Вхід | Реєстрація

Сьогодні — намордник, а завтра — нашийник, або Чому дітей залишають без школи?

Сьогодні — намордник, а завтра — нашийник,  або Чому дітей залишають без школи?

Довго відтягувала в часі написання цієї статті. Усе сподівалася, що проблема, про яку напишу нижче, буде вирішена. Та час ішов, а ситуація лише погіршувалася. Мова йтиме про стан справ у Ліщинівській школі та й взагалі в нашій освітянській системі.

Пишу, пам’ятаючи про вислів, що відкривають двері тому, хто стукає. Хоча, зізнаюся відверто, поки що мене лише відправляють від одних дверей до інших.

Але давайте по суті. Цієї осені одна моя дитина, а в мене їх троє, не зможе продовжити навчання в Ліщинівській школі. Зараз заклад іменується філією. Причина, з якої навчатися у звичній і любимій школі буде неможливо, на жаль, уже є звичною для теперішньої України. І моя донька має піти до сьомого класу вже в опорну школу. Причина — у її класі в Ліщинівській школі лише двоє учнів, а має бути, як мінімум, п’ять.

Пам’ятаю, як вісім років тому, коли мій старший син ішов у перший клас у цій же школі, виникла аналогічна ситуація. Тоді в 5 класі було три учні. Тоді батьки школярів згуртувалися і відстояли свої та своїх дітей права навчатися в рідній школі. Кілька років проблем не виникало, хоча в класах вчилися і два учні. Діти навчалися за індивідуальною програмою, добре засвоювали матеріал.

І от тепер, враховуючи закон із поправками і рекомендаціями, за індивідуальною програмою можуть навчатися лише дітки з інвалідністю. Але от парадокс, у 9-му класі навчаються четверо дітей! То виходить, їм можна!

Почала я звертатися за роз’ясненнями до відповідальних осіб. На допомогу, якщо чесно, не надто й розраховувала, але хотіла хоча б почути чіткі відповіді на питання, які в мене виникають. Почала запитувати в директора опорної школи Якова Постольника. Почула, що моє питання розглянуть. Почекала. Не розглянули.

Звернулася до керівника районним відділом освіти Наталії Коваль. Вона категорично відмовилася говорити на підняту мною тему, посилаючись на законодавство та відсутність фінансування.

Поговорила із головою райради Володимиром Кішінським. Із «корисного» почула, що з часом у Кобеляцькому районі залишаться лише дві опорні школи. Отакі реформи йдуть.

Але надія після всього цього ще не вмерла. І, сподіваючись дати шанс своїм дітям довчитися в рідній школі та зрозуміти, чому ж фінансування не вистачає саме на двох учнів сьомого класу Ліщинівської школи, пішла ще й до голови Кобеляцької РДА Дмитра Сироватки. І, як результат, впевнилася в тезі, висловленій одним розумним чоловіком, який починав політичну кар’єру. Він сказав: «Призначають на посади не розумних, а «потрібних».

Під час першої розмови пан Сироватка сказав, що недостатньо компетентний у даному питанні. Але ж як він тоді підписував попередню тарифікацію в системі освіти? Та пообіцяв розібратися.

Після цього, напевне, за результатами «розбірок», до мене зателефонував директор місцевої школи Юрій Руденко. Він попросив більше нікуди не ходити і ні до кого не звертатися. Нібито, йому телефонувала керівник районної освіти і обіцяла, що й 9-й клас у Ліщинівській школі припинить своє існування.  Мовляв, там все теж не дуже законно. А ще директор розповів, що через мої «походеньки» збирали директорів малокомплектних шкіл і добре «пісочили». Не можу стверджувати на сто відсотків, що все це правда, адже на «розбірки» мене не запрошують. Але розмова про таке була.

Ну, якось так. Як відомо, «один у полі не воїн» і всі мої «ходіння по муках» закінчуються лише впевненістю в тому, що ні наші діти, ні наші школи нікому не потрібні. Від слова «зовсім». А ще маю впевненість у тому, що чиновники, «зекономивши» кошти на школах, матимуть премії, а вчителі мовчатимуть, боячись втратити роботу.

А в кінцевому результаті, у країні, де звичайних людей ніхто не чує, окрім намордників, на цих рядових громадян одягнуть ще й нашийники. Неосвіченими рабами легше керувати, це відомо давно. А частина із тих рабів ще й розмалюють ті нашийники петриківським розписом, щоб «красівше» було. І гордо носитимуть та розказуватимуть, що вони справжні українці.

Гірко усвідомлювати, але саме до цього воно і йде.


Автор: Марія Петрова, жителька Кунівки


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 серпня 2020, 10:09 | Полтавщина | Суспільство


1. alist / 9 серпня 2020, 13:22
Які пафосні слова - намордники, нашийники, неосідчені раби... але два питання :
1. Переведення дітей на навчання в опорні школи (я так розімію в кобеляцьку 1 і 2 школу) = неосвідчені раби? Ви маєте інформацію, що тут в школах так погано учать? Що лише Ліщинівська школа дає знання, а інші ні?
2. Саме головне - а за чий рахунок банкет? От розумієте, дорого держати щколу для 2, 3, 4 навіть 5 дітей в класі. Тобто або умовно на навчання в Кобеляках витрачатимемо 3000 грн на дитину, а в Ліщинівкі це буде 30000, або в Ліщинівкі залишимо 2-3 вчителів які дадуть "солідні знання" дітям.
Що робити? Спробуйте задати пані Коваль питання - якщо громада/сільська рада проведе співфінансування школи - чи готовий буде відділ освіти залишити клас? Думаю так. Уточніть суму. Після цього підіть до своїх сільських депутатів, сільського голови, депутатів райради, голови райради і задайте просте питання - скільки коштів пішло на зарплати адміністративного аппарату цих рад за рік? Я на 200% впевнений що озвученої суми вистачить не тільки на 7 клас Ліщинівської школи, а і на філіал університету в районі. Задайте таке ж питання іншим «потрібним» чиновникам, в т.ч. відділу освіти.
А потім дочекайтесь жовтня, підіть на вибори і знову виберіть в місцеві ради
- тих же самих сільських/селищних голів, голів громад, голову райради, які зробили собі фантастичні зарплати.
- тих же самих бізнесменів/аграріїв, які майже не платять податків.
- «старих» чиновників, які розвалили промисловість району, а тепер вони «досвідчені» кадри
- «нових» активістів, які хочуть теж до корита
- просто сіру массу яка бездумно проголосує за що хочеш, внесене сільським/міським/районним головою.
- тих хто йде "па приколу" і не з’явиться там ні разу.
.........
А поті коли «нові-старі» депутатуси знову розпилять бюджет "під себе" і грошей не хватить на школи/дитсадки... напишіть в ехо статтю "Чому дітей залишають без школи?" Так як зробили і цього разу, і повторяйте це регулярно, аж до зникнення села з карти.
2. Vimer / 9 серпня 2020, 17:58
Не те ви, авторе коментаря, порівнюєте.Освіта якісна що в Кобеляцькій школі, що в Ліщинівській, мова йде про знищення малих шкіл взагалі і не тільки в нашому районі.Ще трохи реформ і ,як сказав Кішінський, на район залишиться 2 великі школи....Як вчитися дітям з сіл, коли на підвіз, як і на школу грошей не вистачає? Ми зіткнулися з цим в минулому році.По закону мої діти мають право навчатися по місцю проживання, а не шукати чим доїхати до опорної школи.Чому ми повинні слухати рекомендації і плювати на закон?
І що до пафосних слів, на вашу думку їх можуть використовувати лише ’’високоосвічені’’, а ’’чернь’’, яка постійно приводить до влади кого попало , повинна говорити на своєму ’’рівні’’? А ви правильно голосували?А було за кого ’’правельно’’ голосувати?
Знайдеться ще немало таких як Ви, що крутитимуть словами , вуалюючи справжню суть, іншого я й не чекала.
3. alist / 9 серпня 2020, 21:51
2.Vimer
«Освіта якісна що в Кобеляцькій школі, що в Ліщинівській, мова йде про знищення малих шкіл взагалі і не тільки в нашому районі.»

Ні мова йде про знищення сел, закриття шкіл це лише наслідок цього процесу. Немає молоді - немає дітей - немає грошей - немає села. Скажіть, ви б повірили мені, якби 15 років назад я Вам сказав про закриття класів Ліщинівської школи? Думаю, ні. Так от зараз кажу - наступний етап це зникнення села через 15-25 років. І розмови про те щоб залишити в Ліщинівкі 7 клас на 2020-2021 рік, це заміна замка в дверях, коли хата вже не просто горить, а обвалюється.
2.Vimer
«Як вчитися дітям з сіл, коли на підвіз, як і на школу грошей не вистачає? Ми зіткнулися з цим в минулому році.»

В минулому 2019 році Ви зіткнулись з нехваткою грошей на підвоз дітей? А от на зарплату сільському голові 236858 грн, секретарю сільради 193489, та бухгалтеру 184611 грн знайшли. 615 тисяч гривень на 3 людей значить знайшлось а на дітей ні?
Я не критикую, я вказую що сільська громада вирішила, що це важливіше. В 2020 році впевнений сума тільки виросла. Так от, в жовтні Ви підете, і ще раз вирішите, що для Вас важливіше - навчання дітей, чи достаток декількох людей. І в других сільрадах/громадах/Кобеляках/районі теж зроблять такий вибір - нормальне майбутнє для всих, чи шикарне майбутнє для декого. Поки що люди обирають 2 варіант, напевно їм так подобається.
2.Vimer
« А ви правильно голосували?А було за кого ’’правельно’’ голосувати?»

Знаєте, я не буду писати ні про президента, ні про ВР, навіть про район, але в Кунівській сільраді за данними 2001 року 1230 людей. Зараз я думаю менше. ТАК НЕВЖЕ СЕРЕД НИХ НЕМАЄ ПОРЯДНИХ ЛЮДЕЙ? Невже жителі не можуть розібратись хто є хто? Не бачуть? Не хочуть? Ні, просто Вас все влаштовує.
І не пишіть - "нема кого обрати", "все уже порішали" Це місцеві вибори, тут все залежить від Вас. А що воно дасть - от в статті exo.in.ua/news/48714 написано що в громади є сила «послати» навіть Київ
4. Vimer / 9 серпня 2020, 22:26
По перше, сільська рада школу не фінансує.При спробі поговорити з Коваль, я пропонувала такий варіант, але вона сказала, що ’’сільради грошей не вистачить’’.Я не хочу ’’ритись у грязній білизні’’ і вишукувати скільки отримує сільрада, зі своєю зарплатнею розібратися б.Нехай кожне відомство займається своїм ділом.Доречі, скільки там виділилося на ремонт школи в цьому році, не знаю, та Юрій Петрович просив дати 500 гривень зібраних з шкільної ярмарки, на краску не вистачало...Маю інформацію, що фарби було достатньо!
І Ви думаєте ніхто не знає хто є хто?
Про зникнення шкіл, села, України- так може нам не жити, не вчитись , своїх прав не відстоювати? Звичайно, один по одному ми нічого не варті, а згуртуватися ми не вміємо.Навіть в маленькій Кунівці.
Вибори??Все вже вирішили без нас
5. alist / 10 серпня 2020, 00:23
4.Vimer
«По перше»

Господи, з ума зійти, Ви самі читали, що написали? Що у Вас в голові?
4.Vimer
«По перше, сільська рада школу не фінансує.При спробі поговорити з Коваль, я пропонувала такий варіант, але вона сказала, що ’’сільради грошей не вистачить’’»

Так не говорити потрібно, десь там тихенько - рішення сільради, офіційний лист Коваль щодо співфінансування і її офіційна відповідь а не ’’сільради грошей не вистачить’’
4.Vimer
«Я не хочу ’’ритись у грязній білизні’’ і вишукувати скільки отримує сільрада»

Чудово не рийтесь, так тоді і не пишіть "закривають клас", "нема грошей на підвоз" бла-бла-бла. Раз вам все одно на 600 тисяч, так хай і далі буде все одно. Це ваші гроші! А вам всеодно! Та завтра весь бюджет сільради всадять на пару зарплат!
4.Vimer
«Маю інформацію, що фарби було достатньо!»

О, Ви ж не хочете ’’ритись у грязній білизні’’, коли мова йде про 600 тисяч, а тут за 500 гривень запереживали!

4.Vimer
« так може нам не жити, не вчитись , своїх прав не відстоювати? Звичайно, один по одному ми нічого не варті, а згуртуватися ми не вміємо.Навіть в маленькій Кунівці.
Вибори??Все вже вирішили без нас »

Так, все вирішили без Вас, бо ви не хочете ’’ритись у грязній білизні’’, бігаєте на напівзігнутих ногах перед чиновниками, а згуртуватись не можете, бо лише бачите себе на місці тих, хто зараз отримує 600 тисяч гривень і всим всеодно.
4.Vimer
«.Нехай кожне відомство займається своїм ділом.»

От вони і займаються - закривають класи, школи, прожирають гроші...

Ваш коментар еталон для України - мені всеодно, все порішали десь там, я лізти ’’ритись у грязній білизні’’ не буду, вкрали всі гроші - ну що зробиш, так заведено.
"Моя хата з краю, нічого не знаю" А потім ай-ай-ай! МОЯ донька в 7 клас не піде! Так поясніть їй - що я донечка не хотіла ’’ритись у грязній білизні’’ чиновників , а тепер нічого не зробиш, бо нада було раніше шевелитись а не чекати коли жарений петух в ж....у клюнув!
6. Vimer / 10 серпня 2020, 13:21
Читают Вашу писанину ,з одного боку стає цікаво, та навіть трохи смішно.Ви мабуть зробили величезний внесок в розвиток свого міста чи району??? Працювали для людей та відстояли хоч якесь право на їх добробут??А, може ви той, кого свого часу відсторонили від ’’корита’’? А може той, кого потрібно правильно вибрати?
Ви маєте наглість на свій недолугий розсуд розбирати кожний абзац моїх коментарів і кожним словом намагатися натовкти мене ’’писком у лайно’’? Ну, щонайменш - нерозумно.
У Вас мабуть правильна зарплата? У мене, на папері, теж досить висока, тільки на папері...
Ви чогось дуже переймаєтесь статтею,чогось приходить на думку фраза :,,чего вы так убиваетесь, вы ж так не убьётесь,,
7. Borch / 10 серпня 2020, 14:07
Люди завжди думають тільки про себе. 5 дітей в класі нам школу подавай. Ви рахували скільки виходить на одну дитину по грошах? Вище писали про вибори, то я вам совітую самого тупого вибирати бо хто хоч трохи думаючий ніколи не профінансує ваші забаганки. Час їзди до Полтави, вони в 2020 ниють про школу з 5 учнями, село у них погибає, клоуни. У нас уже немає ні села ні міста. 5 хвилин с Кунівки до Кобеляк, і ви реально вважаєте що живете в селі і потрібно держати школу для 5 чоловік, ну і маразм.
8. Vimer / 10 серпня 2020, 14:52
А чого це раптом ми повинні думати про те , де візьме гроші відділ освіти? До цього року кошти були, а тепер немає? Батьки думають де краще навчатись їх дітям, куди зручніше добиратись.Турбота про дітей це по вашому маразм?
Це не сама маленька школа в районі.Раніше коштів вистачало, а тепер тотальна економія?З якої такої причини?
2020 рік, ми ’’тіпа’’в Європу йдемо, на словах, а справді ми нижче рівня Зімбабве...
9. Borch / 10 серпня 2020, 15:14
8.Vimer
«А чого це раптом ми повинні думати про те , де візьме гроші відділ освіти? До цього року кошти були, а тепер немає?»


А по якому ви пропонуєте жити? Де повинен брати кошти відділ освіти? По логіці речей це кошти оплачені нами в вигляді податків. Інших джерел у нього не має і бути не може.

8.Vimer
«Батьки думають де краще навчатись їх дітям, куди зручніше добиратись.Турбота про дітей це по вашому маразм?»


Ні в якому разі. Краще думайте як дорогу до Кобеляк зробити по Євростандартам, та де автобус комфортний а не бу економ взяти. І будуть ваші діти зручно добиратись до школи. За 15-20хв. Це нормальний час.

8.Vimer
«Раніше коштів вистачало, а тепер тотальна економія?З якої такої причини?»


Якщо розібратись то причина є завжди, але вона тут ні до чого. Дітям краще навчатись в школі з нормальною кількістю учнів. Як з економічної точки зору так і з психологічної.
10. alist / 10 серпня 2020, 15:26
Писав тут цілу поему з доказами, поясненни, але подумав і стер, немає чого горохом об стіну кидати. Тим більше що Ви і самі написали
8.Vimer
«А чого це раптом ми повинні думати про те , де візьме гроші відділ освіти? »

6.Vimer
«стає цікаво, та навіть трохи смішно.»

От і продовжуйте далі не думати і сміятись, 7 клас Ліщинівської ЗОШ Ви вже просміялись, просмійтесь і всю школу, а в кінці кінців і село.
Тільки не обижайтесь на своїх дітей, коли вони врешті решт, колись, скажуть вам своє «дякую» за нинішні Ваші недумаючі сміхехулочки.
11. Vimer / 10 серпня 2020, 15:59
А чого це раптом ми повинні думати про те , де візьме гроші відділ освіти? До цього року кошти були, а тепер немає? Батьки думають де краще навчатись їх дітям, куди зручніше добиратись.Турбота про дітей це по вашому маразм?
Це не сама маленька школа в районі.Раніше коштів вистачало, а тепер тотальна економія?З якої такої причини?
2020 рік, ми ’’тіпа’’в Європу йдемо, на словах, а справді ми нижче рівня Зімбабве...








Працюємо з чоловіком і платимо податки, та куди вони йдуть?
Та і дійсно ,наші коментарі, все одно , що картина для сліпого та пісня для глухого.
12. Vimer / 10 серпня 2020, 16:18
Та ні, це вже взагалі точний маразм!Так то я ще й повинна думати про те , як дорогу по євростандартах зробити і про автобуси комфортабельні?Так от ви, копельцеві прихвостні, думайте, а не розтягуйте гроші по кишенях. Цікаво, а верблюд, якщо не здохне, зимою житеме в РДА? Разом з мавпочками?
Комедія скінчилась. Занавіс!
13. Fuks / 10 серпня 2020, 16:19
В усі віки,в усі часи люди могли отримати хоч якусь освіту.Десь в земській школі,в церковно приходській,волосній школах,в гімназії нарешті.і при любій владі ця можливість надавалась,навіть при німецькій окупаціїї школи працювали.А зараз немає коштів.Не правда.чиновників розвелось до чорта,гроші використовують куди не треба,а на освіту,культуру,медицину немає...Мабуть щось не те в нашому царстві государстві..
14. Fed654Frumos / 10 серпня 2020, 16:46
Ну немає грошей у нас на школи.Ну де вони візьмуться,коли тиждень тому влада виділила сто мільйонів на патріотичні серіали.Сто мільйонів,Карл!!!
15. Fuks / 10 серпня 2020, 17:25
Днями проїжав на Полтаву через Бутенки,бачу щось порито на полі біля обдертого клубу,кажуть що то стадіон строят за 18 міліонів.А тут пишуть шо в районі тільки 2 школи буде..то й для кого він.А ви кажете грошей нема.Влада дурна,а народ і ще більше..
16. alist / 10 серпня 2020, 18:34
15.Fuks
«Влада дурна»

Не дурна, зовсім не дурна, 18 лимонів «розпилити» в селі це нужно вміти. А дурні ті хто на всі такі приклади розбазарювання грошей кажуть " не хочу ’’ритись у грязній білизні’’" Вони не хочуть розуміти, що коли розвалювання економіки в певний момент дойде до того, що грошей не вистачить і людям по мінімуму і все зростаючим хотєлкам паноти, то тоді "кислород перекриють" саме людям. І не важливо про що йде мова - бюджет села/міста/області/країни, в один момент всі 100% грошей підуть держимордам. І варто задуматись, а що буде далі? Їх хотєлки ростимуть, а грошей не зростатиме, з кого тоді здиратимуть шкіру (і в прямому і в переносному сенсі)?
12.Vimer
«от ви, копельцеві прихвостні»

Вже не вперше звертаю увагу, на дивну традицію, як тільки немає чого сказати, тут в коментарях тут же співбесідників називають "копельцевими прихвостнями". Не тамілиними, не філоненка, а копельцевими. Чого так? Причому більш чим впевнений, коли будуть вибори в громаду, міськраду... більшість з цих «викривачів» стройними рядами підуть ставити галочку за Копельця, а більшість з «прихвостнів» будуть проти нього. Зате потом.... у нас уже як спитаєш і за Зеленського із слугами, мало хто голосував, так тут.... Дивні люди, дивні.

P.S. Не розумію, як йде мова про Раду, Президента і т.п. верха, так всі готові днями обсуждати їх вілли, машини, зарплати, премії. А як тільки мова йде про місцевий рівень, де вся це «скромне» життя паноти на глазах, так тут же тиша і "ой, да ладно, он в Києві...", "не хочу лізти в грязну білизну", "так заведено, не нам міняти", "а що молодець, раз зумів". Так що пан редактор можете і далі писати про витівки Копельця, його премії, футбол і продаж дикобразів оптом і в роздріб, але на жаль більшість жителів не тільки не проти, а ще й завидують - "бач зумів! красава!" Не розуміють, що весь цей цирк з конями в районі, за їх кошт, а не з якогось міфічного бюджету. А колись все зупиниться, як от навчання 7 класу в Ліщинівці.
Dixi.
17. Bes666bes666 / 11 серпня 2020, 07:27
Дiтям краше навчатися там де навчають,а з нормальною кiлькicтю учнiв,знання перевiряють раз на мiсяць. Учнiв 30 в класi i як у приказцi "зрощумiв не зрощумiв чорт тебе бере" нiхто пояснювати не буде.Урок 45 хв.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації