Вхід | Реєстрація

Життя малого «металевого бізнесу». Шкода і відповідальність

Оголені електродроти на дорозі, відкриті каналізаційні ями, ніч без світла… Стихійне лихо чи «лихо-людина»? Відповідь може бути простою – це ділки «металевого бізнесу». Існування нелегальних пунктів прийому металобрухту завжди буде приваблювати людей, що шукають «легких» грошей. Як результат, хтось буде  зрізати електродроти та красти чавунні люки, а хтось сидіти у темряві чи  падати у каналізаційні колодязі.
Попит на металевий брухт існує давно. Згідно Закону України «Про металобрухт» займатися такою діяльністю можуть тільки спеціалізовані підприємства, що мають ліцензію. Вони, в свою чергу, дотримуються вимог законодавства, сплачують податки, співпрацюють з правоохоронцями у викритті зловмисників.
На «металевому ринку» є так звані «шукачі металу», які за прибуток ладні красти, відрізати, навіть виймати із землі все, що можна здати до пункту прийому металлу. У пошуках «швидких» грошей вони проникають на території підприємств, до чужих осель, на дачні ділянки, в гаражі.
Не побутовий металобрухт здати у офіційний прийомний пункт практично неможливо. Та «дільці» розбирають, демонтують, розпилюють на декілька шматків: люки, запчастини від ліфтів, сотні метрів дроту, надмогильні хрести, огорожі. Далі шукають місце, куди без зайвих питань можна здати викрадене.
Тільки протягом лютого місяця в Полтавській області правоохоронцями було зареєстровано більше 100 випадків викрадення металобрухту та металевих виробів і 2 факти організації нелегального прийому металобрухту.
«Заробітчани» не лінуються. Щоб забрати металевий лист розбирають дах, щоб дістатися до металевих труб - ламають стіни гаражів, для збирання металевих тарілок зі столів - вибивають двері. Іноді, їх нахабству можна дивуватися.
Так, працівниками Київського райвідділу міліції міста Полтави був затриманий 37-річний непрацюючий місцевий мешканець, який намагався викрасти… металевий гараж.
Крадуть як приватну, так і комунальну власність. Досить часто, наражаючи на небезпеку не тільки своє життя, а й життя інших людей, адже це - оголені та обрізані дроти під напругою, відкриті каналізаційні отвори.
У місті Комсомольськ міліціонери затримали чоловіка, який викрав електрообладнання з лінії електромереж цілого будинку. А дільничні інспектори міліції Полтавського району затримали непрацюючого чоловіка, якому знадобився каналізаційний люк.
Протягом лютого місяця призупинено діяльність 2-ох пунктів незаконного прийому металобрухту. Очевидно, що поки є попит, буде і пропозиція. Тож доки будуть нелегальні пункти прийому металобрухту, будуть і випадки розкрадання металевих виробів і металобрухту.
Міліція звертається до жителів Полтавської області з проханням своєчасно повідомляти правоохоронним органам про незаконні пункти прийому металів за телефонами (0532) 51-77-57 або 102. Тільки спільними силами міліції і громадськості можливо не допустити «процвітання» нелегального «металевого бізнесу», а відтак і запобігти розкраданню майна.

Автор: Анна Масельскас, ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| komsomolsk | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації