Вхід | Реєстрація

Інсулін: усе є, окрім грошей та ліків

Інсулін: усе є, окрім грошей та ліків

Схоже, що вирішення проблем забезпечення жителів двох громад інсуліном та іншими медпрепаратами відкладається на невизначений термін.

Реальність вчергове спростовує по-дитячому наївну віру в те, що всі проблеми та негаразди можна залишити в минулому році. У істинності цієї тези зайвий раз упевнюються жителі Кобеляцької та Білицької громад, які мають право на отримання безкоштовних ліків. У 2021 році ситуація із забезпеченням хворих медикаментами різко погіршилася.

У всякому випадку, чіткої інформації про те, хто і коли виділить гроші на інсулін та інші життєвонеобхідні препарати, станом на середину січня немає.

Любов Коломієць, керівник Кобеляцького ПМСД, на запитання про стан справ із фінансуванням придбання ліків за бюджетні кошти відповіла, що зараз воно фактично відсутнє. Немає грошей ні з державного, ні з місцевих бюджетів.

Щодо фінансування із державного бюджету, то станом на 18 січня існує лише заявка ПМСД. Вона зроблена у відповідь на запит із Полтавського обласного Департаменту охорони здоров’я щодо річної потреби в інсуліні та інших препаратах, у тому числі і наркотичних засобах, для жителів колишнього Кобеляцького району.

За словами Любові Коломієць, вона всі необхідні дані та розрахунки відправили в департамент. Але виходячи з досвіду минулих років, фінансування можна очікувати не раніше другого кварталу. Тобто, мова йде про квітень. Кошти надійдуть на рахунок міської ради.

Не краща ситуація і з виділенням коштів з бюджетів громад. У Біликах є відповідна програма фінансування. Швидше за все, є й гроші на інсулін. Але ці кошти зможуть витрачати лише спільно з Кобеляками в рамках угоди міжмуніципального співробітництва. А такої угоди не існує.

Програму, по якій можна купляти інсулін для Кобеляк, нібито вже написали. Але її потрібно затвердити на сесії. А потім, маючи гроші, ще й затвердити угоду про співробітництво з Біликами. Цей процес теж може розтягтися на місяці.

У принципі, процес виділення коштів з місцевих бюджетів можна суттєво пришвидшити. Але для цього необхідне бажання самих хворих. Вони можуть і повинні вимагати від влади швидких дій. Але — це вже інша історія.

Поки що зрозуміло лише одне — ліки для знеболення онкохворих, інсулін та інші медпрепарати протягом січня-лютого, а, можливо, й березня жителям Кобеляцької та Білицької громад доведеться купляти власним коштом.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 січня 2021, 13:48 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації