Вхід | Реєстрація

Державні свята зустріли патріотичним велопробігом

Державні свята зустріли патріотичним велопробігом

Розпочалися святкування Дня Державного Прапора і 29‑ї річниці Незалежності України в громаді з 21 серпня і тривали до 24 серпня.

У самому селищі і по всіх старостинських округах з нагоди знаменних дат відбулися урочисті мітинги і велопробіги, присвячені рідному Приоріллю. У патріотичній акції взяли участь усі бажаючі: від малечі до дорослих різного віку.

У п’ятницю на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку на мітинг зібралося чимало люду, щоб ушанувати тих земляків, котрі в різні часи віддали свої життя за незалежність України і гинуть зараз на східних кордонах. Присутні вшанували героїв хвилиною мовчання. Молода зміна, юні Артем Дубовик та Ярослава Середа, під звучання Гімну України підняли синьо-жовтий прапор як символ свободи українського народу. Хореографічний дитячий колектив «Натхнення» запальним народним танком додав учасникам зібрання піднесеного урочистого настрою.

Після завершення офіційної частини, учасники патріотичного велопробігу «Краєвидами Царичанки» вирушили за маршрутом від площі до кінцевої зупинки — гори Калитви. Колону велосипедистів очолили голова райдержадміністрації Людмила Саліженко та Царичанський селищний голова Геннадій Сумський. У акції взяли участь працівники установ селища: службовці, адміністратори, працівники селищної ради, освітяни, бібліотекарі, культармійці, спортсмени, школярі, активна молодь і просто жителі громад. Велосипедисти проїхали по Подолу, далі — берегами Орелі до підніжжя гори Калитва. Потім піднялися ходою до найвищої точки гори, де майорів український прапор. На цій місцині продовжилося свято, розпочате вранці на центральній площі. Люди розгорнули величезний прапор і разом з Андрієм Мельником заспівали Гімн України. Далі зробили велике спільне фото на знак єдності і згуртованості. Усі ми, і дорослі, і малі, є дітьми нашої України, незалежно від віри, поглядів і політичних позицій. У ході святкування для присутніх виступили самодіяльні артисти: дівочий гурт «Лайм-Некст», Ольга Мусіна, Олена Сульжик та Сергій Сідак. Святкуючих привітали Геннадій Сумський і Людмила Саліженко. Відомий краєзнавець та історик Анатолій Білокінь на широкий загал коротко розповів про історичне минуле Калитви. З його розповіді, гора утворилася під час льодовикового періоду. Висота Калитви —145 метрів над рівнем моря. Чому саме така назва в гори, достеменно не відомо. А назва самої Царичанки походить від кольору води річки, котра протікала в ті дуже далекі часи під горою. Вода була жовтою. Саме слово «царичанка» має похідну від тюркської мови. Ще на вершині Калитви стояв козацький маяк. У радянську епоху на Калитві були повноводні ставки колгоспу імені Леніна. Тепер там місцевість заболочена і заросла травою. У присутніх на святі була унікальна можливість зробити гарні світлини з найвищої точки цієї місцини. З висоти пташиного польоту можна було спостерігати неосяжну панораму Царичанки. Захоплення було неймовірне! Який же наш край гарний і чарівний! З такими думками діти й дорослі робили світлини. А щоб ще краще подивитися на простори нашої території, був встановлений оптичний пристрій — великий бінокль. З нього можна було побачити дуже детально і близько будинки, установи, дороги, дерева та інше. Відчуття вражаючі. Допомагав роздивлятися красоти директор місцевого музею історії Олександр Бойко. По завершенню святкового заходу, всіх запросили скуштувати козацьку кашу. Каша була надзвичайно смачна. Її приготували кухарі дитсадка №5 «Вишенька». До головної страви додалися різні смаколики і морозиво. Трішки втомлені, але дуже задоволені і наповнені яскравими емоціями, учасники свята співали пісень під гітару та ділилися своїми враженнями.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації