У більшості людей слово «нітрат» — це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Утім, тут є два але: 1 — нітрати — це далеко не завжди отрута і 2 — вони містяться не лише в кавунах, а і в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі. Разом зі спільнотою «Клятий раціоналіст» розповідаємо більше про те, що таке нітрати, продукти, у яких вони містяться, та як захистити себе від отруєння.
Що таке нітрати і де вони містяться
Нітрати — це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть час доби, коли збирали врожай.
Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте, це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.
Як мінімізувати шкоду нітратів на організм
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь із цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:
- Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю, нітратів у них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни, частково виправдана.
- Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. Це зовсім не обов’язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків — шкірку, в огірків та редиски — відрізати хвостики та очистити від шкірки, у капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
- Готуйте овочі. Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
- Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а і всі інші солі — фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди — це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.
Кавуни на кобеляцькому ринку перевіряють щодня
Сергій Прапірний, керуючий спеціалізованою сертифікованою лабораторією, яка, зокрема, перевіряє овочі та фрукти на вміст нітратів, також говорить про те, що перевищення згаданих азотних сполук у кавунах фіксують досить рідко.
Фахівець розповідає:
— У цьому році кавуни, навіть ранні, були і є цілком безпечними в плані споживання. Наголошую, що говорю виключно про вміст у них нітратів. Були факти перевищення допустимих норм у динях. У яких овочах нітрати найчастіше «зашкалюють»? Відповідь однозначна — у кабачках. Особливо в ранніх. А в таких овочах, як помідори, баклажани, цибуля, перець, перевищення допустимої норми нітратів практично не трапляється. Надзвичайно рідкісними є випадки, коли ми виявляємо перевищення нітратів у всіх без винятку фруктах. Так що їжте, на здоров’я. Хоча бажано купляти вітамінну продукцію на офіційних ринках або в магазинах, де їх перевіряють.
До речі, кожен житель району має можливість перевірити і свої домашні овочі та фрукти. Вартість аналізу просто смішна — п’ять гривень. Щоправда, Сергій Прапірний наголошує, що люди дуже рідко звертаються до фахівців лабораторії за подібною послугою.
Між іншим, будь-який фаховий агроном може розповісти, що продукція із городу чи саду, де «не вносилась ніяка «хімія», зовсім не обов’язково є екологічно безпечною. Адже на наявність у фруктах чи овочах шкідливих сполук чи речовин впливають безліч факторів. У тому числі, й «екологічно чистий» гній.