Вхід | Реєстрація

Остерігайтеся нітратів не в кавунах, а в кабачках

Остерігайтеся нітратів не в кавунах, а в кабачках

У більшості людей слово «нітрат» — це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Утім, тут є два але: 1 — нітрати — це далеко не завжди отрута і 2 — вони містяться не лише в кавунах, а і в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі. Разом зі спільнотою «Клятий раціоналіст» розповідаємо більше про те, що таке нітрати, продукти, у яких вони містяться, та як захистити себе від отруєння.

 

Що таке нітрати і де вони містяться

Нітрати — це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть час доби, коли збирали врожай.

Поширена думка, що в кавунах міститься дуже багато нітратів. Насправді, зі своїми 60 міліграмами на кілограм вони далеко не рекордсмени. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. У середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Проте, це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже в здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

 

Що таке нітрати і де вони містяться

Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь із цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше:

  • Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю, нітратів у них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни, частково виправдана.
  • Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів.  Це зовсім не обов’язкова процедура, яка в більшості ситуацій буде невиправданою. Але в деяких випадках (наприклад, якщо ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах) від цих частин можна позбавитись перед споживанням. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків — шкірку, в огірків та редиски — відрізати хвостики та очистити від шкірки, у капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
  • Готуйте овочі. Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
  • Не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а і всі інші солі — фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди — це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.

 

Що таке нітрати і де вони містяться

Сергій Прапірний, керуючий спеціалізованою сертифікованою лабораторією, яка, зокрема, перевіряє овочі та фрукти на вміст нітратів, також говорить про те, що перевищення згаданих азотних сполук у кавунах фіксують досить рідко.

Фахівець розповідає:

— У цьому році кавуни, навіть ранні, були і є цілком безпечними в плані споживання. Наголошую, що говорю виключно про вміст у них нітратів. Були факти перевищення допустимих норм у динях. У яких овочах нітрати найчастіше «зашкалюють»? Відповідь однозначна — у кабачках. Особливо в ранніх. А в таких овочах, як помідори, баклажани, цибуля, перець, перевищення допустимої норми нітратів практично не трапляється. Надзвичайно рідкісними є випадки, коли ми виявляємо перевищення нітратів у всіх без винятку фруктах. Так що їжте, на здоров’я. Хоча бажано купляти вітамінну продукцію на офіційних ринках або в магазинах, де їх перевіряють.

До речі, кожен житель району має можливість перевірити і свої домашні овочі та фрукти. Вартість аналізу просто смішна — п’ять гривень. Щоправда, Сергій Прапірний наголошує, що люди дуже рідко звертаються до фахівців лабораторії за подібною послугою.

Між іншим, будь-який фаховий агроном може розповісти, що продукція із городу чи саду, де «не вносилась ніяка «хімія», зовсім не обов’язково є екологічно безпечною. Адже на наявність у фруктах чи овочах шкідливих сполук чи речовин впливають безліч факторів. У тому числі, й «екологічно чистий» гній.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Квартири на DIM RIA у Полтаві
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації