Вхід | Реєстрація

Бетонні блоки можуть переставити

Бетонні блоки можуть переставити

У всякому разі, у результаті проведеного засідання постійної комісії міської ради з питань містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку та підприємництва було прийняте рішення винести таку пропозицію на сесію. Із чотирьох членів комісії за те, аби прибрати бетонні блоки, що загороджують в’їзд на площу, проголосували троє.

Приводом для винесення цього питання на обговорення депутатів стали звернення громадського активіста Володимира Тюркіна та громадської організації «Конституційно-Правовий Конгрес». У обох зверненнях їх автори прохали прибрати бетонні блоки, які встановили на в’їзді на площу ще навесні минулого року. Тоді такі дії міська влада пояснювала карантинними обмеженнями, запровадженими під час епідемії. Що у свій час викликало «гарячу» дискусію, котра не припинялася і до сьогодні. Противники блокування площі скептично поставилися до здатності бетонних блоків протистояти поширенню коронавірусу. Натомість, вони вказували на незручності та небезпеку, що створюють штучні споруди для учасників дорожнього руху.
На засідання комісії, окрім самих депутатів, які входять до її складу, прийшли  міський голова Олександр Копелець, керівник районного підрозділу Держпродспоживслужби Сергій Куземко, секретар міськради Василь Кіптілий, жителі Кобеляк і Сухинівки Артур Ковач, Юрій Срібний, Володимир Тюркін. Поліцейських представляв Артур Матюх.

Головував на засіданні Микола Попик. Він оголосив повістку денну зібрання, зачитав звернення Тюркіна та громадської організації «Конституційно-Правовий Конгрес».

Почалося обговорення. Забігаючи наперед, потрібно відзначити, що попри розбіжності у поглядах на вирішення проблеми у присутніх депутатів, громадських активістів та представників державних служб, дискусія пройшла цивілізовано, без образ і звинувачень. Учасники обговорення слухали аргументи опонентів, наводили свої.

Микола Попик у своєму вступному слові зазначив, що значна частина депутатів та жителів міста виступають за те, щоб терміново прибрати із в’їзду на ринкову площу встановлені там бетонні блоки. Аргументи — це заважає нормальному руху автотранспорту та псує естетичний вигляд центру міста. Голова комісії зазначив, що мав розмову із представниками ДСНС і вони ж підтримали цю позицію. Адже через відсутність проїзду пожежним автомобілям доводиться робити зайвий гак, аби об’їхати заблоковану площу. А це час, який у випадку пожежі рахується на секунди.

Сергій Куземко, як представник Держпродспоживслужби, виступив проти демонтажу блоків. Він нагадав, що вони були встановлені з початку карантину, який не закінчився і до сьогодні. Окрім того, Куземко зазначив:

— Карантинні обмеження не зняті. Це перше. Друге. На площі в основному торгують продуктами харчування, овочами і фруктами. Тобто пил, викиди вихлопних газів потрапляють прямо на продукти харчування. Якщо відкрити вільний проїзд, тоді необхідно взагалі припиняти торгівлю на площі.
Із залу пролунала репліка:

— Ну так виконайте вимоги санітарних норм, припиніть на площі торгівлю продуктами взагалі.

А Володимир Тюркін, апелюючи Куземку, зазначив:

— Ви кажете, не можна торгувати біля проїжджої частини, вихлопні гази, пил. Але ж на площі машин не поменшало. Вони туди заїжджають, паркуються,  газують. Той же пил і ті ж вихлопні гази. Де логіка? Тоді взагалі заборонити в’їжджати на площу автомобілям.

Артур Матюх, як поліцейський, котрий постійно опікується безпекою руху, відзначив, що попри скарги водіїв на незручності, дорожньо-транспортних пригод на в’їзді на площу в останній рік не було. Одночасно він підтримав пропозицію щодо необхідності прибрати бетонні блоки.

Матюх наголосив:

— Ви, депутати, тут влада і можете приймати рішення. Можете взагалі зробити площу пішохідною зоною, як це робиться в інших населених пунктах.

Депутат Ігор Проценко запропонував:

— А можливо, краще замість потворних і небезпечних блоків установити інші штучні споруди, якийсь парапет. Таки це буде краще в плані естетики.

Юрій Срібний нагадав про іншу проблему, яка може виникнути. Він сказав:

— У цьому році зимові опади в Кобеляках були у вигляді дощу. А якби замело, як на півночі Полтавщини? А ось синоптики снігопади обіцяють. Через блоки комунальна техніка на площу не заїде, щоб вичистити її від снігу.

 

Копелець запропонував дочекатися закінчення карантину

Міський голова Олександр Копелець висловив свою позицію щодо подальшої долі сумнозвісних бетонних блоків. Він визнав, що вони не надто привабливі з точки зору естетики.  І висловив припущення, що їх потрібно якось «окультурити», а можливо, і взагалі замінити іншими штучними спорудами.

Але наголосив:

— Думаю, всі пам’ятають, скільки крику було, коли ми прийняли рішення заборонити рух вантажного транспорту через центр Кобеляк. І нічого, покричали і звикли, ми відучили.  Тут говорять про перешкоди для руху пожежних машин. Не думаю, що пожежним потрібно часто їздити саме через площу. По-друге, згадуючи про площу, чомусь,  не  згадують про Підкову. А там у неділю проїзд неможливий. І нічого, якось всі справляються. Давайте почекаємо хоча б два місяці, відмінять карантин, то й розгородимо. А якщо  все ж буде прийняте рішення прийняти блоки, то прошу згадати мої слова. Через площу миттєво піде потік транспорту. І от тоді якраз там і почнуть виникати аварійні ситуації.

Секретар міськради Василь Кіптілий запропонував:

— Можна ж прийняти блоки із в’їзду і поставити їх вздовж площі, відгородивши таким чином місця торгівлі від проїжджої частини, по якій рухатиметься автотранспорт.

Ця пропозиція знайшла підтримку в більшості присутніх. Зрештою, проголосували за те, аби винести питання про розгородження в’їзду на площу Перемоги в повістку денну чергової сесії.

Коли питання обговорили і проголосували, Юрій Срібний звернувся до голови комісії Миколи Попика та його колег-депутатів по комісії. Він запропонував приділити максимум уваги проблемним питанням, що виникають у зв’язку з будівництвом та введенням у експлуатацію автодороги Н-31. Зокрема, нагадав, що потрібно вимагати від виконавців робіт і проектантів передбачити місце для овочевого ринку, терміново вирішити проблему із замуленням глиною дороги Кобеляки — Просяниківка та виділити кошти на проект мосту через річку Кобелячок у мікрорайоні Ведмедівка. Депутати погодилися із пропозиціями Срібного.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2021, 15:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації