Вхід | Реєстрація

Новий сезон грипу: вакцини надійдуть протягом місяця

Новий сезон грипу:  вакцини надійдуть протягом місяця

А поки що працівники аптек у Кобеляках і Нових Санжарах проводять запис бажаючих придбати препарати.

 

На які штами грипу очікувати українцям

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щороку оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Цьогоріч вакцини розроблено з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції у Північній півкулі таких штамів:

  • вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1 N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3 N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

 

Із яких країн привезуть вакцини

До епідсезону 2020–2021 років в Україну має бути поставлено 665 000 доз вакцини:

  • 500 000 доз «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);
  • 45 000 доз «Інфлувак («Абботт Біолоджікалз Б. В.», Нідерланди, трьохвалентна);
  • 100 000 доз «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, трьохвалентна);
  • 20 000 доз «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна).

Якість вакцин, котрі ввозять до країни, перевіряють Держлікслужба України та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру. Усі ці вакцини можна застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня в національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

 

Що говорять у Центрі громадського здоров’я

2 жовтня на фейсбук-сторінці Центру громадського здоров’я МОЗ України з’явився допис під назвою «Вакцини від грипу вже є в аптеках України!».

У ньому повідомлялося про те, що «перша партія (30 360 доз) трьохвалентної вакцини «Джісі Флю» (Південна Корея) пройшла лабораторний контроль і відсьогодні доступна в продажу. Також уже завезено 45 000 доз трьохвалентної вакцини «Інфлувак» (Нідерланди). Після лабораторного контролю вона надійде в продаж. Чотирьохвалентна вакцина «Ваксігрип Тетра» (Франція) буде в продажу орієнтовно через два тижні.

Трьохвалентна вакцина призначена для вироблення імунітету від трьох штамів грипу, які циркулюватимуть у Північній півкулі цього епідсезону, чотирьохвалентна — від чотирьох.

Також на сайті Центру громадського здоров’я вказано, що можна придбати вакцину в аптеці власним коштом і зробити щеплення в закладі охорони здоров’я. Орієнтовна вартість вакцин — від 250 до 350 гривень.

 

Сумна минулорічна статистика

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Минулого епідсезону від ускладнень грипу в Україні померла 71 людина, на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 мільйона людей (12,9 % населення), 63 % з яких — діти віком до 17 років. Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація.

Минулого епідсезону в Україну було поставлено 500 000 доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися лише 238 079 людей (0,6 % населення), частка дітей серед щеплених становила 10,5 %».

 

Де придбати вакцини в Кобеляках і Нових Санжарах

Жителі Кобеляцького району можуть придбати вакцину в аптеці № 41 товариства «Фірма «Айлант ЛТД», що знаходиться за адресою: місто Кобеляки, площа Перемоги, 2, поряд із центральним входом у автостанцію. Працівники аптеки повідомили, що попередньо формують списки для замовлення препаратів:

— «Джісі Флю» (трьохвалентна) замовлятимемо для працівників Центру ПМСД. Вакцина надходить в упаковці по десять ампул. Тому бажаючі вакцинуватися нею можуть звертатися до нас в аптеку. «Ваксігрип Тетра» поступить у продаж до кінця жовтня.

Працівники аптеки № 49 «Полтавафарм», що працює в Нових Санжарах по вулиці Незалежності, 39/2, проводять попередній запис. Обласне керівництво попередило їх, що вакцини надійдуть у жовтні. За попередньою інформацією, аптека продаватиме «Інфлувак» і «Ваксігрип Тетра».


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 жовтня 2020, 14:49 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації