Вхід | Реєстрація

Насіння овочів здорожчало, посадкова картопля — ні

Насіння овочів здорожчало, посадкова картопля — ні
Олександр Гречаний купив насіння ще восени і, як завжди, розраховує на добрий урожай

Настав останній зимовий місяць. Як правило, у цей час городники-аматори вже починають не лише цікавитися місячним посівним календарем, але й роблять перші практичні кроки по підготовці до майбутньої посадково‑посівної кампанії. Тим більше, що в кінці січня – на початку лютого погода на наших теренах встановилася весняна.

Перший і, можливо, найважливіший крок по підготовці до майбутніх городніх робіт — це придбання посівного матеріалу. У даному випадку мова йде про покупку насіння овочів та посадкової картоплі.
Безумовно, можна скористатися дідівським способом і просто вибрати восени насіння з огірків чи помідорів, які порадували урожаєм. Це — суттєва економія коштів. Але потрібно обов’язково знати і врахувати, що насіння найбільш урожайних гібридів форми F-1 не можна використовувати повторно. Воно зійде і дасть розсаду, але очікуваного щедрого врожаю не буде. Насіння гібридів сіють лише один раз.
Насіння, вибране із сортових форм томатів, перцю, баклажанів та огірків, можна сіяти. І вибирати його з улюблених овочів, що ростуть на власному городі з року в рік. Але тут теж потрібно розуміти, що рано чи пізно і в цьому випадку відбудеться виродження. Адже збереження сортових ознак, тим більше, високої урожайності — це ціла наука. А нею, наукою, більшість аматорів не переймаються. Тому восени, звично, йдуть на ринки чи в спеціалізовані магазини і купляють насіння потрібних їм овочевих культур.

 

Що вибрати, сорти чи гібриди?

Питання, як кажуть, ще те. Безумовно, голандські чи інші гібриди овочів у рази переважають сорти по урожайності та інших показниках. Інколи, але далеко не завжди, поступаються смаком.
Але тут необхідно врахувати наступні надважливі нюанси.

По-перше, коштує таке насіння набагато дорожче. Це — як ціна на БМВ та ВАЗ. І перший, і другий є автомобілем, придатним для експлуатації. Але якість цих транспортних засобів та ціна на них дуже відрізняються. Так і з насінням. На п’ять гривень можна купити одну насінину голандського помідора або штук сто насінин українського. Так, якість у останнього буде сумнівна, але ж.

По-друге. Це, напевно, таки найважливіший нюанс. Навіть супер’якісне насіння із суперурожайного голандського томата не є стовідсотковою гарантією відмінного результату. Адже, як відомо, до млина ще й вітру потрібно. У даному випадку необхідне дотримання багатьох вимог, передбачених інтенсивною технологією вирощування овочів. Мова йде і про захист від шкідників, а особливо, хвороб, про застосування добрив хорошої якості, про своєчасний і достатній полив.

Спосіб «навесні посадив, восени зібрав» у випадку з гібридами не діє.

Тому аматорам-аматорам, які купляють насіння по принципу «а мені раннього» або «пачечку помідора сливки», а найчастіше — «а ви (до продавця) посовітуйте», «а шо під нього сипнути, шоб лучче росло», таки краще зупинитися на придбанні саме недорогого насіння сортів овочевих культур.

Адже в такому разі вони хоча б зекономлять на насінні.

Хоча люди, які вирощують овочі на промисловій основі, давно і остаточно зробили свій вибір на користь гібридів.

Так, Олександр Гречаний, про успіхи якого у вирощуванні томатів ми неодноразово писали в минулому році, ще восени закупив насіння томатів, які буде вирощувати в сезоні 2021.

Саша каже:

— Я зупинився на гібридах селекції всесвітньовідомої фірми «Сингента». Саме їх помідори показали не лише високу урожайність, а й найкращу стійкість до вірусних захворювань, що протягом останніх років надзвичайно дошкуляють томатам. У минулому році в мене вийшла середня урожайність три кілограми з куща. У перерахунку на гектар — це більше ста тонн. Можна збирати і 150 тонн. Але в мене особисто для цього не вистачає коштів на достатню кількість високоякісних добрив.

Олександр у сезоні 2021 року буде саджати розсаду, вирощену із насіння гібридів Суомі, Сагатан, Джокер.

Свій вибір він пояснює наступним чином:

— Суомі — прекрасна суперурожайна сливка, Сагатан — круглий помідор, Джокер — пізній круглий, він починає плодоносити, коли на ринку вже певний дефіцит. Хороша сливка ізраїльської селекції Галілея, але нестійка до вірусів. Відмовився я і від рожевого Хаппінет та продовгуватої сливки Умекс. По урожайності і смаку все у них супер, але їх не купляють. У сливки надто незвична форма плоду, а рожевий у нас не користується попитом. Буду ще пробувати «клаусівський» гібрид Діно.

Щось радити аматорам, які прагнуть купити відносно недороге насіння, досить важко. Не наважується це робити навіть продавець із величезним досвідом Наталія Мунько.

Жінка розповідає:

— Ви знаєте, дехто купляє вагове насіння найдешевше і потім дуже хвалить. Комусь до вподоби виключно молдавські сорти. Скажу так — у нас зараз є все, від «голандії» до вітчизняного вагового. Охоче ще беруть сербське насіння. Сертифікати на все у нас є.

Наталія Мунько розповіла, що в цьому році насіння досить суттєво здорожчало. А ось посадкова картопля у ціні не піднялася. І асортимент сортів, котрі є у продажу, дуже широкий.

За словами продавців, ажіотажного попиту на насіння вони ще не фіксують. Швидше за все, покупці «проснуться» одночасно з природою, вже в середині весни.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого 2021, 19:31 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації