Вхід | Реєстрація

Анатолій Кривуля зекономив на газу 6 тисяч гривень

Анатолій Кривуля  зекономив на газу  6 тисяч гривень

Зростання ціни на газ та його розподіл на сьогодні стали темою № 1 в інформаційному просторі України. Про це говорять на кухнях, сесіях і мітингах, пишуть статті та знімають відеосюжети. Між тим, майже у  всіх українців влітку була можливість купити одразу річний запас необхідного газу і цим самим застрахуватися від цінових стрибків. Але зробили це одиниці. А ось змінити продавця газу можна й зараз.
Під час сесії Кобеляцької міської ради, на якій депутати прийняли звернення до Президента, Уряду та Верховної Ради з підтримкою вимог своїх обранців щодо зниження ціни на газ, виступив і Анатолій Кривуля. Анатолій Анатолійович звернув увагу на те, що українська влада має передусім потурбуватися про пенсіонерів та громадян із низькими доходами, адже їм дійсно важко оплачувати рахунки за опалення. Всі інші, на думку депутата, і так мають можливості для того, щоб зекономити. Анатолій Кривуля згадав про приклад із власного досвіду.

Він розповів:

— Ще влітку «Нафтогаз» запровадив послугу, скориставшись якою можна було купити газ на зиму. Я купив півтори тисячі кубометрів. Купив, уже й не пам’ятаю, по якій ціні, здається, по чотири п’ятдесят за кубометр. І, як виявилося, зробив правильно. Єдине, про що жалкую, — мало купив, потрібно було дві тисячі кубометрів купляти. Я про це кому тільки не розповідав. Але, по-моєму, цією порадою так ніхто і не скористався.

Дійсно, ще в липні на сайті «Нафтогазу» з’явилося повідомлення про те, що побутові споживачі мають змогу влітку закупити газ для його подальшого використання в опалювальний період. Додаткова вимога була задекларована лише одна — не мати боргів.

При цьому споживачі мали змогу купити до 25 тисяч кубометрів газу. Але потрібно було зробити попередню оплату. Оплачувався газ, який людина мала намір використати в період з 1 жовтня по 31 березня, тобто, на період холодної пори року. Пропозиція діяла з липня по 25 вересня. У разі невикористання всього обсягу оплаченого газу, постачальник пропонував вибір — повернення грошей або залишення їх на особистому рахунку споживача для подальших розрахунків. Якби ціна на газ взимку була б нижчою, аніж та, по якій попередньо заплатив споживач, то газ би рахували по ній. Тобто, заплатила людина в липні за «зимовий» газ по чотири гривні, а по факту, він взимку коштував три, то рахували б саме по три гривні. Підвищення ціни для споживача не допускається.

Звичайно, не все так просто в цій послузі. Перша і головна проблема — наявність суми грошей, достатньої для здійснення попередньої оплати. Адже згаданий Кривуля одразу заплатив близько семи тисяч гривень. Друге — людина ризикує не вгадати. Потрібно нагадати, що  в той момент, коли Анатолій Кривуля та всі інші споживачі, які скористалися послугою «Нафтогазу», зробили попередню оплату по чотири, а згодом і п’ять гривень, «серпневий» газ коштував близько трьох гривень. Тобто, на момент оплати люди нібито й переплатили. Але після різкого стрибка ціни виявилося, що вони суттєво зекономили.

Хоча підвищення ціни на газ у зимовий період було прогнозоване. І після переходу України на ринкову систему формування ціни, швидше за все, так буде завжди. Тобто, влітку ціна знижуватиметься, а в опалювальний період зростатиме.

Редакція зв’язалася з Анатолієм Кривулею. Ми попрохали його розповісти, чи були в нього якісь проблеми під час оплати за «зимовий» газ і скільки часу зайняла процедура.

Кривуля повідомив:

— Ніяких проблем не було. Хоча, зізнаюся чесно, більше цим займалася дружина. Я почав, а потім вона довела все до завершення.  Оформлювали все через Інтернет, ніхто нікуди не ходив, ніяких заяв не носив. Часу все зайняло зовсім небагато. Я — задоволений. Шкодую, що не купив більше газу, потрібно було за дві тисячі заплатити. Я живу в Царичанці, тому є клієнтом «Дніпрогазу». А в них ціна одна з найвищих в Україні. У грудні було близько «десятки» за куб. Думаю, що десь шість тисяч гривень за зиму зекономив.

Анатолій Кривуля розповів, що і в подальшому планує користуватися подібною послугою та влітку купляти запас газу на зиму. Окрім того, чоловік збирається змінити продавця газу. Він куплятиме його в «Нафтогазі».

Кривуля пояснює:

— «Дніпрогаззбут» — це приватна контора Фірташа. У облгазах, що належать цьому бізнесмену, ціни найвищі. Я переходжу до «Нафтогазу», компанія державна, ціна одна з найнижчих. Знаю, що є приватні фірми, які пропонують газ ще дешевше. Але, по-перше, державній довіряю більше, по-друге, не знаю, чи в приватників можна закупити газ на зиму.

Але, підводячи підсумок під розмовою, депутат Кривуля наголосив:

— Я ще раз хочу підкреслити, що наявність таких послуг та акцій не відміняє обов’язку держави піклуватися про зниження або стримування ціни для пенсіонерів. Вони самі не зможуть заощадити скільки грошей, аби провести передоплату. Це добре, якщо в когось діти заможні  та уважні є і потурбуються про батьків. Але молоді і здорові, з роботою, нехай не плачуться, а діють.

Та, як виявилося, не всі українські споживачі мали змогу скористатися послугою «Запас газу» від «Нафтогазу». Вона, ця послуга, не діяла в кількох областях України. Зокрема і в Полтавській. У свій час у ЗМІ були розміщені повідомлення про те, що облгази Полтавської, Одеської, Херсонської, Донецької областей та міста Києва не надають можливості своїм споживачам наперед придбати «запас газу» на зимовий період. Повідомлялось, що «Нафтогаз» не зміг домовитися із місцевими газопостачальними організаціями.

Наприкінці вересня Андрій Коболєв, голова правління «Нафтогаз», повідомляв, що послугою «Твоя енергонезалежність» скористалися і купили газ на зиму 55 тисяч український сімей. Чи буде діяти ця акція і в 2021 році, чиновник не говорив.

 

Коментар «Полтавагаззбуту»

Редакція звернулася за коментарем до представника Полтавагаззбуту Григорія Перерви. Нас цікавила інформація щодо перспектив надання послуги із закупівлі газу на зиму для клієнтів цього підприємства,  а також проблем, які нібито виникали в жителів Полтавської області, котрі в минулому році хотіли придбати «зимовий» газ через Нафтогаз.

Григорій Степанович пояснив:

— Щодо проблем у полтавчан, які хотіли влітку і восени минулого року купити газ і не змогли цього зробити через відсутність якоїсь домовленості між нами і «Нафтогазом», то я про це нічого не знаю. Думаю, не було такої проблеми. «Полтавагаззбут» не планує запроваджувати аналогічну послугу в поточному році. Справа в тому, що в нас із «Нафтогазом» нерівні можливості. Вони можуть купляти газ в «Укргазвидобуванні» практично за будь-якою ціною. Ми ж купляємо щомісяця по ринковій ціні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 січня 2021, 14:21 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації