Вхід | Реєстрація

Найбільша помилка щодо коронавірусу. Коли приймати антибіотики?

Найбільша помилка щодо коронавірусу.  Коли приймати антибіотики?

Нижче ми друкуємо перекладений із російської мови матеріал, взятий із блогу українського лікаря і публіциста Євгена Комаровського. Будь-ласка, прочитайте уважно і перестаньте нарешті убивати себе антибіотиками. КОРОНАВІРУС АНТИБІОТИКАМИ НЕ ЛІКУЄТЬСЯ!!! Вірусні інфекції взагалі нечутливі до антибіотиків. Це вам підтвердить будь-який професійний лікар.

«Прошу вас ніколи не випрошувати антибіотики при коронавірусній інфекції, це останнє, чим лікується ця інфекція.

Є три основних види пневмонії, з якими ми зазвичай маємо справу. Пневмонія бактеріальна, вірусна і пневмонія бактеріальна, яка є ускладненням вірусної інфекції.

Ми можемо контактувати із бактерією, яка називається пневмокок або стафілокок. Ця бактерія потрапить у легені, викличе запалення легенів, і ми будемо лікувати це антибіотиками.

Ми можемо заробити вірусну інфекцію. Вона буде називатися грип, аденовірус, коронавірус — не важливо — і в легенях може виникнути вірусне запалення. Воно не лікується антибіотиком, тому що антибіотики не діють на віруси, але можлива інша ситуація.

Виникає вірусна інфекція, на тлі вірусної інфекції змінюється вентиляція повітря в легенях, накопичується слиз, цей слиз інфікується і виникає ускладнення — бактеріальна пневмонія, яка лікується антибіотиками.»

 

Величезна побутова омана

Існує величезна помилка на побутовому рівні (медична наука вже все давним-давно для себе вирішила) — якщо при вірусній інфекції призначити антибіотик (якийсь), то ми в такий спосіб зможемо уникнути ускладнень. Насправді цього не відбувається ніколи. Тільки гірше стає. Зараз ситуація набула катастрофічного розмаху.

Якщо ми при вірусній інфекції даємо якийсь антибіотик, то завжди знайдуться бактерії, які вціліють після призначенні цього антибіотика і почнуть ще сильніше розмножуватися, оскільки будуть убиті їхні «конкуренти». Профілактичне застосування антибіотика — це величезна дурість. А при вірусних інфекціях це в 6–9 разів збільшує ймовірність розвитку пневмонії бактеріальної. Тобто — ймовірність ускладнень.

 

Чому антибіотики наполегливо призначаються?

Це відбувається з кількох міркувань.

Міркування перше. Величезна кількість людей переконані, що так і треба. Більш того, величезна кількість лікарів (які знають, що так не можна) знають ще й інше: люди (обивателі), переконані, що треба саме так, що якщо лікар не призначив антибіотик, а потім виникло запалення легенів, то воно виникло через те, що лікар-тюхтій вчасно не призначив потрібні ліки. Просто не знаю, що з цим можна зробити.

І ще один момент. Робота страхових компаній. Там теж кажуть: вчасно не призначили антибіотик, тепер ми це оплачувати не будемо. Це ви довели людину.

Саме ось ці юридичні моменти, страхи, нерозуміння, незнання призводять до того, що антибіотики масово призначаються.

А зараз ситуація набула катастрофічного розмаху. Десятки тисяч людей (стикаюся з цим п’ять разів на день, дзвонять близькі мені люди), які пішли на комп’ютерну томографію (КТ) та отримали висновок «Запалення 20 %, 30 %». А про що йдеться? Про коронавірусні процеси. Це ніяк не стосується бактеріальної пневмонії. Вам написали «Запалення легенів». Що треба робити? У нас цей пазл трактується тільки так: антибіотик. Більш того. Абсолютно нормальний сімейний лікар. Навіщо ти призначив два антибіотики?! Він мені каже: «А що я можу зробити? Якщо я зараз не призначу, а він потім буде госпіталізований, стане гірше, мене всі потім звинуватять у тому, що я вчасно не призначив!».

Я бачу, яку величезну кількість проблем це створює. Це просто вбиває купу людей. Мало того. Призначають антибіотики просто, коли лікар бачить 30 % в одній легені, 40 % — у іншій, то він призначає не просто якісь антибіотики, а призначаються так звані антибіотики резерву (їх призначають вкрай рідко — на реанімаційному етапі, коли вже нічого не допомагає). А з цих антибіотиків часто-густо починають вдома! І коли потім ця людина потрапляє в лікарню, їй дуже погано, їй уже взагалі нічого призначати. Розвивається пневмонія, викликана такими бактеріями, на які не діє практично нічого, і ми бачимо, чим активніше призначаються антибіотики на догоспітальному етапі, тим більша ймовірність важких смертельно небезпечних ускладнень.

Я все це записую саме зараз вам, щоб ви зрозуміли зв’язок антибіотиків і коронавірусу.

 

Зв’язок антибіотиків і коронавірусу

На сьогодні доведено, що є два варіанти коронавірусної інфекції. До того, як ви почнете задихатися, і після. Ось якщо ви почуваєтесь нормально, ну так, є температура, але немає дефіциту кисню, загальний стан стерпний, то будь-яке лікування, крім прийому жарознижувальних засобів, погіршує ваші перспективи.

Ми лікуємося, тому що нам страшно не лікуватися. Адже лікуються всі навколо. Тому що нас усі залякали. Тому що президент Америки кричить, що треба лікуватися азитроміцином. Ось цей антибіотик — азитроміцин — ми його практично вже втратили. Був прекрасний антибіотик, нетоксичний, зручний, пити раз на день, можна приймати три дні, і він діє після цього 10 днів. Зараз його жеруть всі підряд. Практично всі бактерії будуть до нього стійкі, зовсім скоро ми забудемо про цей препарат. Але біда в тому, що ми жеремо антибіотики резерву — фторхінолони 3 покоління, дорогі препарати. Ну це просто біда якась!

Найближчі друзі, абсолютно нормальні люди, деякі навіть з вищою медичною освітою, дзвонять і кажуть: «У мене на КТ 25 % одна легеня і 35 % — друга. Який антибіотик мені приймати?».

Я бачу, що коронавірус чітко діє на мізки. Зачатки логіки і здорового глузду просто відключаються.
Народ, якщо не доведена бактеріальна інфекція, бактеріальне ускладнення, антибіотики просто протипоказані на будь-якому етапі, хоч у лікарні, хоч удома.

Буквально вчора дивився велике дослідження (чи то Данія, чи то Бельгія). Вони проаналізували людей, які госпіталізуються в стаціонари (вони не госпіталізують, коли ти блотний, а госпіталізують тоді, коли людина без кисню жити не може), більш як у 70 % госпіталізованих, що задихаються, немає натяку на бактеріальний процес — чисте коронавірусне ураження легень. Тобто антибіотики протипоказані.

 

Ще одна помилка

Якщо є підозра на запалення легенів, то треба негайно призначити антибіотики. Це теж не так. Якщо навіть йдеться про бактеріальну інфекцію, яка лікується антибіотиками (так, є пневмокок, який може викликати крупозну пневмонію, його потрібно терміново лікувати антибіотиками). Але коли в дитини шмарклі, температура 39 і побачили зародок якийсь у легенях, і незрозуміло, чи то пневмонія, чи ні, то якщо немає дихальної недостатності, зовсім не обов’язково миттєво призначати антибіотики. Можна добу-дві поспостерігати, зробити аналіз крові. Нема потреби негайно приймати рішення.

Просто зрозумійте. Будь-якому лікарю завжди простіше призначити антибіотик, ще простіше — призначити два. Якщо поруч з вами лікар, який вислухав і сказав: «Ну, КТ, ну ураження, але це — вірус», — і антибіотики не призначив, це означає, що вам дуже пощастило. Ви зустріли лікаря, який розуміє, що таке відповідальність, медична наука, про те, що не можна йти на поводу в людської дурості.

 

Все покаже аналіз крові

Якщо дуже хочеться здавати якісь аналізи, то здайте звичайний аналіз крові, який вказує на лейкоцити, на формулу крові. З нього можна зрозуміти — це вірусна інфекція чи бактеріальна. І тоді стане ясно — потрібні антибіотики чи ні. Це набагато важливіше, ніж всі тести разом узяті.

Люди, прошу вас, ніколи не випрошувати антибіотики при коронавірусній інфекції, це останнє, чим лікується ця інфекція.

Більше — дивіться у відеоблозі Євгенія Комаровського.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 грудня 2020, 12:45 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації