Вхід | Реєстрація

На фестиваль «В гостях у Гоголя» приїдуть театри з України і Росії

Наближається квітень — час, коли місто прикрашає фестиваль «В гостях у Гоголя».
Що нас чекає у цьому році?
З цим запитанням ми звернулися до директора Полтавського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. В. Гоголя, заслуженого працівника культури України Олексія Андрієнка.
— По-перше, трохи історії. Перший фестиваль театрального мистецтва «В гостях у Гоголя» датований 2003 роком. Його організаторами були заступник голови Національної спілки театральних діячів України наш земляк Євген Колганов і, як не дивно, не театр, а філармонія, в особі її директора Германа Юрченка і режисера Єлизавети Орлової. Три роки перша декада квітня належала гоголівським виставам кращих театрів України. Для поціновувачів мистецтва це було справжнє свято, коли, за висловом відомого театрального режисера Михайла Резніковича, «поглинався моральний кисень гоголівських думок: розумних, тонких, пронизливих, сповідальних — думок на всі часи». До цих пір у пам’яті вистава першого фестивалю — «Одруження» Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра з Володимиром Горянським у головній ролі. Звичайно, фестивалі проходили в театрі імені Гоголя, всі гості у день відкриття 1 квітня покладали квіти до пам’ятника Гоголю, артистів возили на екскурсії гоголівськими місцями. Зворушливим моментом було щоденне вітання гостей на сцені самим Гоголем (його незмінно грав Валерій Івакін), після цього він милувався своїми витворами, перебуваючи в почесній ложі.
Після відомих подій, пов’язаних з долями керівників філармонії, настала перерва. Через два роки уже сам театр реанімував хорошу справу під назвою «Браво, Гоголь!» І це стало трампліном для відновлення в минулому році по-справжньому театральної події всієї України  з поверненням законного бренда — «В гостях у Гоголя». Всі вистави найпрестижніших театрів за повних аншлагів відбувалися в Палаці дозвілля «Листопад». Фестиваль отримав чудове визнання в Україні, довів, що інтерес до театру не лише не згасає, а й відроджується. Ми з допомогою обласного управління культури змогли представити чудову і неповторну сторінку історії світового театру.
У цьому році у зв’язку з Великодніми святами фестиваль почнеться 6 квітня музично-театральним дійством «З любов’ю до Гоголя», камерний варіант якого був показаний за сприяння Полтавського земляцтва в Москві в культурному центрі України. Оригінальна вистава (ідея і постановка народного артиста України Германа Юрченка, режисура Влада Шевченка) з його моральним і духовним благородством  задасть тон всьому святу, лейтмотивом якого залишаються слова Гоголя — «Театр — це така кафедра, з якої можна багато сказати світу добра». Сцени із вистав «Сорочинський ярмарок», «Ніч перед Різдвом», «Тарас Бульба», «Ревізор», «Шинель», «Вій» нашого театру, уривки з творів Гоголя, Остапа Вишні у виконанні артистки філармонії Катерини Юрченко, українські народні пісні та сучасна музика, подана групою «Краяни» і солістами, поєднують слово Гоголя — автора, який від іронії й гротеску переходить до вищого ступеня розуміння мистецтва.
Полтавці на цей раз зможуть познайомитися з творчістю Криворізького театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху» (вистави «Лісова пісня» та «Шинель»), Чернігівського академічного музично-драматичного театру («Миргород»), Рівненського академічного музично-драматичного театру («Сорочинський ярмарок»). Напередодні 65-річчя Великої Перемоги буде спецільно показана вистава «Рядові» О. Дударєва Дніпропетровського молодіжного театру «Віримо».
Фестиваль відбуватиметься з 6 по 11 квітня в міському Будинку культури і в Палаці дозвілля «Листопад». Як для дорослих глядачів, так і для дітей та молоді. З цікавістю чекаємо виступів Орловського молодіжного театру, що дає нам можливість отримати в подальшому статус Міжнародного фестивалю.
Ми попросили народного артиста України Германа Юрченка як ініціатора приїзду до Полтави театру з Орла розповісти детальніше, що нам везуть гості.
— Я безумовно радий, що знову маю відношення до фестивалю, будучи сьогодні нічийним. Як вільному і незалежному художнику мені залишається керуватися словами Дон Кіхота: «Мріяти, нехай обдурить мрія. Боротися, коли переможений. Шукати непосильної задачі і жити до кінця вічності». Спасибі багаторічній дружбі з Євгеном Колгановим, Орлом, Полтавським земляцтвом в Москві, директором нашого театру, завдяки чому ми можемо допомагати робити нашу Полтаву центром фестивального руху, надавати їй особливої принадності й чарівності. Не можна забувати, що хороше товариство допомагає зберігати добре у наших душах, і навпаки, погане псує добрі звичаї. Фестиваль «В гостях у Гоголя» наче продовжує рік ювілейної Полтави, духовне щастя спілкування з мистецтвом, ту насиченіть позитивними та яскравими моментами, на які був багатий 2009 рік.
Гастролі Орловського театру, що має безліч міжнародних нагород, який побував з тріумфом у багатьох країнах світу, зайвий раз доведуть, що російська і українська культури споконвіку завжди були поряд. Тим паче, що гості надають нам сценічну версію повісті багатонаціонального Гоголя «Ніч перед Різдвом». Театр запропонує нам відправитися в світ знайомої з дитинства історії про примхливу красуню Оксану, завзятого коваля Вакулу, Чорта, відьму Солоху, Пацюка, Царицю, навіть князя Потьомкіна, запорожців, Дяка, Голову, Кума… При цьому всі персонажі будуть сучасними і впізнаваними, а чортівня та містика знайдуть своє образне, іронічне сценічне втілення. Оригінальні режисерські рішення, незвичайна сценографія, яскравий артистизм, чудово поставлені танці, комічні ефекти, гарне музичне оформлення, стилізоване поєднання слов’янських народних костюмів, казкова атмосфера святочних вечорів, гулянь, веселощів і жартів — все це допомагає створити справжнє театральне свято — радісне, грайливе, смішне і добре, яким і повинен бути Гоголь.
У всій цій чарівності театру, коли класика чудово поєднується із сучасністю, коли передбачається взаємодія між виконавцями і аудиторією і зайвий раз бачиш, що поки люди сміються, у них відсутня злість, — у всьому цьому я переконався, відвідавши нещодавно Орел з метою подивится цю виставу, квитки на яку, до речі, були розкуплені за місяць до початку.
Успіх Орловського театру визначається як завжди поєднанням енергії талановитої молодої частини трупи з досвідом зрілих майстрів, багато з яких є заслуженими артистами Росії. Ми, до речі,  у свій час приймали театр з блискучою виставою «Біле ікло» за Джеком Лондоном, яка із захопленням була прийнята в Каліфорнії (США). Головний режисер та художній керівник театру Олександр Михайлов — авторитетний керівник у театральному світі, володар вищої російської громадської нагороди — Зірки ордена Св. Олександра Невського «За труд і Вітчизну».
— Організація таких фестивалів коштує великий грошей. Яка ж повинна бути вартість квитків?
— Дуже демократична, фестивальна. Світ не без добрих людей. Про всіх, хто вже допоміг і хто збирається, ми скажемо пізніше. Але основну долю витрат бере на себе обласне управління культури. Саме це дозволить вкотре наблизити в епоху розшарування суспільства, коли мистецтво стає стравою для групи обраних, тих, хто по-справжньому любить театр душею і серцем.

Автор: www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації