Вхід | Реєстрація

Експертно-криміналістичний центр наближається до європейських стандартів

Експертно-криміналістичний центр наближається до європейських стандартів
50 відсотків успішного розкриття злочину залежить від якісного огляду місця події, виявлення, збору і фіксації речових доказів. Від «зору» кваліфікованого експерта не приховати навіть текстильної мікрочастки або краплини лакофарбового виробу… Спеціалісти Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС Полтавської області ладні розпізнати навіть ДНК-профіль крові, який дозволяє зі 100-відсотковою впевненістю стверджувати, що вилучений зразок належить конкретній людині.
Торік, спеціальні знання професіоналів НДЕКЦ області допомогли обрати правильний шлях розкриття більше 6 тисяч злочинів. Жодну слідчо-оперативну групу неможливо уявити без експерта, заявляє майор міліції Світлана Мороз, заступник начальника НДЕКЦ – начальник відділу організаційної роботи з технічно-криміналістичного забезпечення органів внутрішніх справ, у підпорядкуванні якої понад 50 чоловіків – досвідчених експертів, які провадять дослідження криміналістичного напрямку.
До того, як очолити вищезгаданий відділ, Світлана Геннадіївна більше 10 років керувала сектором економічних і товарознавчих досліджень. Вона фактично започаткувала згаданий напрям дослідження на Полтавщині (після стажування у Міністерстві юстиції), підібрала кваліфіковані кадри і налаштувала роботу на відповідний лад. «Запорука успіху полягає у злагодженій роботі професіоналів, – переконана Світлана Мороз. – Нас об’єднує одна справа, результат якої залежить від плідної співпраці». 
Кваліфікаційний рівень експерти підтверджують кожні п’ять років. Ефективним джерелом самовдосконалення фахівців і наслідування досвіду зарубіжних експертів являються науково-практичні семінари і конференції.
16-річний стаж роботи підполковника міліції Тетяни Дейнека, начальника сектору технічних досліджень документів та почерку відділу криміналістичних досліджень НДЕКЦ при ГУМВС підтверджує нерозривну єдність науки і практики. У секторі працюють фахівці з кваліфікацією судового експерта, правомочні проводити сім видів криміналістичних досліджень.
Досвідчений керівник відділу та її підлеглі – активні учасники навчально-практичних семінарів і міжнародних науково-практичних конференцій. Нещодавно Тетяна Дейнека взяла участь у навчально-методичному семінарі, організованому на базі Міністерства внутрішніх справ України, присвяченому обговоренню сучасних проблем технічної експертизи документів, а також розгляду питання налагодження роботи Всеукраїнської автоматизованої бази даних (створеної з метою накопичення інформації про підроблені документи і грошові знаки).
Зі слів досвідченого експерта, обраний формат співпраці фахівців упереджує професійну деформацію, сприяє фаховому зростанню й запровадженню нових методів роботи. «Конференції – це прекрасна можливість подискутувати з фахівцями інших країн за предметом суміжних досліджень, – відзначила Тетяна Миколаївна і засвідчила практичну цінність таких зустрічей. –  У 2005 році на Міжнародній науково-практичній конференції за темою «Технічна експертиза документів: проблеми та розвиток», яка проходила у Києві, мені поталанило поспілкуватися з професіоналами Німеччини, Білорусії і Молдови. Подібні заходи наближають вітчизняну експертну практику до європейських стандартів, сприяють впровадженню новітніх технологій, методів дослідження й апробації сучасної техніки».
«Каменем спотикання», який гальмує процес розвитку вітчизняної експертної практики, залишається недосконала система фінансування… Утім, експерти Полтавського регіону йдуть у ногу із часом і не зупиняються на досягнутому. Наразі технічний відділ НДЕКЦ Полтавщини апробовує Всеукраїнську автоматизовану базу даних підроблених документів, функціонування якої забезпечують фахівці всіх областей України. Систематизована інформація прискорює процес перевірки грошових знаків і документів, вилучених з незаконного обігу. База даних дозволяє оперативно з’ясувати місце виготовлення купюри, її реєстрацію, належність до числа речових доказів у кримінальних справах тощо.
Якщо першопочатковий візуальний аналіз (на світло), дозволяє дослідити водяні знаки, приховані мітки, голографічні елементи, то для більш ґрунтовного дослідження документів і почерку відділ використовує програмно-апаратний комплекс відеоспектральний компаратор (продукт Україно-Білоруського виробництва).
Апаратний комплекс дозволяє фіксувати зображення, виявляти ідентифікаційні ознаки підроблених купюр, зчитувати з них інформацію, фотографувати тощо. На подальшому етапі роботи з предметом дослідження фахівець вводить здобуту інформацію з ілюстрацією підробки спочатку до Обласної бази даних, а далі – до Всеукраїнської системи. 
Специфічним відділом НДЕКЦ по праву вважають відділ спеціальних досліджень! Десятеро хіміків працюють більше ніж у 20-ти напрямках – досліджують вибухові речовини, продукти пострілу, наркотичні засоби та прекурсори, сильнодіючі отруйні речовини, харчові продукти (зокрема спиртовмісні суміші), спеціальні хімічні речовини, нафтопродукти, лакофарбові вироби, проводять імунологічну експертизу тощо.
Між іншим 50 відсотків працівників відділу складають жінки. Майстерності дівчат можуть позаздрити найдосвідченіші чоловіки. «Їх секрет в скрупульозності і старанності – пояснив Юрій Варава, начальник відділу спеціальних видів досліджень НДЕКЦ. Для прикладу, Наталя Чернорук (фахівець з дослідження текстильних волокон), «цілий день може сидіти під мікроскопом і досліджувати мікрочастинки текстильних волокон, розбираючи, розкладаючи і класифікуючи їх на групи», пояснив керівник відділу.
Юрій Варава відзначив, коли відсутні явні сліди злочину, але зловмисник залишив на місці події або на жертві посягання текстильні волокна чи біологічні сліди, з ними можуть працювати винятково експерти-хіміки. Якщо балістичний, трасологічний і дактилоскопічний напрямки дослідження  – взаємозамінні (тобто вказані види експертиз здійснюють фахівці одного профілю), то кожен хімік унікальний у своїй роботі (його практично неможливо замінити).
Без висновку експерта (що підтверджує належність речовини або засобу до розряду наркотичних) не порушити кримінальну справу за фактами незаконного обігу наркотичних засобів або прекурсорів. Не обійтися без допомоги хіміків і дактилоскопістам, якщо відбитки пальців неможливо проявити спецпорошком, а доцільно застосувати спеціальні хімічні розчини.
«Коник» відділу – імунологія. Коли необхідно дослідити біологічні сліди людини (на кшталт крові, слини тощо), залишених на знарядді злочину, на речах підозрюваного і потерпілого, якщо співпадають групи крові злочинця і жертви – вступає в силу генетика. За ДНК-профілем експерти з «точністю до міліметра» можуть встановити  власника біологічних слідів, чим сприятимуть розкриттю злочину і встановленню істини у кримінальній справі.
Високий рівень кваліфікації фахівців лабораторії НДЕКЦ при ГУМВС засвідчує особиста довіра Михайла Цимбалюка, начальника обласної міліції. Очільник Головного управління внутрішніх справ Полтавщини довірив полтавським експертам повторну експертизу крові, яку за процедурою уповноважені проводити декілька акредитованих експертів. У Науково-дослідному центрі при ГУМВС таких експертів двоє, що також підтверджує кваліфікаційний статус відділу. Приємно визнати, що остаточний висновок повторної експертизи лабораторії НДЕКЦ області вплинув на вибір версії і визначив вірний напрямок досудового слідства.
Найкращою формою оцінки роботи справжнього професіонала – є позитивний результат його плідної праці. Якщо йдеться про розкриття злочину, що може бути кращим для фахівця, знання і навики якого дозволили відновити справедливість і притягти винного до відповідальності.

Автор: Поліна Ларіна, інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації