Вхід | Реєстрація

У Біликах вже виробили 1500 тонн цукру

У Біликах вже виробили 1500 тонн цукру
Значення білицького цукрового заводу для життя селища та району неможливо переоцінити. Кілька сотень робочих місць, податки сплачені до бюджетів всіх рівнів — все це робить підприємство флагманом переробної промисловості району. Надто після того, як молочноконсервний комбінат фактично припинив своє існування.
Цьогорічний сезон цукроваріння розпочався в Біликах 17 вересня. Хоча перші машини, завантажені буряком, почали прибувати на підприємство ще 10 вересня. «Нам потрібно було накопичити кілька тисяч тонн сировини, щоб запустити завод і мати запас сировини. Адже всяке буває, може погода зіпсуватись, ще якась надзвичайна подія статися. А новий запуск надто дорого нам коштуватиме», — пояснює фінансовий директор підприємства Віктор Лєжебоков.
Станом на 21 вересня на завод завезено майже 42 тисячі тонн буряка. Щоденно цей запас поповнюється майже на 3000 тонн. Та це далеко не межа потужності заводу. За добу підприємство здатне прийняти 6,5 тисяч тонн сировини. У цьому році білицькі цукровики планують переробити 400 тисяч тонн буряка. «Це програма-мінімум, — продовжує Лєжебоков. — Взагалі, будемо намагатись освоїти більші об’єми — до 600 тисяч тонн. Чим більше буде сировини, тим нижчою стане собівартість цукру».
Сировину в Білики везуть одразу із кількох районів — від Машівського до Царичанського. Основні постачальники — фермерське господарство «Громада» з Кобеляччини, «Агрофірма «Добробут» із Козельщинського району, «Наука-Агро Маяк» та «Зоря» із Новосанжарщини, «Агрофірма «Покровська» із Машівського району. Та основна маса сировини надходить в основному із сільськогосподарських підрозділів «Астарта-Київ». Для того, щоб якнайшвидше викопати буряк підприємство експлуатує 6 потужних бурякозбиральних комплексів «Вік» та «Халмер». А на перевезенні задіяні близько ста вантажівок. Всього на підприємстві в період цукроваріння, який продовжуватиметься до кінця листопада, працюватимуть більше аніж 700 чоловік. Для того, щоб полегшити розвантаження великовагових автомобілів, в цьому році на заводі змонтували спеціальний майданчик.
І вже думають про сезон 2010 року. Як розповів Віктор Лєжебоков, зараз проводиться контрактація із бурякосіючими підприємствами. В тому числі і погоджуються умови кредитування сільгоспвиробників. Адже завод в наступному році планує наростити свою потужність.
До речі, на підприємстві вже вироблено майже півтори тисячі тонн цукру із буряку цьогорічного врожаю. Собівартість цукру 4,5 гривні за кілограм. Фінансовий директор пояснив, що в продажу цукор буде дорожчим. Адже завод ще повинен сплатити податки і отримати якийсь прибуток. Крім цукру, підприємство продаватиме ще й жом. Його вартість 15 гривень за тонну. Перші машини, завантажені цією продукцією, вже роз’їхались по селах району.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2009, 14:16 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації