Вхід | Реєстрація

Полювання на безхатченків

У Луганській області бродячі собаки розтерзали 10-річну дівчинку. Про це повідомили центральні телеканали. Кременчужани на небезпеку нападу чотирилапих безхатченків наражаються щодня, особливо зараз, у період весняного гону. У місті, за оцінкою спеціалістів, наразі близько 10-12 тис. безпритульних тварин.
Періоди «собачих весіль» – рання весна та осінь, для людей особливо небезпечні. За статистикою, саме на ці сезони припадає найбільша кількість нападів та укусів бродячими тваринами. Собаки здатні приводити потомство близько 3-х разів на рік. Причому, якщо у домашніх тварин народжується 5-6 щенят, то у вуличних – 11-16. Природний інстинкт виживання. Упродовж 5-ти років одна пара бродячих тварин може привести на світ до 5 тис. щенят! І майже всі вони виживають, бо у Кременчуці, на думку фахівців, створені для цього ідеальні умови – відкриті теплотраси, сміттєві контейнери тощо.
Упродовж 2009 р. фахівці комунального підприємства «Спецсервіс-Кременчук», що займається безпритульними собаками та котами, відловили близько 4 тис. тварин. На волі їх утричі більше. На думку Олександра Прядка, першого заступника начальника міського УЖКГ, який тривалий час керував роботою КП «Спецсервіс-Кременчук», у місті промишляють близько 10-12 тис. чотирилапих безхатченків.

Відстріл заради безпеки
Цього року КП «Спецсервіс-Кременчук» працює менш активно, ніж зазвичай: міський бюджет не затверджено і фінансування мізерне. За потреби – 35-37 тис. грн на місяць, на І-й квартал 2010 р. «Спецсервіс» отримав від міста лише 33 тис. грн. Дві спеціалізовані бригади підприємства, озброєні пневматичними рушницями зі снодійними капсулами, полюють на безхатченків з особливою відповідальністю. Один шприц з кетаміном, що усипляє тварину на 1,5-2 години, коштує 115 грн. Не влучив – отже, гроші на вітер, а підприємству – збитки.
«Улов» відправляють до тимчасового прийомника, що розташований на території КП «Спецсервіс-Кременчук». Годують й утримують тут тварин, до речі, за кошт підприємства, бо бюджетних грошей на ці цілі не передбачено. У середньому, за словами Олександра Прядка, дворазове харчування в прийомнику  – це 200-250 грамів крупи та 400 грамів кісток і відходів м’ясопродуктів на одну тварину. Згідно з законом, собак та котів у прийомнику утримують 5-7 днів, а потім, якщо не знайдеться господар, проводять евтаназію і відвозять на скотомогильник.

Гуманність обернулася проблемою
Про те, що евтаназія – це жорстоко, Олександр Прядко чув неодноразово від мешканців, обурених діями бригад відловлювальників. Але фахівець впевнений у тому, що сьогодні в Україні більш гуманного способу поводження з бездомними тваринами, ніж усипляння, немає. Минулої осені Олександр Прядко разом з керівником КП «Спецсервіс-Кременчук» Юрієм Халявським побували у Харкові, де вивчали досвід тамтешніх комунальників. Так от, у Харкові, де відловлених тварин доставляють до Ветеринарної академії для стерилізації, а потім відпускають на волю, склалася дуже складна ситуація. Стерилізовані собаки утворюють зграї і відстоюють свою територію, причому боротьба між собачими угрупованнями точиться не на життя, а на смерть. Не приведи Господи, людині опинитися поряд з войовничою зграєю. За статистикою, кількість нападів бездом­них тварин на людей у Харкові за останній рік збільшилася втричі.
Правила поводження з вуличними собаками:
– завжди будьте напоготові, не дозволяйте тварині опинитись за вашою спиною;
– у стані алкогольного сп’яніння не підходьте до собак, запах спиртного провокує їх на агресію;
– не виказуйте страху, тварина це миттєво відчує;
– якщо собака нападає, у жодному разі не тікайте, не робіть різких рухів, не намагайтесь замахнутися чи вдарити його. Поверніться обличчям до собаки, суворо і твердо наказуйте йому. Покличте на допомогу, при появі ще однієї людини собака злякається і піде сам.
Для виклику бригади КП «Спецсервіс-Кременчук» телефонуйте: 2-12-61.
У 2009 р. від агресії тварин у Кременчуці офіційно постраждали 438 осіб, у 115-ти випадках  – укуси були нанесені бродячими тваринами.

Автор: Інна НІКОЛАЄНКО, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2010, 14:43 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації