС міста Кобеляки, вони пояснили  причини сумної статистики та дали поради, як уникнути небезпеки на воді.

Працівники ДСНС проводять роз’яснювальні роботи , зокрема відвідують місця масового відпочинку людей біля водойм та нагадують їм правила поведінки.

Правила поведінки на водних об’єктах:

  • Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях.
  • Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією.
  • Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.
  • Утримуйтеся від далеких запливів. Переохолодження – головна причина трагічних випадків.
  • На рівнинних річках є багато ям і вирів тому у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою.
  • Купаючись на «дикому пляжі»  чи у незнайомому місці – не пірнайте з берега, гірки, дерева.
  • Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.
  • Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.

Слід зазначити, що одним із недоліків є те , що на території  Кобеляцького району лише 3 офіційно визначених пряжі ( в  Кобеляках,  Біликах та Світлогірському) . А отже, органи місцевого самоврядування для збільшення кількості офіційних пляжів  мають  забезпечити все для безпечного відпочинку людей.  Зокрема, залучити спеціалістів, які в свою чергу мають  дослідити акваторій,   (щоб нічого не заважало та не наражало відпочиваючих на небезпеку під час плавання) . Має бути паспорт підводної частини дна, та низка відповідних документів.  Відповідно решту пляжів люди облагороджують з власної ініціативи, але питання безпеки цих «зон відпочинку» залишається відкритим.

Чи є відповідне спорядження для порятунку на воді?

На це питання  працівники  ДСНС відповідають впевнено  «так» , зокрема, катер, рятувальний круг, жилети . Для рятування на великих  водоймах  доводиться залучати іншу техніку.

 

В селищі Білики працівники пожежної служби більше бідкаються через пожежі. Тому слід бути обережнішими та не «гратися з вогнем», не підпалювати смітники, листя.  За потреби мають спеціальне обладнання та готові прийти на допомогу потопаючому. Звісно, обладнання застаріле, в наявності лише одна спеціальна машина. Пожежна частина потребує фінансової підтримки.


Автор: Яніна Климань, Альона Ягольник


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 липня 2020, 16:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації