Вхід | Реєстрація

Кошти на інсулін виділили дві громади

Кошти на інсулін виділили дві громади

У редакцію звернувся житель Нових Санжар, який повідомив, що його товаришу, який хворіє на діабет, перестали видавати інсулін. За роз’ясненнями кореспонденти тижневика звернулися до головного лікаря Новосанжарської ЦРЛ Ольги Гирі.

Медик повідомила, що станом на 22 вересня в Новосанжарському районі проживають 168 інсулінозалежних мешканців:

—  На перший квартал хворі були забезпечені інсуліном за рахунок коштів, що виділили об’єднані територіальні громади наприкінці 2019­го. Потім закупку препаратів покрила субвенція з державного бюджету — близько 430 000 гривень. Її вистачило до кінця серпня. Із вересня в Міністерстві охорони здоров’я обіцяли запустити програму реімбурсації інсуліну, на зразок доступних ліків. Тобто, сімейний лікар виписує рецепт, пацієнт іде в аптеку, отоварює його, а держава платить. Та згодом стало відомо, що програма відстрочена до наступного року. А держава виділятиме субвенцію на придбання інсуліну. Коли вона надходитиме та чи покриє потребу в препаратах на 4 місяці, нам невідомо. Паралельно лікарні отримали вказівку розраховувати потребу на кожного інсулінозалежного жителя району і звертатися до органів місцевого самоврядування, аби з місцевих бюджетів виділили кошти на придбання інсулінів. Отримавши таке розпорядження, ми направили листи до голів райдержадміністрації, райради, сільських і селищної рад, що вони провели сесії і допомогли придбати препарати для діабетиків, які проживають у їхніх громадах.

Загалом для закупівлі інсулінів на місяць потрібно 149 550 гривень.

Громада

Кількість інсулінозалежних

Місячна потреба

1

Драбинівська

23

20 346

2

Мачухівська

(Полузір’я, Дмитренки)

2

4 288

3

Малоперещепинська

17

14 056

4

Нехворощанська

15

13 243

5

Руденківська

19

17 527

6

Новосанжарська

53

47 088

7

Необ’єднані сільради

39

33 002

Станом на 22 вересня кошти на придбання інсулінів виділили: Новосанжарська громада — 47 088 гривень на один місяць, Малоперещепинська ОТГ — 56 224 (до кінця року).

Оскільки лікарня власних коштів на інсуліни не має, то договори з аптекою заключатимуться на ті суми, що виділили громади. Найближчим часом жителі двох громад зможуть отримати інсулін.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2020, 12:36 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації