Вхід | Реєстрація

Придніпрянське без лікаря, або Розставляючи пріоритети

Придніпрянське без лікаря, або Розставляючи пріоритети

Днями місцевий журналіст Олег Решетило виклав у соцмережі досить цікаве і дуже символічне відео. На ньому зафіксовані події, які відбулися в селі Придніпрянське Кобеляцького району. Місцеві жителі організували зібрання, під час якого прохали тамтешню лікарку, котра працює у амбулаторії сімейної медицини, залишитися на посаді. Справа в тому, що Яна Шкроб, відпрацювавши три роки у селі, вирішила виїхати із Придніпрянського. У результаті більше тисячі людей не матимуть змоги отримувати фахову допомогу лікаря. Точніше, допомогу то вони із «гріхом пополам» отримають, але для цього доведеться докладати значно більше зусиль і витрачати грошей та часу. А воно, коли болить, то вже навіть не про матеріальні витрати турбуєшся, а про те, щоб швидше допомогли.

І от люди дружно дякували молодій лікарці за те, що вона гарно у них попрацювала і прохали залишитися у селі ще хоча б на один рік.

Що тут скажеш? Безумовно, можна одразу «навішати усіх собак» на Уляну Супрун та недоліки медичної реформи. Мовляв, так по усій Україні, а винні — Сорос, Супрун, жиди та масони. Або жидомасони. Або масоножиди. Так найпростіше, знайти когось злого і всесильного, на якого жодним чином не вплинеш, не доженеш і не пхнеш, і на цьому, сумно зітхнувши, заспокоїтися.

Та насправді все у цьому світі і складніше, і простіше одночасно. І досить часто люди замість того, щоб діяти самостійно, шукають крайнього. Або винного. А перед тим вибирають хибні пріоритети. Підтвердження цим двом тезам, про справжність пріоритетів та причини тих чи інших проблем, було отримане після спілкування із іншими дійовими особами медичної епопеї у Придніпрянському.

Тамтешній сільський голова Володимир Горбенко, який теж був учасником подій, знятих на відео, підтвердив, що село залишається без лікаря. І розповів, що сільська рада у свій час знайшла медику квартиру та платила за житло. Зрештою, так і велить українське законодавство.

Щодо шляхів вирішення медичної проблеми в окремо взятому регіоні, то Горбенко сказав:

— Я після сходки пропонував Яні Миколаївні зустрітися, заспокоїтися, переговорити. Нехай би назвала умови, при виконані яких вона готова залишитися у селі. Ми готові доплачувати їй із бюджету 4000 до зарплати, готові купити житло.

Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцького ПМСД, у свою чергу, розповіла наступне:

— Про те, що Придніпрянське залишиться без лікаря, було відомо ще з 12 червня. Про це знав сільський голова, я повідомляла про це голову райради, знають про це у Кобеляцькій райдержадміністрації. Я не маю жодного ні морального, ні юридичного права примусити молоду лікарку залишитися у селі. Вона чесно і добросовісно відпрацювала три роки. Роботу собі вона знайде будь-де, вона хороша людина і хороший спеціаліст. Такі люди зараз на вагу золота. Чому цього не зрозуміли місцеві чиновники раніше, я не знаю. Але я знаю, що ремонт у тамтешній амбулаторії проводили дуже давно, що нічого, окрім обов’язкової оплати комунальних послуг, для підтримки молодого фахівця не робили, що службового транспорту немає, що півмільйона гривень із депутатського фонду депутата облради Андрієнка не були використані, хоча якраз за них і можна було б купити автомобіль для потреб медика. Що буде тепер? Якщо Яна Миколаївна не змінить свого рішення, то фахівець у Придніпрянському може з’явитися не раніше, ніж через рік. А кобеляцьких лікарів сімейної медицини ми туди не направимо. Їх фізично немає, медиків, усі завантажені роботою.

За словами Коломієць, лікарів, окрім Придніпрянського, немає ще й у Шенгурах, Орлику, Іванівці та Озерах.

А тепер давайте разом із вами уявимо ситуацію, коли Кобеляцький район залишається без десятків чиновників із РДА, райради, без депутатів і навіть, страшно й написати, — без голови РДА Сироватки та голови райради Кішінського. Ну, прізвища керівників можна й інші назвати, від цього мало що зміниться.
Ну і як це вплине на життя мешканців того ж Придніпрянського? Ризикну спрогнозувати, що аж ніяк. Від слова «зовсім». А щоб вони, згадані чиновники, не надто ображалися, висловлю думку, що навіть після зміни президента, прем’єра, голови ОДА і ще сотні чиновників у житті селян нічогісінько не зміниться. Ні покращиться, ні погіршиться. Хоча президент і прем’єр ще зрозуміло чим займаються, а сотні чиновників «на районах» просто отримують зарплату. А це сотні мільйонів, якщо не мільярдів щороку.

Частина жителів Придніпрянського «на камеру» говорили про те, що їхатимуть у Кобеляки. На що автор відео, трішки єхидно, але цілком резонно запитав‑зауважив: «До царя?».

І якщо продовжувати «царську» тему, то як не згадати про епізод із кінофільму «Іван Васильович змінює професію». Пам’ятаєте? «А цар, то — несправжній».

І от, давайте тепер ще раз подумаємо і згадаємо, скільки подібних «несправжніх царів» сидять у кабінетах і надувають щоки?

От у нас «на районі», як і по всій Україні, кілька місяців «лютував» коронавірус. У зв’язку з цим, «лютував» і карантин. У зв’язку з цим, фактично не працювали сотні РДА, райрад, міськрад та інших псевдо важливих установ. Ну і відчули це жителі Придніпрянського, Орлика чи Кобеляк? А тут село залишається без «простого» лікаря і такий ґвалт. Цікаво, придніпрянці свого сільського голову теж так би просили залишитися? А голову райради чи РДА? А як Зеленський піде у відставку, то теж збиратимуться і проситимуть? От вам, до слова, про справжні цінності та пріоритети.

І на останок — про простих людей. От у Кобеляках ледве не «найпростішими» людьми є працівники комунгоспу. Особливо, ті, які вулиці метуть, водогони ремонтують. А от уявіть, що вони пару тижнів не виходитимуть на роботу. І ви — без води, на вулицях — гори сміття, пацюки та миші. Ну і якому «царю» тоді будете кланятися? Так хто важливіший і простіший? «Цар», якому ви 50 тисяч в місяць зарплати платите, чи той, хто трубу у водогоні поміняє? Чи укол вчасно зробить, чи сміття із контейнера вивезе, чи дитину множити і додавати навчить? І так далі і тому подібне.

Отака то історія про пріоритети. Цікаво, що через три місяці бажаючих «поцарювати» з’явиться більше, аніж достатньо. А ось трубу поміняти чи людей лікувати, як і раніше, буде нікому.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 липня 2020, 09:12 | Полтавщина | Редакційна


1. Fuks / 17 липня 2020, 10:48
Все вірно написано.Нікому з чиновників від місцевих до самих найвищих нічого не потрібно.Головне до корита,а там зарплата,ранг,пенсія,та й урвати ще десь можна.А з молодим лікарем можна було їй купити квартиру,авто в розстрочку років на 10 і доплату зробить не 4 тис. А може й десять,тим більше що гарний фахівець і т.д. А так поїде людина в Камьянське працюватиме на себе і зароблятиме до 1 тис дол. В місяць.А ви плодіть чиновників і утримуйте їх.А взагалі зібрались би депутати і громада і сказали меру зарплата 10 тис грн а лікарю 25 тис. І все стало б на свої містя.до речі так і в Кобеляці,в мера 50 тис а в лікаря в рази меньше.Думайте через три місяці появляться нові рвачі сорочок,вибір правильний зробіть,і старих пе...нів треба помінять...
2. Ltava / 17 липня 2020, 12:08
До цієї історії потрібно добавити і те що частина жителів села підписали декларацію із лікарями іншої області ( сусіднє село ) тому цій молодій жінці фізично не хватало людей до норми на повну зарплату(( Тому і до Супрун є запитання що до її реформи !
3. Borch / 17 липня 2020, 17:00
2.Ltava
«Тому і до Супрун є запитання що до її реформи !»

В чому полягає питання до Супрун? В тому що на зарплатню кучі чиновників гроші в громади є а на достойну зарплатню лікарю, пожежнику чи банально робочому комунальнику немає? Залишається тільки поспівчувати такій громаді. Або шукайте гроші, або лікуйтесь самогоном, в принципі різниці великої то немає.
4. Ltava / 17 липня 2020, 21:38
Медицина не фінансується з місцевих бюджетів(( Не захищаючи чиновників за ради об"єктивності потрібно звернути увагу на помилки реформи((
5. boris1111 / 18 липня 2020, 08:39
Редактор газетки, та і кожний громадянин району вважає що чиновники дарма займають свої місця? Скоро їх не буде як і району і тоді ми всі будемо ходити до чиновників за 80км.,яким ми точно не потрібні.
6. Fuks / 18 липня 2020, 11:45
А по що і чому ходити до чиновника? 90% чиновників не потрібно вони ну нічогісінько не роблять.Ну візьміть Сироватку,Кишінського,Копельця і т д ну яка їх роль в вашому житті та ніякої..А як швидка не приїде,пожежка,чи сміття і сніг не почистять це вже катастрофа.А чиновники й потрібні щоб з вас щось здерти за підпис,чи рішення.А їздити за 80 км,зараз все в інтернеті можна вирішити.Так що бистріш би їх порозганяли,хоч з половину.
7. Borch / 18 липня 2020, 14:44
4.Ltava
«Медицина не фінансується з місцевих бюджетів(( Не захищаючи чиновників за ради об"єктивності потрібно звернути увагу на помилки реформи((
»

Місцевому бюджету не можна фінансувати лікарню? Фінансувати футбольну команду можна, а лікарню ні?
8. boris1111 / 18 липня 2020, 17:25
Для Вас чиновники це 3 особи в районі а інші які працюють в інших установах і є підлеглими цих осіб напевно ніхто і звати їх ніяк. Які до речі отримують мізерну зарплату і вислуховують весь Ваш негатив. Це добре що Ви обізнана людина і маєте можливість щось зробити в інтернеті і отримати лише мізерну частку послуг через нього. А що робити людям в яких його немає.
9. boris1111 / 18 липня 2020, 17:27
Про який футбол Ви говорите? Ні Колос ні Кобеляки зараз не грають взагалі. Футбол країні не потрібен не те що в районі.
10. Fuks / 18 липня 2020, 17:32
А які послуги надає чиновник.Чиновник створює бюрократію і тяганину.Зараз є цнап,субсидію теж автономно можна оформити,пенсію також по електронці а ще що? За зем ресурси мовчу там в натурі з кейсом,а більше ж і нічого.так що не треба лякать.половина чиновників бездельники це 100 процентів.Пережиток комунізму.
11. boris1111 / 18 липня 2020, 17:54
А які послуги надає ЦНАП? 3 послуги можливо 5. І до речі він також структура РДА. Окрім субсидії є інші послуги в районі поцікавтесь.
12. Fuks / 18 липня 2020, 18:11
Назвіть будь ласка всі,нажаль не користуюсь,може тому що не знаю?
13. Borch / 18 липня 2020, 18:27
8.boris1111
«Про який футбол Ви говорите?»

Нема різниці що зараз. Футбольна команда фінансувалась? Тому з місцевого бюджету можна фінансувати лікарню. Додатково.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації