Вхід | Реєстрація

Вирішували питання господарської діяльності Миргорода

10 березня відбулося засідання виконавчого комітету міської ради. Першим у порядку контролю розглядалося питання про виконання рішення виконавчого комітету від 30 січня 2008 року, №45, «Про затвердження Програми захисту прав споживачів та створення координаційної ради з питань захисту прав споживачів». Доповідала заступник міського голови, начальник управління економіки С.В.Ширшова.
Зокрема, вона повідомила, що з метою дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» у сфері торгівлі, ресторанного господарства і послуг 30 січня 2008 року рішенням сесії міської ради було затверджено Програму захисту прав споживачів м. Миргорода на 2008-2011 роки та створено координаційну раду з питань захисту прав споживачів.
Програмою, зокрема, передбачається, що задоволення потреб споживачів у продовольчих і промислових товарах та торговельних, побутових, транспортних послугах має здійснюватися на основі безумовного додержання вимог щодо їх якості і безпеки та постійного контролю за цим з боку міської влади.
Реалізацією цих завдань займається служба у справах захисту прав споживачів управління економіки міської ради в межах наданих повноважень.
Необхідно зазначити, що одним із головних завдань служби згідно ст.28 Закону України «Про захист прав споживачів» є забезпечення своєчасного та повного розгляду звернень громадян, надання їм кваліфікованої допомоги у вирішенні проблемних питань.
Протягом 2009 року службою одержано і розглянуто 158 пропозицій, заяв, скарг, на прийомі побувало 142 особи, за результатами розгляду скарг задоволені вимоги 111 чоловік, за неякісні товари і надані послуги 18 споживачам повернуто кошти, у 66 випадках проведено ремонт неякісних товарів, у 24 випадках здійснено заміну неякісного товару - на якісний, надано 94 консультації з роз’яснення законодавства у сфері захисту прав споживачів.
Головними причинами, які змушують громадян звертатися до служби за захистом своїх прав, Світлана Василівна назвала наступні: відсутність необхідної інформації на товари та послуги; низьку якість товарів та послуг; порушення підприємцями передбачених законодавством, гарантійних зобов’язань; порушення сервісними центрами строку безоплатного усунення недоліків товару; відмову підприємців у видачі чеків.
Останнє особливо стосується продавців товарів на ПМР «Центральний ринок», які мають чекові книжки. Адже споживачам згідно правил торгівлі на ринках необхідно вимагати розрахунковий документ при придбанні різноманітних товарів. Найбільше скарг, як повідомила Світлана Василівна, надійшло: на низьку якість різноманітної побутової техніки, мобільних телефонів, на якість металопластикових вікон, дверей та балконних конструкцій, а також меблів.
Також, протягом 2009 року службою у справах захисту прав споживачів управління економіки міської ради проведено 146 перевірок на підставі звернень споживачів, у тому числі - 52 за участю інших контролюючих служб міста.
Для негайного реагування на виявлені у суб’єктів господарювання порушення та прийняття заходів щодо їх усунення службою було надіслано 36 листів до правоохоронних органів, податкової інспекції, санітарно-епідеміологічної служби та управління ветеринарної медицини.
У минулому році на виконання рішення міської надзвичайної протиепідемічної комісії від 02.11.2009 року та з метою запобігання поширенню грипу та гострих респіраторних вірусних захворювань спільними зусиллями з контролюючими органами міста у складі робочих груп проведено 22 рейди з метою ліквідації стихійної торгівлі, торгівлі з рук у невстановлених місцях, торгівлі із землі по вулиці Гоголя в районі ринку ТОВ «Наш дім» та міні-ринку ТОВ «Діалог-2», входу в курорт.
Приділялася увага на засіданні виконавчого комітету якості послуг пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування та підвищення безпеки міських перевезень. У зв’язку з цим протягом 2009 року проведено 30 рейдів, якими охоплено та перевірено всі міські маршрути міста.
Під час перевірок виявлено порушення визначених маршрутів та розкладів руху автобусів, відсутність переднього та бокового трафаретів, відсутність в салоні автобуса інформації про пасажирського перевізника та позначення пільгового місця.
Також виявлено 12 випадків неоформлення найманих працівників. На підставі затвердженого графіка, за участю спеціалістів управління економіки міської ради та санепідемстанції проведено 5 рейдів на 21 підприємстві ресторанного господарства по питанню попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення та в 6 торговельних закладах, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.
У зв’язку з введенням в дію Закону України №1824 від 21.01.2010 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», який посилює дію Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Відповідно до цього Закону всі заборонні норми, які стосуються міцних алкогольних напоїв, тепер поширюються і на слабоалкогольні напої та пиво. У місті Миргороді забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, обмежуються місця для паління та вживання пива та слабоалкогольних напоїв.
До злісних правопорушників працівниками міліції будуть уживатися заходи, які передбачають попередження, значний штраф або виправні роботи. Виконавчий комітет міської ради не залишаться осторонь цього наболілого питання для громади міста.
С.В.Ширшова звернула увагу присутніх на те, що заходи спрямовані на посилення профілактичного впливу і протидії алкоголізму серед підлітків міста Миргорода, попередження вживання слабоалкогольних напоїв, учнями загальноосвітніх навчальних закладів, будуть складовою Програми захисту прав споживачів м.Миргорода на 2010 рік.
Крім цього, в нинішньому році продовжиться контроль за якістю та безпекою товарів, що реалізуються в магазинах та на ринках, дотриманням вимог законодавства у сфері торговельного обслуговування, використання ваговимірювального обладнання, а також постійний контроль якості і безпеки торговельних, ресторанних, побутових і транспортних послуг.
Про підсумки роботи територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян міста за 2009 рік та план роботи на 2010 рік під час засідання виконавчого комітету доповідала начальник центру Л.Б.Курдюмова. Людмила Борисівна сказала, що підпорядкована їй установа опікується одинокими непрацездатними громадянами, пенсіонерами та інвалідами.
Структура територіального центру має у своєму складі: відділення соціальної допомоги вдома; відділення соціально-побутової реабілітації; відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та пенсіонерів; відділення організації і надання грошової та натуральної допомоги; стаціонарне відділення постійного перебування пенсіонерів та інвалідів міста.
Протягом 2009 року територіальним центром надано послуг 2892 пенсіонерам та інвалідам міста. Що стосується відділення соціальної допомоги вдома, то в ньому працює 31 соціальний працівник, навантаження на одного соцробітника - 12-13 чол. Усі соцробітники забезпечені безкоштовним проїздом в автобусах міста.
У відділенні медико-соціальної реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та пенсіонерів обслужено - 335 осіб, із них - 102 дитини-інваліди. 82 дитини проходять амбулаторну реабілітацію та 15 охоплено домашнім патронажем.
Для відновлювального лікування у відділенні застосовуються такі методи: масаж, лікувальна фізкультура, заняття з логопедом, психологом із застосуванням елементів методики Монтесорі, фізіотерапія, заняття на тренажерах, заняття з вчителем-реабілітологом.
Для дітей створено гуртки «Зелений паросток», «Малювання», «Ляльковий театр», «Петрушка», «У світі тварин» - 34 дитини відвідує дані гуртки.
Також відділення надає реабілітаційні послуги пенсіонерам та інвалідам: лікувальна фізкультура, масаж, заняття з психологом. У відділенні соціально-побутової реабілітації станом на 1.01.2010 - обслужено 1731 особа: з них 58 інвалідів ВВВ, 329 ветеранів ВВв (23 учасники бойових дій та 306 учасників війни), 35 інвалідів з/з.
Протягом 2009 року відділенням організовано і проведено 27 святкових заходів, в яких взяло участь 516 осіб, було вручено 330 подарункових наборів - 255 грн. та 159 продуктових наборів на - 1291 грн.
Із 1 січня 2009 року у відділенні введено послуги медичної сестри, а з 1 липня 2009 року вве¬дено послугу масажу для пенсіонерів та інвалідів.
Кожного четверга у відділенні працює гурток для пенсіонерів та інвалідів «Звучи, наша пісне».
Що стосується стаціонарного відділення постійного перебування пенсіонерів та інвалідів міста, як повідомила Людмила Борисівна, то станом на 16.01.10р.- у відділенні проживає 16 осіб із них: чоловіків - 4 ; жінок - 12, 6 чол. із загальної кількості підопічних - лежачі.
Житловий корпус відділення налічує 8 кімнат, у кожній кімнаті проживає 2-3 чол. Також є пост медичної сестри.
Відділення співпрацює з медичними установами, проводяться огляди підопічних лікарями, надаються консультації. Для підопічних проведено радіо, кабельне телебачення, виписується преса . До свят спільно з відділом культури для них організовуються концерти за участю колективів художньої самодіяльності, вихованців музичної школи та ін. Благодійна допомога стаціонарному відділенню за 2009 рік становить 10 тис. 065 грн.
Вартість перебування в стаціонарному відділенні за 1 місяць (вартість ліжкомісця) - 1тис.690 грн , харчодень - 21 грн. Харчування 4-х разове: сніданок, обід, полудник та вечеря, організоване згідно примірного перспективного меню, яке погоджене з головним державним санітарним лікарем Миргородського району.
Що стосується відділення організації і надання грошової та натуральної допомоги, то протягом 2009 року грошову допомогу (за рішеннями міської ради) надано - 286 особам на суму 54 тис.450 грн., на поховання матеріальна допомога виплачена матеріальна допомога 15 особам на суму 2 тис.100 грн., матеріальна допомога при народженні дитини (по 102 грн.) - 308 осіб на загальну суму - 31 тис.416 грн. Натуральну допомогу отримали 952 особи на загальну 14 тис.569 грн.
Терцентру, як повідомила Л.Б.Курдюмова, завжди надають спонсорську благодійну допомогу ГО «Лад і добробут», фірма « Велс».
Постійно ведеться співпраця з громадською організацією, міськрайонним Товариством Червоного Хреста. Створено банк одягу для забезпечення одягом малозабезпечених громадян міста та інвалідів, надаються послуги медичною сестрою. За 2009 р. медичних послуг надано 14 особам.
Також ведеться тісна співпраця з громадською організацією «Милосердя і здоров’я», яка здійснює грошову та натуральну допомогу пенсіонерам, інвалідам та малозабезпеченим громадянам міста: грошова та натуральна допомога.
При територіальному центрі функціонує соціальний офіс, до якого звернулося 186 громадян (по питанню влаштування в будинки-інтернати, по земельним ділянкам, по опікунству, з питання надання матеріальної допомоги , надання субсидій тощо). Послугами «соціального таксі» протягом 2009 року скористалося 189 чоловік (196 послуг).
У 2009 році в терцентр надійшли бюджетні кошти в сумі 1 779 грн.62 коп. За 2009 рік надана благодійна допомога приватними підприємцями та установами на 12 тис.486 грн.
У 2010 році протягом 1-2 кварталу в зв’язку з реорганізацією відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та пенсіонерів заплановано створити відділення медичних послуг для пенсіонерів та інвалідів міста.
Члени виконавчого комітету, заслухавши виступи доповідачів, обговорили їх та прийняли відповідні рішення. Крім цього, були розглянуті та позитивно вирішені й інші питання, не передбачені планом підготовки виконавчого комітету.

Автор: Ольга ЧЕРКАСЬКА, газета «Миргород наш дім» №10; www.mirgorod.osp-ua.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2010, 14:22 | Миргород | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації