Вхід | Реєстрація

Мед буде в ціні

Мед буде в ціні

У 2020 році, судячи з тенденції початку сезону медозбору, українці залишаться без так званого «майського» меду. Взагалі цей корисний і смачний продукт може стати дефіцитом. Причина — дуже несприятливі для бджіл погодні умови.

Пасічники б’ють на сполох і попереджають, що в цьому році мед може потрапити в перелік дефіцитних продуктів. І навіть на великий збір соняшникового меду надії майже немає. Адже його нікому буде збирати.
Взагалі вітчизняним пасічникам, як і більшості українців, притаманна така риса, як бажання «поплакатися». Завжди усе в них погано, завжди «меду немає і не буде». У реальному ж житті все дещо по-іншому. І мед є, і прибутки від нього.

Але в році 2020‑му пасічники, говорячи про те, що на хороший медозбір годі й сподіватися, аж ніскілечки не лукавлять. Дійсно, у цьому сезоні немає ні меду, ні бджіл, які його мають збирати. Тобто, навіть якщо під час цвітіння соняшнику складуться надзвичайно сприятливі погодні умови, меду і в цьому разі не буде. Адже не вивелися і не розвинулися робочі бджоли, які мають його збирати.

Розповідає Ігор Пелюхня, керівник районного об’єднання пасічників:

— Можу показати свої вулики — там сухо. І така ж ситуація практично у всіх бджолярів. Трішки краще в тих, хто «кочував» і підгодовував сім’ї. У них бджоли хоча б себе забезпечили. А в інших не буде не те що меду, а й самих бджіл.

Причину кризової ситуації Ігор Пелюхня вбачає у надзвичайно несприятливих погодних умова, які склалися в травні поточного року. Він пояснює:

— Багато людей сподіваються на так званий соняшниковий мед. Але і його може не бути. Адже нікому проводити збір. Поясню. Соняшник масово зацвіте десь у перших числах липня. Для того, щоб бджола розвинулася і була здатна працювати, їй потрібно 45 днів. Тобто, соняшниковий мед мають збирати бджоли, які вивелися всередині травня. А в середині травня і до початку літа було холодно і лили дощі. Бджоли не працювали, отже не мали ані нектару, ані білкового корму. У результаті, на світ не з’явилися нові робочі бджоли. І хто ж тепер збиратиме соняшниковий мед? Я не кажу, що ситуація трагічна. Але вона досить погана. Любителі посмакувати травневим та акацієвим медом можуть у 2020 році про нього забути. Його просто не буде.

 

Немає акації, немає і меду

Щось схоже розповідає й інший експерт із бджільництва Валерій Курейко:

— Так званого «майського» меду, до складу якого входить нектар з плодових дерев і кущів, малини та інших ягід, у цьому році практично немає, принаймні, у центральних та північних областях України зібрати його не дозволили погодні умови. Що стосується меду з ріпаку, то хоча ця культура непогано цвіла, нектару бджолам ледве вистачило для своїх потреб.

У цілому ж, за оцінками експерта, у загальній структурі медового врожаю майський та ріпаковий меди, у середньому, займають по 7 %, тобто сумарно — до 8 тисяч тонн.

Напередодні цвітіння білої акації — найбільш цінного медоносу в Україні — пасічники сподіваються, що погода виправиться і в бджіл буде змога зібрати достатньо нектару.

Валерій Курейко говорить:

— В Україні акацієвий мед збирають з білої та жовтої акації. Оптимальна температура, при якій акація виділяє найбільше нектару, — від 18 до 24 градусів за Цельсієм, при цьому не повинно бути сильних дощів, бо вони вимивають нектар з квіток. Мед білої акації — один із найдорожчих і займає близько 5 % від загального обсягу споживання на внутрішньому ринку — це приблизно 3 тисячі тонн.

Медоносна продуктивність акації дуже висока — з 1 гектара насаджень бджоли можуть зібрати 500–1000 кг меду, адже одне дерево віком 10–30 років дає до 8 кг меду. Акація росте майже повсюди — у лісосмугах, обабіч доріг, у лісах та в парках. Але останніми роками в Україні, на жаль, збільшились обсяги вирубки дорослих акацій, особливо вздовж доріг та в захисних лісосмугах. Ці дерева активно використовують у якості сировини для опалення будівель. Акацієві дрова високо ціняться, їх охоче купляють. Але в результаті українці залишаються без цінного акацієвого меду.

Окрім того, чимало спостережливих людей помітили, що акація або не цвіте зовсім, або зацвітає в нетипові терміни. Причина — у аномальних погодних умовах. Тепла зима і морози в квітні призвели до пошкодження квіткових бруньок і на цих деревах.

Добросовісні пасічники чесно розповідають, що в 2020 році любителі «майського» меду, купляючи довгоочікуваний продукт, із вірогідністю в 99 відсотків придбають фальсифікат. Тобто, це буде мед, але минулорічний і, швидше за все, зібраний із соняшнику. Потім його розтоплюють, отримують рідку консистенцію і продають, як акацієвий, котрий не застигає.

Щоправда, потрібно зауважити, що шкоди здоров’ю таке придбання не завдасть. Постраждає хіба що гаманець, адже акацієвий мед коштує дорожче, аніж зібраний з інших рослин.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 липня 2020, 09:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації