Вхід | Реєстрація

Хто і як буде хоронити померлих із коронавірусом?

Хто і як буде хоронити померлих із коронавірусом?

Зважаючи на отриману редакцією інформацію, це питання є досить актуальним. Тим більше, що місцева влада абсолютно не контролює ситуацію.

Ще минулого тижня до редакції зателефонувала завідуюча хоспісним відділення кобеляцької ЦРЛ Олена Олександрівна Коробейнік і запропонувала:

— А не могли б ми із вами зустрітися. У нас є важлива інформація по коронавірусу.

Зустріч відбулася. На неї, окрім завідуючої хоспісом, прийшли і двоє інших працівниць відділення. Жінки поділилися шокуючою інформацією, пов’язаною із наймоднішою нині хворобою COVID-19.

Олена Коробейнік розпочала:

— Днями нам довелося готувати до поховання тіло жінки, яка померла з діагнозом коронавірус. Що вам сказати? Емоції переповнюють. Емоції негативні. Люди, залякані коронавірусом, не прийшли попрощатися із заслуженою людиною, яка в буквальному розумінні слова дала їм «путівку в життя». Адже померла все своє життя працювала в Чорбівці фельдшером-акушером. Там, напевне, півсела народилися на її руках. А коли померла, то виявилося, що не те, що попрощатися із заслуженою людиною нікому, навіть яму викопати ніхто не захотів. А сільський голова Любов Васюта, яку ми хотіли попрости про допомогу, і на дзвінки не відповідала.

Померла 89‑річна Діана Гмиза дійсно була знаною в Чорбівці людиною. Закінчивши у свій час медичне училище, вона три роки відпрацювала в Західній Україні, а потім аж до самої пенсії надавала медичну допомогу жителям Чорбівської сільської ради. У тому числі, і приймала пологи в жінок.

На початку жовтня в Діани Феодосіївни, її сина та його дружини діагностували коронавірус. Пенсіонерка перебувала на лікуванні вдома. І через кілька днів після підтвердження діагнозу померла.

І одразу в родичів почалися проблеми з похованням тіла. За їх словами, односельці, у тому числі і представники місцевої влади, знаючи, що і в померлої, і в її родичів діагностований коронавірус, дружно відмовилися надавати будь-яку допомогу.

Говорить внучка померлої Тетяна Довгань:

— Сільський голова, до якої зателефонував мій тато, сказала: «Тут ковід, я нічим не допоможу». Ми не могли ні машини для перевезення тіла на кладовище знайти, ні людей, які погодяться яму викопати. Усі, до кого зверталися, дружно відхрещувалися від нас, як від чумних. Я чула навіть таку пропозицію, щоб бабусю ховали не на загальному кладовищі, а десь збоку. Ніби в неї чума, холера чи віспа були. Коли тіло виносили і везли на цвинтар, то селяни й хвіртки позакривали, навіть постояти, схиливши голову в шанобі, ніхто не вийшов. Я в шоці.

Представники підприємства, яке надає ритуальні послуги, дізнавшись про діагноз померлою жінки, не відмовилися від поховання. Але попередили, що ховатимуть, якщо тіло буде оброблене і покладене в спеціальний мішок.

Тетяна Довгань продовжує:

— Це добре, що ми всі, а я працюю в хоспісі, є людьми із медичною освітою та відповідними навичками. Ми тіло обробили, поклали в мішок. А потім хлопці з кобеляцької ритуальної служби викопали яму і провели захоронення. А що ж буде в разі, коли із коронавірусом помре людина, у якої взагалі немає родичів? Так і лежатиме в хаті?

Також жінка розповіла, що єдиним, кого абсолютно не злякав діагноз її бабусі, був священик.

 

Чиновники не знають, підприємці діють

Подібне риторичне запитання озвучила і сільський голова Любов Васюта, до якої ми звернулися за коментарем. Звичайно, вона заперечила той факт, що відмовлялася допомогти в похованні і не відповідала на дзвінки.

Але визнала:

— Як діяти в таких випадках, ми, сільські голови, не знаємо. Я одразу почала задавати питання керівникам районних служб. Ніхто нічого пояснити не зміг (від редакції: через два тижні після випадку, за словами Васюти, вона так і не отримала роз’яснень ні від медиків, ні від чиновників РДА). Я не знаю, хто повинен обробляти тіло, хто його буде виносити з будинку, де брати оті спеціальні мішки для захоронення. А люди ж мертимуть, їх потрібно хоронити, може ви розберетеся і повідомите, як діяти.

Вчергове редакції довелося виконувати роботу людей, які отримують кошти з кишень платників податків. Десятки дзвінків до чиновників різного рівня із намаганням отримати хоча б якесь роз’яснення результату не дали. У кращому випадку, довелося чути:

— А ви погугліть.

А такий собі Олександр Лисенко, чиновник РДА, котрий у районі є головним борцем із коронавірусами, стихійними лихами, повенями, радіацією та іншими напастями, взагалі на дзвінки не відповідав. Певно, руки були зайняті, коронавірус додушував.

Ну та Бог із ним, з Лисенком, від нього, як і від усієї «ридиа», користі, як від того козла з прислів’я. Вони, у  найкращому випадку, можуть порадити прочитати постанову такого ж, як і вони, недолугого Головного санітарного лікаря Ляшка.

Постанови Ляшка щодо порядку поховання померлих із коронавірусом були добросовісно прочитані, і кілька вітчизняних законів теж. Немає там нічого корисного, не розписаний алгоритм дій під час поховань тіл, інфікованих Ковідом. Нічого дивного і в цьому немає. Адже київські чиновники не менш недолугіші за кобеляцьких, відрізняються лише більшою пихою та зарплатою.

Тому довелося звертатися до людей, які дійсно працюють. До речі, вони у своїй більшості виявилися представниками приватного бізнесу.

Юрій Пронженко, який керує фірмою, що надає ритуальні послуги, пояснив:

— Ми ховали цю бабусю. Це вже третій похорон людей, котрі померли від коронавірусу, який ми провели. Я купив своїм співробітникам окуляри, рукавиці, спеціальні костюми. Але ми дійсно ставимо умову, щоб тіло було оброблене і покладене в мішок. Можливо б ми і обробляли. Але в мене немає приватного моргу і відповідного фахівця немає.

 

Зупинка кінцева. Морг

Останній візит був зроблений до кобеляцького моргу. А там Олександра Єрмолова за п’ять хвилин розповіла весь алгоритм дій.

Вона сказала:

— Для того, щоб обробити тіло, можна взяти звичайне простирадло, замочити його в 5 чи 10-відсотковому розчині звичайної хлорки. До речі, є спеціальні хлорні таблетки — одна на відро води. І потім цим простирадлом обгорнути тіло. Мішки для поховання коштують 200 гривень. Купити — немає проблем. У мішках є ручки, за які зручно нести, мішки закриваються, туди й одноразові рукавиці покладені. Звичайно, людям, які працюватимуть із тілом, потрібно одягти маски, рукавиці, окуляри. Можна й протичумний костюм придбати. Це — не дефіцит.

От і все, що потрібно знати чиновникам «ридиа» та сільрад. Можна й не «гуглити», а передзвонити Єрмоловій.

І наостанок. Ніяких окремих місць для поховання померлих із коронавірусом готувати не потрібно.
А взагалі, все це досить сумно. Абсолютно непрофесійна влада стрімко веде населення в середньовічне мракобісся. І це зовсім невипадково.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 жовтня 2020, 19:31 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. yrec / 30 жовтня 2020, 22:47
"Мішки для поховання коштують 200 гривень. Купити — немає проблем." Саме проблема в оцих 200 гр. Поки людина хворіла з неї витягнули не одну тисячу гривень, у нас НЕ МАЄ нічого безкоштовного! Родився плати, живеш плати, помер плати. Так як нема проблем, то хоча би заслуженій людині дайте той мішок даром, і не деріть 200 гр. Собачок жалко, котиків, а людей ні? Європа?
2. ludmila65 / 30 жовтня 2020, 23:16


Змінено 30.10.2020, 23:22
3. ludmila65 / 30 жовтня 2020, 23:19


Змінено 30.10.2020, 23:23
4. orakul / 31 жовтня 2020, 12:44
Оце вам колективний пАртрет щирих українців. Картина маслом, так сказать. І в цьому сенсі те, що вони самі витворяли в 33-му важко і уявити. Винуватий, ясна річ, Сталін. Ось деградуємо до рівня ще досталінської освіти, яку ще не до кінця знищили, але дуже активно нищать, і подивимось, що з нами далі буде.
5. arturwanga / 31 жовтня 2020, 14:24
Сумно що такі ми стали зовсім нелюди.
6. Дід Панько / 31 жовтня 2020, 15:43
В дуже поганому «совку» було гірше, саме так кричать пАтріоти, а в чому вибачте? А, в тому що ви не до патріоти не якісно училися в школі! Раніше народити дитину це було безкоштовно, дитячі речі стояли копійки, лікували безкоштовно! Вчили безкоштовно! Хоронили безкоштовно! Тепер європейці платять за електрику прямо не піднімні гроші, за газ теж, за здоров’я так тут треба так платить, що ніби злітать на луну чи марс.
Кажуть тут ті патріоти що ми незалежні, демократія, на колінах не стояли, берці зав’язували, як на мій погляд то ви доступ до анального отвору Європі відкривали! Мізків немає, оце саме вся проблема занедбаної України, саме в цих псевдо патріотах, моя хата скраю..... саме так і існуємо....
7. Slavko / 31 жовтня 2020, 20:29
4.orakul
« пАртрет щирих українців. Картина маслом, так сказать. І в цьому сенсі те, що вони самі витворяли в 33-му»

Це ти не своїх родичів маєш на увазі ? Дивись, у тебе вони і зараз десь при кориті знаходяться і мають круглі, цинічні пики. Ще й тебе шиз1ка спонсорують, шо в тебе тільки й роботи тут як паскудити.

У тому і вся справа, що все з 33-го почалося...
Мову то ти ніби вивчив, але українцем так і не став. Вас таких багато із патологічним комплесом неповноцінного українця. Мабуть, генетика кульгає, переселенці ...
Але дуже позажиралися на українському хлібові. Ну нічого, ніщо не вічне.
8. Slavko / 31 жовтня 2020, 20:47
6.Дід Панько
«В дуже поганому «совку» було гірше, саме так кричать пАтріоти»

Ще один! Совок у голові - це діагноз, давно відомо. Так проблема не в патріотах, а в ідіотах, які тепер обирають владу, а всю вину звалюють на патріотів. І в більшості тих ідіотів - совок у голові замість мозгів. То обирали, щоб не було війни, то знову..., то на зло баригам - проголосували за д3білів ... Головне - щоб не за патріотів. Так при чому тут патріоти, якшо у вас весь час совок ??? Хто знову всравсь!?...

Змінено 31.10.2020, 20:53
9. Дід Панько / 31 жовтня 2020, 23:31
Slavko, Всрався синку, той хто уміє руйнувати, але не вміє строять! Той хто звалив хату стареньку, а на тому місті збудувать нову і кращу не зміг, або не захотів, бо клепки не вистачило!
Совок він не в голові, це те де я народився, жив, працював, ростив дітей, де я мав змогу лікуватися БЕЗКОШТОВНО, і якісно! Де були закони, не на папері, а в дії! Тепер правлять «братки» ті що як паразити накрали з совка собі гроші, майно, магазини, заводи, пароходи, тепер п’ють кров з народу! Поваляли пам’ятники, нові назви вулиць, міст, то як легше стало? Україна вільна? То чому Європа диктує Україні ціни, тарифи, свої закони, це вільна та демократична держава? У моїй хатині я сам вирішую де поставити стілець, бо я в ній господар, а от у вашій получається керує сусід де ставить стілець, бо Ви там не господар, так Вам зрозуміло?
10. Slavko / 1 листопада 2020, 11:06
9.Дід Панько
«хто уміє руйнувати»

Я вам можу показати село, зруйноване тими совками на початку їхньої окупації. Воно було пограбоване, розстріляне, заслане. Як і вся Україна. Може, ви про це не чули ? Поблизу збудоване нове, внизу, вода близько, хати холодні і сирі, в погребах - вода... але за наказом. А хто будував ? Мабуть, комуністи із Лєніним... А хто мости і заводи підривав разом з людьми перед приходом німців ? Будівники-комуністи ? А які права мали реальні будівники комунізму без паспортів ? Які мали зарплати ? – Палички в журналі?
У вас свідомість затьмарена, вам важливіші пам’ятники злочинцям світового масштабу, а ніж пам’ять про свій народ, в усіх бідах ввижаються винними патріоти та націоналісти, а скажіть, коли вони були у нас при владі? І взагалі, коли вони були живими ? Де наприклад Чорновіл, де Музичко ? По- вашому, це вони вам життя погіршили і беззаконня розвели ?
Зайдіть до найближчого райвідділу, прокуратури чи будь-куди, хто там сидить, чиї діти та онуки ? Прізвища ті самі. Так у них і питайте, чому так живем !
Це вам і є наслідки совкового режиму, а у вас винувата якась Європа...

Доречі, ви ж не раз голосували за ставлеників олігархів, це ж ім нібито диктує ціни Європа - так з них і питайте, чий газ, чия труба, чий завод, чому все платно ?
Як тільки почнете їх про це питати - зразу й стане видно, хто усравсь, хто будує і хто руйнує
11. Selena2017 / 1 листопада 2020, 16:43
8.Slavko
«Ще один!»


Це не " ще один" , а той самий , тільки клонований під іншим йменням . Такого затятого нутра ще пошукати, бруду в якому на все його життя вистачить. На цій сторінці таких клонів - не один. Не важко помітити. Їм і до ковіду байдуже, аби злочинне минуле виправдати та всім нахамити .

Змінено 02.11.2020, 09:23
12. Borch / 1 листопада 2020, 20:03
9.Дід Панько
«Всрався синку, той хто уміє руйнувати, але не вміє строять»

Всрався той хто будував будував а воно все розпалося. Не вважаю СССР повним злом, але зла там було багато. Як мінімум розвал союзу яскраве підтвердження професіоналізму будівельників того союзу. Події 14-… років ще одне яскраве підтвердження що то був не союз, а лагерь. Лагерь в якому Діди Паньки отримували подвійну пайку, або були ще молоді і не розуміли суті «братерства» з нащадками орди.
9.Дід Панько
«були закони, не на папері, а в дії»

Цікаво. Законно було приховувати від народу ситуацію в Чорнобилі в 86? Проводити паради під радіацією? Яка ваша думка, діду?
13. Slavko / 1 листопада 2020, 21:08
12.Borch
«не розуміли суті «братерства» з нащадками орди.»

На горю та на кістках будували і думали, воно буде вічне...
Почитайте нормальну історію, а не совкову, стільки було повстань большевизму, а потім триндіть про повалені ідоли, бовдури!

Щодо Чорнобиля - там і пожежі то не було, це доведено. Так що гасили ?
Чи будували ?

Змінено 01.11.2020, 21:13
14. Slavko / 1 листопада 2020, 21:25
12.Borch
«
Цікаво. Законно було приховувати від народу ситуацію в Чорнобилі в 86? Проводити паради під радіацією?»

Тоді все було законно. І трійка НКВД судила законно...
Цікаво тільки, яким чином їхні предки не попали під ті закони ?
15. orakul / 2 листопада 2020, 12:26
7.Slavko
«У тому і вся справа, що все з 33-го почалося..»

Все почалося не з 33-го а з 17-го, чи ти й цього не знаєш? Хоча насправді, якщо шукати початок, то почалося ще раніше - почалося з Ісхода. Ось тобі Ходос популярно пояснює, що ми живемо в третьому хазарському каганаті. Перший кагант знищив син княгині Ольги, яку ви вже зробили тіпа українкою, князь Светослав, другий був з 17-го по 37-й, його знищив Сталін, і тепер ви збудували третій і ще й чимось хизуєтесь і когось намагаєтесь звинуватити. Посилання на www.youtube.com
16. orakul / 2 листопада 2020, 12:33
12.Borch
«той хто будував будував а воно все розпалося. »

"Воно" не розпалося, а його розвалили, так як «воно» являло собо загозу для паразитів, яких ви викохали і привели у владу. Популярно розказано у Ходоса в посиланні коментом вище. Почали СРСР розвалювати з приходом Микити, потім був деякий реванш здорових сил, але з приходом Горбатого таки розвалили, за що йому надавли купу премій і медаль Царя Давида. Тепер ваші хазяї відкрито цим хизуються Посилання на oper.ru
17. orakul / 2 листопада 2020, 12:35
10.Slavko
«
Я вам можу показати село, зруйноване тими совками»

Ти б краще показав скільки ви зараз сіл знищили.
18. orakul / 2 листопада 2020, 12:44
9.Дід Панько
«а на тому місті збудувать нову і кращу не зміг, або не захотів, бо клепки не вистачило!»

От про клепку дуже влучно сказано. Але вони все одно цього не зрозуміють в силу дефекту тієї самої клепки. А ще Славко стверджує, що вони ніколи не були при владі. Він забув, що після майдану у нас був їхній голова РДА. І що він зробив? У них тоді була купа міністрів в уряді. Недавно їхньому тодішньому міністу сілького господарства побили пику. Був їхнім, по квоті Свободи, навіть Міністр оборони Тенюх. Але вони з ним трішки помилилися, бо він таки був радянської школи мав честь і совість і знайшов в собі мужність заявити з трибуни ВРУ в 2014 році: «…не оголошено правовий режим воєнного стану, без якого застосування Збройних сил є незаконним і тягне за собою кримінальну відповідальність всіх тих, хто віддає наказ на застосування військ, так і тих, хто їх виконуватиме». І ці його слова ще війдуть в історію. Рукописи не горять.
19. Borch / 2 листопада 2020, 14:42
16.orakul
«"Воно" не розпалося, а його розвалили»

Останній раз тут щось розвалювали в 1236-1242 роках. Після того все розвалюється само по собі.
20. Borch / 2 листопада 2020, 14:47
17.orakul
«Ти б краще показав скільки ви зараз сіл знищили.
»

Села вимирають по причині урбанізації. Інші фактори лише прискорюють або затримують процес.
21. Slavko / 2 листопада 2020, 15:38
18.orakul
«забув, що після майдану у нас був їхній голова »

Був та загув. Нагадую 150тий раз. Після майдану були вибори, ви вибрали "щоб не було війни", що "час об’єднуватись" (навколо чого ???? Лише через кілька років йому дійшло, що це можливо лише навколо національних цінностей і інтересів, які він потім про...в і спаплюжив!), щоб все було в шоколаді. Тепер всі канфети у маркеті - Рошен, наїдайтеся. А потім ще раз вибрали закінчення війни... Так не воюйте! І не барижте, а то зробили самі себе... При чому тут Тенюх з двома заступниками Януковича ?
Вся ваша хворь від зомбоящика, - там теж во всьом піндоси віновати..., хунта і бандеровци. Це вже набридло. Тепер знову - Рінат - маладєц і благодеятель, скоро з ним ікони продаватимуть. Із рускімі знову нада дружить, а Медведчук - узагалі народний прем’єр, все їздить до Путіна по рознаряди. Бойко - ваш наступний президент, Мосейчук за вас уже рішила...
Робіть собі мовчки самі себе, тільки до Свободи не додовбуйтесь із вашим умом...
Із кожними виборами все видніше, як ви ковтаєте ту локшину, не кожна тварина має до неї такий апетит, робите самі себе, і постійно хтось винуватий ! Вже хочеться вас носом товкти у протоколи і болетені !
22. Ltava / 3 листопада 2020, 09:07
.......Абсолютно непрофесійна влада стрімко веде населення в середньовічне мракобісся. І це зовсім невипадково......

Відстав автор від життя(( не веде а привела (( Декілька разів за останні століття були спроби «окультурити» населення, не вдалося, люди повертаються до свого природнього стану(((
23. alist / 4 листопада 2020, 00:53
5.arturwanga
«Сумно що такі ми стали зовсім нелюди. »

Добре, що хоч ВИ розумієте ким стали. Визнання проблеми - перший крок до її рішення.
//////////////
Олена Коробейнік розпочала:

— Днями нам довелося готувати до поховання тіло жінки, яка померла з діагнозом коронавірус.

Юрій Пронженко, який керує фірмою, що надає ритуальні послуги, пояснив:

— Ми ховали цю бабусю. Це вже третій похорон людей, котрі померли від коронавірусу, який ми провели. //////////////

Не зрозумів! Який ще третій похорон людини, що померла він корони? Яка жінка? Офіційно у нас в районі 1(один, ОДИН) померлий від корони, і це зовсім не жінка, а чоловік на прізвище Г....., за оф. даними віком 60-69 років??? Так це що виходить, вся та офіційна статистика і слова кобеляцьких чинуш брехня? А орієнтуватись потрібно на чутки, за якими, до речі в районі повна Ж....А?
24. orakul / 4 листопада 2020, 17:18
20.Borch
«Села вимирають по причині урбанізаці»

"У тім хорошому селі.

Чорніше чорної землі

Блукають люди, повсихали

Сади зелені, погнили

Біленькі хати, повалялись,

Стави бур’яном поросли.

Село неначе погоріло,

Неначе люде подуріли,

Німі на панщину ідуть

І діточок своїх ведуть!"

Це тоді також урбанізація була? Чи може таки причина в іншому?
Тоді Тарас не писав про урбанізацію, він був спостережливіший від пришелепуватих "патріотів"

"І не в однім отім селі,

А скрізь на славній Україні

Людей у ярма запрягли

Пани лукаві... Гинуть! Гинуть!

У ярмах лицарські сини,

А препоганії пани

Жидам, братам своїм хорошим,

Остатні продають штани..."
25. orakul / 4 листопада 2020, 17:23
21.Slavko
«Був та загув»

Та отж, загув. А чому ж не набудував тут усього? От памятники ламав, памятаю.
21.Slavko
« можливо лише навколо національних цінностей і інтересів»

Ну да. А цінності в студію можна? Які у українців були цінності крім вишиванок, галушок та вареників. А, іще завидки були, на сусідове задивлялися. А як напються, то любили співати
26. Slavko / 4 листопада 2020, 22:10
25.orakul
« Які у українців були цінності крім»

Безпам’ятство, пияцтво, бл*дство, збочення, воровство, матюки, война - мать родна, служу царю, вождю, хану, муж- добитчик і тд і тп. А ще, соціопатія - ще одна національна хвороба свої гріхи і недостатки валити з хворої голови на здорову. В даному випадку на українців. Усе це є ка#апський менталітет і цінності, які тут поширились разом із вами. Дуже поширились, я згоден
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації