Вхід | Реєстрація

Чи помре футбол без «Колоса»?

Чи помре футбол без «Колоса»?

У цьому номері газети надруковані дві статті, так чи інакше пов’язані з діяльністю фізкультурно-спортивного товариства «Колос». Ще кілька років тому ця, формально, громадська організація, у якій працювали люди далеко не на громадських засадах, фактично курувала весь сільський спорт на теренах таких районів, як Кобеляцький, Новосанжарський, Царичанський.

Зараз, після проведення адміністративно-територіальної реформи, райони різко «укрупнили», а ті, що залишилися, такі як Полтавський, Кременчуцький, Дніпровський, мають якийсь незрозумілий, «підвішений» статус. Тобто є райони, у них якесь майно, є депутати і штатні працівники, але немає… Немає головного — грошей. А якщо немає в структурі фінансів,  то її функції фактично зводяться до викання певних ритуалів. Ну там — із днем народження когось поздоровити, стрічечку якусь перерізати. Хоча й приводів перерізати що-небудь вже практично немає. Нічого ж не відкривають. Ну хіба траурні стрічки перерізати в знак закриття якогось ФАПу чи клубу. Ви вже вибачте за цинізм, але в цю печальну пісню інших слів не вставиш.

І от, після зникнення колишніх районів вияснилося, що фінансувати діяльність добровільного товариства «Колос» нікому. І в результаті, ніхто на громадських засадах розвивати фізкультуру і спорт особливим бажанням не горить. Так що, швидше за все, товариство «Колос» припиняє своє існування. У всякому разі, такий висновок напрошується після побіжного аналізу ситуації, що склалася в Царичанці та Кобеляках. Нові Санжари, найімовірніше, — на підході.

Що ж буде далі? Хто футбол у громадах розвиватиме? Чи, можливо, він взагалі помре, як увесь фізкультурний рух.

Не помре. Адже в більшості сіл і до цього якось утримували футбольні команди. Спонсори,  із числа бізнесменів-аграріїв, які бажають потішити власне самолюбство, утримуючи футбольну команду, як показує практика, знаходяться.

Так, кілька чиновників втратять роботу. Але хіба тільки вони? Набагато гірше, коли фельдшери в селах без роботи і зарплати залишаються. Вони, сільські медики, для життя громади набагато важливіші.

Так що робити трагедію із факту зникнення фізкультурного товариства було б зайвою драматизацією ситуації. Але…

Але ж, «Колос» — це перша ластівочка. Далі підуть «під ніж» регіональні парки, такі як «Нижньоворсклянський», клуби, у які недавно «вбехували» десятки мільйонів гривень, і так далі, і тому подібне. А за ними «підуть» і цілі села.

Адже «села нема» не без сільради, клубу чи навіть школи. Села немає — без роботи.

І от, найближчі кілька років стануть своєрідним тестом на профпридатність, а то й елементарну адекватність для місцевої влади.

Поки що всі ці люди, які керували і керують громадами, демонстрували виключно дві свої чесноти — уміння вигравати вибори і витрачати бюджетні гроші. Але невпинно наближається той момент, і він не за такими вже й далекими горами, коли витрачати буде нічого. Наповнення власного бюджету хіба що на зарплату «лідерам» вистачатиме.

Постійні читачі «ЕХО», напевне, звернули увагу на те, що в наших символічних номінаціях, у яких ми відзначаємо того чи іншого земляка, котрий відзначився в тій чи іншій іпостасі, немає розділу «Господарник року». Політик року є, скандал року є, проект року навіть є. А господарника немає. Сподіваємось, що буде. Адже в подальшому «на коні» буде той керівник і та громада, хто першим чи першими навчаться гроші заробляти, а не витрачати.

…Колись був у Данії. Знайомився із життям тамтешньої громади. Там при мільярдному бюджеті фізкультурникам і культармійцям грошей тільки на каву і чай дають. А громади аеродроми будують. І на цьому гроші заробляють.

…Так то ж у Данії. А ми… А ми продовжуємо, вибачте за прямоту, мавпам із голою «ж..ю» губи фарбувати.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2021, 15:24 | Полтавщина | Редакційна
1. Fuks / 4 лютого 2021, 18:07
Нажаль автор прав на 100. 3,14 з дець підкрадається.. і не потихеньку а швидкими кроками.Фапи на вихід..на 0,25 ставки фельдшера пашуть в основном..в школах холодно,харчі для дітей ніякі,інсулін не дають..А голоане ОНУР по тхеньку вудочки з Ьутенок скручує..рообочих місць поменша,так що не все в шоколаді.Депутатам і керівникам терміново треба приймати програми по розвитку сільського бізнесу..заохочувати одноосібників,тваринництво розвивать.прозорі земельні відносини створювать а не собі любимим...хоча це вс Fata morgana... для наших громад.
2. sophie luuk / 20 лютого 2021, 00:04
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації