Вхід | Реєстрація

Можливо, COVID-19, як і грип, перетвориться на сезонну хворобу

Можливо, COVID-19, як і грип, перетвориться на сезонну хворобу

Питання "Як нам жити з новим вірусом?" все ще залишається надто актуальним навіть після того, як десятки компаній вже запропонували людству свої вакцини проти SARS-CoV-2. Дуже багато невизначеного: як надовго вистачає імунітету, як швидко мутує вірус, чи працюють вакцини проти усіх його різновидів.

Нинішню пандемію коронавірусу порівнюють з “іспанкою” — грипом, що з 1918 по 1920 рік забрав близько 100 мільйонів життів. Хоча і до 1918 року грип вже вражав населення, але ніколи його штами не викликали такого важкого перебігу. До речі, “іспанка” також була родом із Китаю, а не з Іспанії, як вважалося. Вірус хазяйнував переважно в Європі протягом 2 років, а потім захворюваність пішла на спад. Існує версія, що насправді, той різновид не був якимось особливо важким, просто на тлі І Світової війни — недоїдання, переповнених медичних таборів та лікарень, поганої гігієни — поширювалися бактеріальні суперінфекції, які вражали людей зі зниженим від вірусу імунітетом, саме від них страждали та помирали.

Після “іспанки” грип нікуди не дівся. Знову на людей щорічно нападали його різні штами, але епідемії стали сезонними й не переростали у пандемії.

Згідно з результатами досліджень, надрукованими у січневому випуску журналу “Evolutionary Bioinformatics” існує вірогідність того, що COVID-19, як і грип, буде спалахувати й гаснути у певні пори року. Деякі вчені робили такі припущення ще на початку пандемії 2020, що цей коронавірус не відрізняється від інших коронавірусів, які поширюються переважно восени та взимку.

Дослідники аналізували статистику із 221 країні, накопичену за цей період: кількість заражень, одужань, рівень тестувань, госпіталізацій, смертельних випадків. І знайшли чіткий зв’язок поширення інфекції з температурою повітря.

“Наразі ми робимо висновок: хвороба може бути сезонною, як і грип. Це саме те, на що ми розраховуємо з вакциною проти COVID-19 — контролювати ці перші хвилі захворюваності”, -- сказав керівник групи дослідників Густаво Каетано-Анолес, професор Інституту біології геному Університету Іллінойсу.

Раніше та ж сама група ідентифікувала ділянки геному SARS-CoV-2, де відбуваються швидкі мутації.

Аналогічні віруси мають сезонні збільшення рівню мутацій, тому вчені шукали зв’язок між змінами геному коронавірусу, що викликав теперішню пандемію, та температурою навколо, широтою й довготою.

“На основі наших результатів, ми робимо висновок, що вірус змінюється своїм темпом, і ми не можемо зараз напевно визначити, які фактори спрацьовують. Потрібно більше досліджень щодо впливу клімату й зміни пор року”, — каже Каетано-Анолес у пресрелізі.

Автори дослідження також припускають, що тут грає важливу роль імунна система людини. Саме на неї впливає температура повітря та харчування, наявність необхідних поживних речовин, мінералів та вітамінів, зокрема вітаміну D, який є дуже важливим для імунітету. Взимку, коли сонця мало, люди набагато менше отримують вітаміну D, який виробляється у шкірі під впливом ультрафіолету. “Ми знаємо, що грип — переважно сезонна хвороба, і влітку її загроза мінімальна, це дає можливість розробити вакцину від грипу на наступну осінь”, — каже Каетано-Анолес.

“Поки ми все ще знаходимось в епіцентрі пандемії, такої перерви з COVID-19 у нас немає. Можливо, ми навчимося укріплювати імунітет для боротьби з вірусом, який постійно мутує”.

Матеріали для статті перекладені та підготовлені редакторською групою сайту МедПравда.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 лютого 2021, 10:13 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації