Вхід | Реєстрація

Ніколи такого не було – і знову

Ніколи такого не було – і знову

Тема ціни на газ добряче сколихнула суспільство. Щоб підігріти суспільство ще більше, сьогодні масово всіма месенджерами запустили фейкову розсилку, яка стала вірусною.  Не дзвоніть і не пересилайте цю нісенітницю:

«Наберите 0800302299. это голосование против повышения цен на газ. Вам скажут,, ваш голос зараховано,,. Сообщите всем, это сейчас.»

Отож, чому інформації, яку розсилають у месенджерах, вірити не можна? Давайте спробуємо відповісти на кілька запитань:

  1. Хто автор? Невідомо.
  2. Яке джерело інформації? Невідомо.
  3. Звідки вона виникла? Невідомо.
  4. Коли вона виникла? Невідомо. Але зазначимо: виникла на емоційному фоні.
  5. Де ще можна перевірити інформацію? Ніде. На жодному із сайтів урядових структур немає цієї гарячої лінії. Взагалі.
  6. Висновок — вірити не можна.

Перейдемо до самого повідомлення, яке поширюють у чатах:

  1. Хто зафіксує ваш голос? Куди ви дзвоните? Невідомо.
  2. Гаряча лінія якої структури? Невідомо.

Якщо ви наберете цей номер, вам дійсно скажуть, що ваш голос враховано. Але не скажуть, за що саме враховано ваш голос. І не скажуть, хто його враховує.

Цей номер наразі належить телеканалу «Прямий». За ним голосують глядачі за ті чи інші питання. Тобто, це опитування телеканалу. Подібні речі роблять багато медіа — це маркетинговий хід, який дозволяє взаємодіяти з аудиторією, але не має нічого спільного з репрезентативністю.

Наприклад, сьогодні о 8:58 дзвінок на цей номер врахував би ваш голос за те, що ви не готові вакцинуватися китайським препаратом. А о 9:55 — що посилений карантин не впливає на ваше життя.

9 липня подібне повідомлення з цим же номером розсилали нібито для прийняття закону про мову https://cutt.ly/7jEtcHT. 2018 року людей закликали телефонувати за цим номером і голосувати «проти ЛГБТ в Україні».

Хай там як, опитування на телеканалі триває обмежений час і голосування за конкретне питання уже давно минуло.

Точно відомо одне — у кращому разі, ваш голос за цим номером телефону нічого не змінить. У гіршому — цю ситуацію можуть використати для інших інформаційних вкидів та запуску фейків.

Подібні речі «для розігріву» суспільства використовували 18-19 лютого 2020 року, мовляв, щоб не везли в Україну «людей з Китаю» — тоді номер телефону належав каналу Балашова 5.10. Пам’ятаєте, чим той розігрів разом із російськими вкидами закінчився? Отож.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2021, 15:19 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації