Вхід | Реєстрація

Сьогодні слюсар, але безкоштовно. Завтра правознавець - але за п’ять тисяч

У Кременчуці можна навчатися як за сім тисяч гривень, так і, як не дивно, задарма. Усе залежить від навчального закладу та обраної вами спеціальності.
Інженер, юрист, льотчик, менеджер, медик, еколог, перекладач, педагог, фахівець видавничої справи, економіст, слюсар, кравець, перукар - ви можете освоїти кожну професію. Аби було бажання та гроші.
Найдорожчими і, як вважають більшість людей, найпрестижнішими є вищі навчальні заклади. Саме вони дають випускникові державний або хоча б комерційний диплом про вищу освіту. Та у гонитві за "корочкою" не слід забувати про знання, які стоять за нею.- Я не вважаю, - коментує викладач педагогічного училища пані Валентина, - що "папірець" про вищу освіту все вирішить. Якщо ви - нездара і лінувалися протягом усього навчання, диплом вам не допоможе знайти добру роботу. Нині не найлегші часи і роботодавці цінують спеціалістів із великої літери. А це означає, що людина має бути старанна і бажати працювати. Я викладаю вже багато років і, на жаль, спостерігаю серед студентства тенденцію якраз до лінощів. Невже незрозуміло, що сьогодні вони сидять в аудиторіях і їх вчать, а завтра вони вийдуть "у життя", де повинні будуть показати результат і вчити інших. Але чому саме?
Не дивлячись на сторонні фактори, можливість отримати освіту є. Інша річ - хто скільки готовий викласти за неї. Якщо брати середній показник по місту, то найдорожчими є вищі навчальні заклади. Вони пропонують не менше десяти спеціальностей і їхня вартість різна. Навчаючись на денному відділенні, нині потрібно сплачувати від п’яти з половиною тисяч гривень до семи. Заочне відділення "коштує" від двох тисяч восьмиста гривень на рік.
- Я не розумію, чому, - ділиться думкою директор центру довузівської підготовки Кременчуцького університету економіки, інформаційних технологій і управління Алла Власова, - але найпрестижнішою спеціальністю для сьогоднішніх студентів є менеджмент. По-перше, щоб стати кваліфікованим фахівцем, потрібно ВИВЧАТИ науки, а не просто відвідувати лекції. По-друге, професія менеджера вимагає від людини володіти здатністю керувати. Байдуже чим або ким. На жаль, такої риси я не бачу у сьогоднішніх студентів, або ж процес керівництва вони розуміють надто "по-своєму".
Викладачі ВНЗ не заперечують, що серед їх вихованців є багато обдарованих людей. Та іноді важко вкласти у їхні "світлі голови", як важливо правильно цей дар застосовувати.
Значно дешевше навчатися у технікумах, училищах та професійних ліцеях. Та це не обов’язково вказує на "дешевший" рівень викладання.
Такі освітні заклади пропонують сім-одинадцять спеціальностей. Серед них не тільки професії зварювальника, ливарника та "технаря", які коштують у межах трьох тисяч восьмиста гривень. Є і правознавці. Щоправда, за можливість вільно "жонглювати" правом, потрібно сплатити 4 тисячі вісімсот гривень на рік. До цього, звісно, додаються і бюджетні місця - безкоштовні.
А в одному з професійних ліцеїв Кременчука панує взагалі "тотальний альтруїзм". Усі студенти навчаються безплатно і отримують при цьому стипендію.
Газоелектрозварювальник, слюсар, перукар, кравець-закрійник - цю освіту можна отримати як за рік (після одинадцятого класу), так і за три (після дев’ятого класу).

Автор: "Програма плюс"


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 вересня 2009, 11:51 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації