Вхід | Реєстрація

Бюджет участі отримав достойне продовження

Бюджет участі отримав достойне продовження

У 2019 році один із проектів, поданих жителями Кобеляк для участі в бюджетному фінансуванні, набрав найбільшу кількість голосів по всій Полтавщині. Мова йде про проведення благоустрою території біля хоспісного відділення на території центральної районної лікарні. Приємно, що ініціатори проекту на досягнутому не зупинилися і продовжують його розвивати й надалі.

У 2019 році в рамках участі в Бюджеті участі жителька Кобеляк, головна медсестра кобеляцької ЦРЛ, подала проект під назвою «Облаштування прибудинкової території паліативного відділення Кобеляцької центральної районної лікарні», місто Кобеляки. Сума грошей, яку планували залучити на створення території для відпочинку людей із невиліковними хворобами, становила майже 150 тисяч гривень. Сто тисяч мали надійти із обласного бюджету, 50 тисяч — із районного. Тоді до обласної ради жителі області подали 267 проектів. З них 260 відповідали вимогам і були допущені до голосування. Воно тривало з 14 по 30 вересня. За ці проекти, під час онлайн- та офлайн-голосування, проголосувало 375 494 полтавці. Найпопулярнішим, тобто таким, що зібрав найбільшу кількість голосів на свою підтримку, став саме проект Вікторії Омельяненко. Наприклад, за нього проголосувало 9320 людей, з них онлайн — лише 267. Така перевага офлайн-голосування характерна для більшості переможців обласного бюджету участі.

Минув рік. Обіцяні на благоустрій сто тисяч із обласного бюджету надійшли. Кобеляцька ж районна рада через хронічний дефіцит власного бюджету так і не змогла «нашкребти» 50 тисяч своєї участі. Але проект, незважаючи на недофінансування, таки був втілений у життя. Розповідає Вікторія Омельяненко:

— За ті сто тисяч, що були виділені з бюджету Полтавської області, були закуплені бесідки, вуличні ліхтарі, бруківка. Усе це було встановлене поряд із будівлею, у якій розташований хоспіс. Роботи проводили наші місцеві жителі, працівники приватного підприємця Лісного. Тобто, у результаті, частина коштів залишилися в Кобеляках у вигляді зарплат працівників та податків. Ну а головне, на мою думку, — це той факт, що ініціатива отримала продовження. Медики не зупинилися на досягнутому. Коли бюджетні кошти вже були освоєні, вони почали залучати спонсорів і навіть вкладати в проект власні гроші, сили і час.

Завідуюча хоспісним відділенням Олена Коробейнік підтверджує:

— Після того, як були встановлені бесідки, ліхтарі, покладена плитка, ми, а це колектив відділення та інші медики, вирішили й далі продовжити хорошу справу. Є ідея облаштувати поряд із відділенням, де перебувають тяжкохворі люди, таку собі оазу. Негоже, щоб пацієнти постійно перебували в лікарняних стінах. Вони повинні бачити і відчувати красу природи, вдихати аромат квітів, слухати солов’я. Виїхати кудись у ліс чи луки наші хворі не можуть. Але ми можемо наблизити до них ліс і луки.

Олена Коробейнік розповіла, що працівники відділення, а також психолог Володимир Карнаух, лікар-хірург Ігор Задорожній разом з дружиною Віталіною взяли участь у кількох суботниках. У результаті, на упорядкованій за бюджетні гроші території були висаджені квіти і навіть з’явилося міні-озерце та мініатюрна копія вітряного млина. Млин і шпаківню виготовив чоловік завідуючої відділенням Ігор Коробейнік.

Звичайно, медикам довелося звертатися і до благодійників.

Олена Коробейнік каже:

— Коли підприємці чують, що якісь будівельні матеріали або щось інше потрібні для хоспісу, то або взагалі не беруть грошей за свій товар, або віддають його по собівартості. А керівник одного із сільгосппідприємств Зінаїда Норка привезла до нас із Дрижиної Греблі пару машин чорнозему та перегною.
Медик говорить, що вона та колеги сподіваються, що їх зусилля оцінять передусім пацієнти. У створеному руками людей міні-парку поселяться і заспівають солов’ї.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 вересня 2020, 10:32 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації