Вхід | Реєстрація

Звалище у лісі: перша річниця

Звалище у лісі: перша річниця
Купа щодня розростається

Час летить невблаганно швидко. І ось уже виповнився перший сумний ювілей здійснення злочину проти довкілля. Винні й до цього часу не покарані і продовжують порушувати закон.

14 серпня 2019 року кобеляцькі міські депутати, не задумуючись про наслідки і взагалі не намагаючись вникнути в сенс проблеми, майже одноголосно проголосували за запропоноване міським головою Олександром Копельцем рішення щодо створення нового звалища. Точніше, його, рішення, делікатненько назвали «Про заходи щодо ліквідації стихійного сміттєзвалища по вул. Покровській, 1 д». Ним було припинене існування незаконного звалища по вулиці Покровській, що в Кобеляках і створений новий об’єкт, призначення якого — для «тимчасового зберігання твердих побутових відходів».

Тимчасово зберігати міське сміття депутати й міський голова вирішили прямо посеред соснового лісу, на землях Лісового фонду. Після цього були акції протесту, кілька десятків критичних статей в «ЕХО» та інших газетах, сюжети на кількох телеканалах і навіть відкриті кримінальні провадження.

Але, як це зазвичай буває, в державі Україна, реакція самої держави так і залишилася нульовою. Сміття в ліс як возили, так і возять, кримінальні справи як розслідувалися, так і розслідуються. Щоправда, екологічна інспекція вже наклала величезний, майже півмільйонний, штраф на комунальне підприємство «Водоканал Плюс». Але що той штраф, коли на підприємстві зарплату людям не платять або затримують.

Спроб розглянути альтернативні варіанти утилізації відходів з боку нинішньої міської влади в публічному просторі зафіксовано не було. Можливо, за пляшкою горілки в кафе хтось щось і «рішав», але ситуація від цього не змінилася. Сміття возять, звалище розростається, держава бездіє, вечорами сморід від «рекреаційної зони» імені Копельця чути навіть на автодорозі Дніпро — Решетилівка. А міський голова тим часом лікує харківських верблюдів, його підлеглі торгують дикобразами із комунального підприємства і дружно «вішають локшину» про майбутні аквапарки.

Днями ми побували на сумнозвісному міському лісовому звалищі. За кілька місяців після нашого останнього візиту воно добряче розрослося. І, як і очікувалося, вже практично не вміщає в собі міське сміття.

Паралельно редакція вирішила поцікавитися, як утилізують сміття в інших громадах та установах району і скільки це коштує бюджету. Адже Копелець постійно відмовлявся від варіанту із вивезенням відходів у Горішні Плавні, мотивуючи це великою вартістю даних заходів. Між тим, поряд є два приклади, коли непотріб вивозять за територію району.

Приміром, так діють у Ліщинівському будинку-інтернаті.

Директор закладу Анатолій Шкарбан пояснив:

— Перш за все, потрібно зазначити, що ми свої відходи сортуємо. Скажімо, органіку, а це гілки та інші відходи деревини, дробимо на щепу. Це суттєво зменшує кількість відходів. Пластик, поліетилен, скло, папір, металобрухт також розділяємо і все це закупляють підприємці, приїжджаючи прямо до нас. Тобто ці відходи ми вже нікуди не вивозимо. Усе інше транспортуємо в Горішні Плавні, на підприємство, яке має дозволи і сертифікати на утилізацію. Загальна вартість вивезення 6 кубометрів непотребу разом із пальним, спеціальними талонами на приймання сміття, пальним і зарплатою разом із відрахуваннями становить 1062 гривні 38 копійок.

Вивозять відходи в Горішні Плавні на спеціальний полігон для їх утилізації і в Бутенківській об’єднаній громаді. Як повідомив заступник голови громади Ігор Федь, сміття транспортують власним восьмикубовим автомобілем. У місяць на ці заходи із бюджету витрачають 26–28 тисяч гривень, у залежності від кількості непотребу.

За дуже приблизними підрахунками, вартість вивезення кобеляцького сміття в Горішні Плавні обійшлася б бюджету у півтора мільйони гривень у рік. Сума чималенька. Безумовно, возити сміття в ліс під Кобеляками дешевше. Але потрібно ж врахувати і те, що комунальне підприємство обов’язково заплатить штраф. Зараз це півмільйона, а буде більше. Окрім того, мільйони, якщо не десятки мільйонів, гривень із кишень платників податків підуть на вивезення сміття із «тимчасового майданчика», тобто з лісу. Ну, а якщо лісове звалище, не дай Боже, загориться, то збитки будуть рахувати сотнями мільйонів. І заплатить за все це не Копелець, а «любителі аквапарків». До речі, вони платитимуть і за утримання самого аквапарку в разі втілення в життя цього проекту. Як платять за «Екопарк», платили за футбольну команду та інші піар-забаганки міського голови.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 вересня 2020, 09:12 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації