Вхід | Реєстрація

Розглянули програму соціально-економічного розвитку Пирятинщини

3 березня відбулася 33-тя сесія районної ради п’ятого скликання, на якій одним з першочергових було розглянуто питання про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Пирятинського району на 2010 рік, а також – ще близько 10-ти інших питань порядку денного.
Презентувала проект цієї Програми начальник управління економіки та розвитку інфраструктури РДА Ірина Солдатова. Вона, зокрема, зазначила, що основною метою розвитку району у 2010 році буде відновлення економічного зростання із закладанням інвестиційного фундаменту подальшого стійкого розвитку, що стане базовою передумовою для розв’язання гострих соціальних проблем та підвищення добробуту населення (короткий зміст проекту Програми економічного і соціального розвитку району на 2010 рік було опубліковано у «Пирятинських вістях» №4 за 22 січня цього року). Заслухавши проект Програми, депутати районної ради внесли ряд зауважень та доповнень. Так, Микола Митропан як голова комісії з питань зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації підняв питання про те, що у Програмі відсутній розділ про розвиток місцевих ЗМІ. Депутат райради Рахімзян Заріпов висловив стурбованість непоодинокими випадками виплати у районі зарплати, нижчої від мінімальної, та нерегулярністю транспортного сполучення у населених пунктах району. Щодо питання заробітної плати, то слушну думку з цього приводу висловив і голова районної ради Олексій Рябоконь. Зокрема, він стурбований низьким рівнем зарплати у сільському господарстві. О. Рябоконь заявив, що у цій галузі по зарплаті наш район – на передостанньому місці в області, а також запропонував у Програмі соціально-економічного розвитку на 2010 рік «виписати» реальні показники по зарплаті у районі, і в галузі сільського господарства - щоб цей показник був не нижчим за середньообласний. Крім того, владі рекомендовано сприяти розвитку профспілкового руху та укладанню трудових угод. Що стосується питання транспортного сполучення у районі, то, зважаючи на його актуальність і гостроту, голова районної ради Олексій Рябоконь вніс пропозицію детальніше розглянути його та винести на розгляд наступної сесії районної ради. Депутат районної ради Микола Купріян акцентував увагу на питанні ефективного використання земельних ділянок, що знаходяться в оренді, адже деякі з них не використовуються роками. Депутат Валентина Димова порушила питання необхідності насадження лісосмуг у районі, щоб узимку менше було переметів на дорогах.
Тож, розглянувши проект Програми соціально-економічного розвитку району на 2010 рік та врахувавши зауваження й рекомендації, районна рада затвердила Програму, а також надала дозвіл райдержадміністрації вносити відповідні зміни до основних показників, виходячи з уточнень головних управлінь - економіки та фінансового ОДА.
Другим було розглянуто питання про виконання районної Програми зайнятості населення за 2009 рік. Доповідала з цього приводу в.о. начальника управління праці та соціального захисту населення РДА Наталія Пархомова. Вона проінформувала, що згідно моніторингу зайнятості населення району на 1 січня цього року із загальної чисельності проживаючих у районі 33484 осіб непрацездатне населення становить 16518 осіб, з них пенсійного віку - 11411. Працездатне населення: зайняте - 10509 осіб, решта - населення працездатного віку, яке перебуває на обліку в центрі зайнятості (580 безробітних громадян), веде індивідуальне, особисте господарство - 1190 осіб та особи, про яких немає відомостей про зайнятість, - 807, працюють за межами району області та за кордоном – 1197, студенти та військовослужбовці строкової служби - 1819 осіб. Із загального аналізу зайнятості населення незайнятих громадян у районі - 864 особи. За 2009 рік у районі створено 491 нове робоче місце, що становить 72,2% річного завдання. Протягом минулого року підприємствами, установами, організаціями скорочено 47 працівників, у порівнянні з попереднім роком кількість скорочених посад збільшилася у 2,5 раза. У 2009 році виявлено 52 найманих працівники без оформлення трудового договору.
Про надання соціальних послуг зареєстрованим безробітним та зміни у законодавстві про працю проінформувала директор районного центру зайнятості Марія Пшиченко. Голова районної ради Олексій Рябоконь поцікавився, як сільські ради залучають безробітних до громадських робіт по благоустрою населених пунктів. М. Пшиченко повідомила, що у 2009 році лише 5 сільських рад використовували кошти своїх сільських бюджетів для залучення безробітних на громадських роботах, інші ж робили це за рахунок центру зайнятості. Вона також відмітила позитивну роботу в цьому напрямку Великокручанської та Олександрівської сільських рад. Неналежним чином працюють у плані залучення безробітних на громадські роботи Харківецька, Вікторійська та Каплинцівська сільради.
Звіт про виконання районної Програми зайнятості населення за 2009 рік депутати районної ради взяли до відома. Крім того, затвердили районну Програму зайнятості населення на 2010-2011 роки, яка передбачає сприяння забезпеченню економіки регіону кваліфікованими кадрами, здійснення заходів щодо забезпечення збереження існуючих та створення протягом 2010 року - 452 і протягом 2011 року - 480 нових робочих місць, посилення контролю за станом дотримання вимог законодавства про працю при звільненні працівників тощо.
Районна рада також розглянула ряд інших питань порядку денного. Серед них – про результати депутатських запитів, які були зроблені окремими депутатами районної ради на попередніх сесіях. Один з них – депутата Ганни Синяк про використання за призначенням районного Будинку культури, зокрема, для організації змістовного дозвілля молоді - буде додатково розглянуто на профільній комісії та винесено на розгляд наступної сесії районної ради, оскільки Г. Синяк не задоволена наданою їй начальником відділом культури і туризму РДА Т. Білобровою відповіддю.
Щодо депутатського запиту групи депутатів районної ради Володимира Клепача, Віктора Дворника, Олександра Налчаджі та Григорія Сапсая, котрі оскаржували виділення міською радою земельної ділянки за школою-гімназією естетичного виховання для будівництва житлового будинку, то відповіді, які надійшли на цей запит, депутатів райради теж не задовольнили. Тому голова районної ради Олексій Рябоконь запевнив, що районна рада спільно з прокуратурою продовжить розгляд цього питання, про що буде проінформовано депутатів.
Загалом сесія пройшла досить конструктивно і з дотриманням регламенту.

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2010, 15:23 | Пирятин | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації