Вхід | Реєстрація

У центрі Китайгорода відреставрують історичну будівлю

У центрі Китайгорода відреставрують історичну будівлю

Мова йде про відомий усім мешканцям громади сільський Будинок культури.Місцеві краєзнавці стверджують, що будівля зведена ще наприкінці 19 століття. І з того часу її капітально не ремонтували. Розпочаті зараз роботи фінансують із сільського бюджету. Частину коштів виділив Народний депутат Дмитро Чорний.

Як розповідає відомий усьому Приоріллю краєзнавець Анатолій Білокінь, будівлю, у якій зараз розміщений Будинок культури, звели ще в 1896 році. Цю дату називають й інші краєзнавці. Хто був замовником, архітектором і як використовувалася будівля в перші роки свого існування, ніхто з місцевих істориків достеменно не знає. Відомо лише те, що як клуб будинок почали експлуатувати з 1936 року. А до революції 1917 року там нібито була волосна управа. Коли востаннє в клубі проводили капітальний ремонт, теж ніхто не пам’ятає.

Звичайно ж, стара будівля вже кілька десятиліть, як потребувала серйозного ремонту. Місцеві жителі стверджують, що кілька років тому якийсь дніпровський мільйонер, котрий полюбляє опікуватися старожитностями, нібито пропонував провести роботи за свій рахунок. Але далі розмов справа не пішла.
Та ось у 2020 році за ремонт вирішила взятися місцева влада.

Розповідає голова Китайгородської громади Сергій Турський:

— Інтерес до самої будівлі в бізнесменів дійсно виникав. Так було і при моїх попередниках, так є і зараз. Бізнесмени розуміють, що будівля зведена на совість і розташована в досить вигідному для торгівлі місці, прямо в центрі Китайгорода. Але в мене, як у керівника громади, навіть думок не виникало з приводу того, щоб віддати будівлю в оренду чи продати її. Адже Будинок культури громаді потрібен. Люди повинні мати змогу культурно проводити дозвілля, спілкуватися між собою. Зрештою, і вибори десь потрібно проводити. Так, будинок знаходиться у стані, м’яко кажучи, далекому від ідеального. І тому нами було прийняте рішення відремонтувати його.

Сергій Турський уточнив, що загальна вартість проекту, згідно із проектно-кошторисною документацією, складає 2 мільйони 753 тисячі гривень. Саме в таку суму має обійтися заміна покрівлі. Старий шифер демонтують, замість нього дах укриють металочерепицею, замінять несучі конструкції, проведуть утеплення. Окрім того, зміцнять фасад і замінять вікна. Кошти для втілення в життя цього проекту, окрім громади, виділив ще й Народний депутат Дмитро Чорний.

Сергій Турський підсумовує:

— Проведемо зовнішній ремонт. А з часом відремонтуємо все в середині будівлі. Окрім того, що в центрі села буде красуватися ошатний будинок, з’являється можливість працевлаштуватися для наших земляків. Адже фірма, яка проводить ремонт, охоче залучає до роботи китайгородців. Платять людям добре.

Роботи проводить ТОВ «Графіт» із Дніпра. Саме це підприємство стало переможцем тендеру. Ремонт планують завершити до 1 вересня поточного року.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 серпня 2020, 11:57 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації