Вхід | Реєстрація

Осінні «жнива»: грибів багато, ціни «падають»

Осінні «жнива»: грибів багато, ціни «падають»

У 2020 році традиційні грибні «жнива» стартували надто пізно. А словами людей, які з року в рік займаються  бізнесом зі збору і продажу дикорослих грибів, білі і маслюки почали активно рости аж після 15 жовтня.

Із Валентиною Миколаївною, жителькою міста Дніпрорудне, що в Запорізькій області, довелося познайомитися восени 2018 року на обочині автодороги Дніпро — Решетилівка. Кожного року обабіч автотраси вишиковуються десятки кобелячан та мешканців інших населених пунктів і продають зібрані в місцевих лісах гриби.

Валентина Миколаївна теж кілька років поспіль займається грибним бізнесом. Приїжджає в Кобеляки аж  із Дніпрорудного і кілька тижнів, а то й місяців, тут живе, знімаючи будинок. Весь цей час жінка збирає і продає гриби.

У 2018-му Валентина Миколаївна розповідала про специфіку поточного грибного сезону. От і в 2020-му жінка без проблем погодилася розповісти про ситуацію із урожаєм та продажами дикорослих грибів. За її словами, грибів зараз у кобеляцьких лісах дуже багато. Напевне, саме через це та через низьку купівельну спроможність українців ціни на дари лісів постійно знижуються.

Жінка розповідає:

— Гриби в цьому році вродили на славу. Єдине, що погано, — сезон стартував надто пізно, десь із 17 жовтня. У минулому році ми торгували і в серпні, і у вересні. А ось через тиждень чи днів через десять вночі стане холодно — і все, білий гриб закінчиться. Взагалі, хоча грибів і багато, але в цьому році на свіжій продукції заробити не вдасться. От сьогодні з ранку і до п’ятнадцятої години я продала відерце білих. Хоча ціни на них не змінилися з 2018 року. Зараз просимо за відерце 150 гривень. У відерці десь півтора кілограма. Така ж кількість уже почищених маслюків коштує 70 гривень. І не беруть. У людей немає грошей і впевненості в завтрашньому дні.

Окрім того, на зниження обсягу продажів, на думку Валентини Миколаївни, впливає і той факт, що в Київській та Чернігівській областях дощі почалися набагато раніше, аніж на Полтавщині. І там грибів ще більше, а ціни — ще нижчі. Тому кияни, які проїжджають повз Кобеляки, ігнорують місцевих продавців грибів.

Спеціально проїхавши ділянкою автодороги Дніпро — Решетилівка від мосту через Ворсклу до розвилки на Світлогірське та Красне, автор нарахував сорок продавців грибів. Напевне, ще й така висока конкуренція примушує грибників знижувати ціни на продукцію.

Грибники-професіонали розповідають, що зараз масово йде білий гиб та маслюк. Польські лише починають рости. Підосичників напрочуд мало, а грузді вже закінчилися.

Та ж Валентина Миколаївна жартує:

— За груздями — до мене. Вони вже в баночках.

До речі, конкуренція примушує грибників креативити. Так, у Валентини Миколаївни  кришечки на банках із грибами виготовлені за спецзамовленням. А із самої консервації жінка викладає симпатичні «смайлики», аби привабити покупця.

Якщо сезон торгівлі свіжими грибами і закінчиться через тиждень-другий, то консервовані й сушені на трасі продаватимуть аж доки не затріщать морози чи не впаде багато снігу. Відсутність постійної і добре оплачуваної роботи буде примушувати людей виходити на трасу.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 жовтня 2020, 10:18 | Кобеляки | Цікаве
1. Седой47 / 31 жовтня 2020, 23:12
Можна телефон
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації