Вхід | Реєстрація

Не купайтеся у Кременчуці, їдьте в Кобеляки чи Білики

Не купайтеся у Кременчуці,  їдьте в Кобеляки чи Білики

Більшість людей через масову пропаганду небезпеки коронавірусу навіть забули про те, що існують інші чинники та фактори, які можуть загрожувати їх здоров’ю. Зокрема, купаючись у відкритих водоймах, можна «підхопити» хвороби, набагато небезпечніші, аніж злощасний COVID-19. Між тим, чимало кобелячан уже звернули увагу на той факт, що вода у Ворсклі почала набувати червоного кольору.

Днями обласні засоби масової інформації оприлюднили повідомлення про результати перевірки водойм Полтавщини на вміст у них кишкової палички. Зокрема, перевіряли воду і у Ворсклі  в районі Біликів та Кобеляк. Отримані результати неприємно вражають. Так, вода в Кременчуці буквально кишить потенційно небезпечними бактеріями. При нормі рівня вмісту кишкової палички в 5000 ЛКП, на пляжах Кременчука медики зафіксували показник у 2400000. Тобто, норма перевищена в 480 разів!!! Згідно з інформацією контролюючих служб, найчистішою вода є в  Біликах. Там норма вмісту кишкової палички становить 6200.
Із проханням прокоментувати ситуацію редакція звернулася до керівника міжрайонного лабораторного центру Валентини Семиног. Фахівець розповіла:

— Так, якість води постійно перевіряють наші співробітники. А потім ці дані ми передаємо на обласний рівень. Ми проводили дослідження води як у Біликах, так і в Кобеляках. У Кобеляках вміст кишкової палички в річці становить 6000 ЛКП. Щодо зміни кольору води на червоний, то ніяк не пов’язано із наявністю кишкової палички чи інших хвороботворних організмів. Це — розмноження водоростей через високу температуру повітря і води.

Валентина Іванівна пообіцяла, що вже в наступний четвер поділиться із редакцією «найсвіжішими» даними про стан води у Ворсклі. А ми оприлюднимо результати досліджень на сайті.

Щодо почервоніння води, то всезнаючий Гугл теж підтверджує, що це явище викликане масовим розмноженням мікроорганізмів.

Масове розмноження фітопланктону викликає зміну забарвлення води. Зелені і синьо-зелені водорості викликають зелене цвітіння води. Діатомові — жовтувато-буре, червоні (багрянки) — червоне. Цвітіння води — це процес, обумовлений значним (зазвичай набагато вище норми) збільшенням концентрації мінеральних поживних речовин (азот, фосфор, калій і ін.), що надходять у водойми.

 

А хто-хто у річці живе?

Але те, що зараз медики не зафіксували в кобеляцьких водоймах аж надто великої кількості кишкової палички, зовсім не означає, що в ній немає ніякої небезпеки. І хоча фактів зараження коронавірусом під час купання до цього часу не підтвердили ні британські, ні шрі-ланкійські, ні парагвайські вчені, завжди є ймовірність, купаючись, «підхопити» дійсно небезпечну хворобу. Отже, хто і що живе в наших річках і чим це загрожує?

Лямбліоз. Лямблії — це найпростіші мікроорганізми, яких навколо нас досить багато. У місцях, де у воду потрапляють фекалії і стічні води, їх ще більше. Чіпляються вони до нас, якщо випити зараженої води або ковтнути її під час купання. Відразу після запливу нічого не відбувається, перші ознаки з’являються через 1–2 тижні.

Симптоми типові для всіх кишкових інфекцій: діарея, нудота, біль у животі. Небезпека — сильне зневоднення організму. Лікується антибіотиками і дієтою.

Криптоспоридіоз. Ще одне паразитарне захворювання з привітом від тварин і схожими симптомами: діареєю, болем у животі, лихоманкою. Виявляється через 2–10 днів після інфікування. Якщо імунітет не пригнічений ВІЛ-інфекцією або іншими хронічними захворюваннями, все пройде саме.

Ротавіруси. Хто одного разу хворів ротавірусом (він же кишковий грип), той ненавидить швидкі дієти. Діарея, блювота, висока температура і повна відсутність сил — ознаки інфекції, яку можна підхопити у воді. Від вірусу є щеплення, але немає специфічного лікування, значить, можна тільки терпіти і пом’якшувати симптоми.

Гепатити. Гепатити А і Е — це вірусні інфекції, які передаються через питну воду. У основному, звичайно, від них страждають жителі жарких країн, та й у нас на них хворіють.

Холера. Це особливо небезпечна інфекція і одна з глобальних світових проблем. Здається, що на холеру хворіють тільки в жарких країнах з низькою культурою санітарії, але насправді збудників холери регулярно знаходять і в інших країнах. Насправді, холера в більшості випадків лікується швидко і легко, а її головна небезпека — зневоднення через сильну діарею.

Дизентерія, сальмонельоз, ешеріхиоз. Це різні захворювання з різними збудниками, але зі схожими в цілому симптомами: діареєю, болем у животі, нудотою і підвищенням температури. Невеликі відмінності між ними є, але вони не принципові. Головне, що всі ці хвороби небезпечні тим же, чим небезпечна холера: зневодненням і всіма його важкими наслідками. Лікуються вони теж за однією схемою: відновлення водного балансу, антибіотики і кишкові сорбенти.

Лептоспіроз. Небезпечна бактеріальна інфекція, яка передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається вона з головного болю, високої температури, болі в животі. Інші симптоми — червоні очі і жовтяниця. Закінчитися може дуже сумно. Аж до інвалідності і смерті. Бактерії потрапляють у кров через ранки і слизові оболонки.

Сверблячка купальщика. Є такі паразити — шистосоми, які живуть у водоплавних птахів. Їх личинки називаються церкарії, і вони не проти причепитися до людини. Правда, паразитувати на нас вони не зможуть і загинуть, але алергічні реакції, свербіж і червоні плями доведеться лікувати в дерматолога.
Інші інфекції. Це не всі хвороби, які передаються через воду. У них важко зустріти черевний тиф або збудника трахоми (це захворювання, що вражає очі). Але в теплих краях вони є в чималих кількостях. Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але в брудних водоймах є шанс підчепити і їх.

 

Міфи та страхи

Одна з найпоширеніших страшилок, у яку продовжують вірити багато, — шанс заразитися при купанні гонореєю, сифілісом, хламідіозом або іншими ІПСШ. Але це міф. Якщо просто плавати і не займатися у воді сексом, специфічними інфекціями не заразитися.

Страх номер два — застудити собі що-небудь, наприклад, нирки. У цього страху мало підстав. Температура тіла у нас підтримується зсередини, і якщо організм переохолоджується від літнього купання, то весь цілком. Переохолодження може стати додатковим фактором для розвитку захворювань, але точно не основним.

Без супутньої патології це досить важко. Але переохолодження при купанні може бути однією з причин розвитку циститу.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації