Вхід | Реєстрація

Кобеляцьким діабетикам доведеться переїжджати в Бутенки?

Кобеляцьким діабетикам доведеться переїжджати в Бутенки?

Міністерство охорони здоров’я обіцяло, що з 1 жовтня хворі на цукровий діабет будуть отримувати оплачений державою інсулін за електронними рецептами. Це нововведення, по теорії, мало б полегшити долю людей, котрі страждають від цієї серйозної недуги. У всякому випадку, зникла б необхідність ходити по кабінетах місцевих чиновників. Але, судячи з розвитку подій, електронний рецепт із 1 жовтня не запровадять.

З 1 жовтня, згідно із обіцянками українських чиновників, усі люди, які страждають від цукрового діабету першого типу, тобто інсулінозалежні, мали б отримувати безкоштовний інсулін за електронними рецептами. Зараз хворі для того, щоб отримати ліки, змушені обійти три-чотири кабінети, поставити на рецептах по кілька печаток, а потім ще й чекати, доки інсулін з’явиться в аптеках. Про перебої із забезпеченням людей життєво необхідним препаратом ми писали неодноразово. Державних грошей зазвичай не вистачає, тому за своїх людей доплачують органи місцевого самоврядування. А там усе залежить від наповнення бюджету та забаганок керівників. Скажімо, одні сільські ради платять за інсулін вчасно і в повному обсязі, і хворі, які живуть на цих територіях, не мають проблем. За словами Любові Коломієць, керівника Кобеляцького ПМСД, вчасно виділяють достатню для закупівлі інсуліну суму коштів Бутенківська ОТГ, Білицька селищна рада, Комендантівська, Кунівська, Григоробригадирівська, Шенгурівська, Бродщинська та деякі інші сільські ради. Виникають проблеми із виділенням коштів у Лебединській та Світлогірській сільрадах.

А ось кобеляцький міський голова Олександр Копелець, про що ми повідомляли неодноразово, демонстративно відмовляється виділяти гроші на інсулін для кобелячан. Люди змушені «йти на поклін» у кабінет до міського голови і просити про матеріальну допомогу. Це замість того, щоб прийняти міську програму і фінансувати закупівлю ліків у автоматичному режимі, закріплюючи перерахунок грошей голосуванням депутатів.

Зараз, за тиждень до 1 жовтня, уже зрозуміло, що електронного рецепту на інсулін не буде. Швидше за все, у державному бюджеті не буде й достатньої кількості грошей, щоб закупити достатню кількість медпрепарату. Отже, придбання інсуліну знову дофінансовуватимуть органи місцевого самоврядування.

І якщо уявити, що головою кобеляцької об’єднаної громади стане нинішній міський голова Олександр Копелець, то можна прогнозувати, що інсуліну не вистачатиме не лише кобелячанам, а й жителям усіх сільрад, які увійдуть до складу громади. Тобто, діабетикам доведеться переїжджати або прописуватися в Біликах чи Бутенках, де цих проблем немає. Можна ще спробувати походити в «Екопарк» чи на футбол, це теж дуже допомагає при цукровому діабеті.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2020, 11:50 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації