Вхід | Реєстрація

Що дешевше: газ чи тирса?

Що дешевше: газ чи тирса?

Ця стаття є продовженням публікації під назвою «Тепло в школах, або Чи стануть діти заручниками дорослих ігор?».

Попередня стаття була побудована не лише на фактах, а й на емоціях та припущеннях. Нормальним її продовженням має стати перехід до раціональної складової. А що може бути раціональніше, аніж наведені факти, розрахунки та документи?

Тому редакція «ЕХО» звернулася із проханням надати відповідні розрахунки щодо вартості теплопостачання для навчальних закладів як до підприємця В’ячеслава Гонтаря, котрий зараз виробляє і продає теплову енергію у кілька шкіл міста, так і до відділу освіти Кобеляцької міської ради.

В’ячеслав Гонтар, директор підприємства  «ТЕА­КОМ ПОЛТАВА», свої розрахунки надав протягом лічених годин. Він привіз у редакцію вже підготовлений матеріал, який ми подаємо нижче без змін. Таку оперативність підприємець пояснив наступним чином:

— Розрахунки затрат, понесених на виробництво теплової енергії, підприємство веде постійно. Далі, за формулами, досить просто вирахувати, у скільки б обійшлося опалення природним газом. Так що багато часу це в мене не забрало.

 

Розрахунок від «ТЕА­КОМ ПОЛТАВА»

Розрахунки здійснено на виконання статті 20 Закону України «Про теплопостачання» та відповідно до Порядку розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу, для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, її транспортування та постачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.09.2017 № 679.

Середньозважений тариф на грн/Гкал за 2020 рік становив 1400,97 грн. (без ПДВ),  а також без врахування затрат на оплату праці працівників та витрат за спожиту електроенергію.

Для ТОВ «ТЕА­КОМ Полтава» тариф становив 1260,873 грн/Гкал без ПДВ.

При використанні природного газу температура в приміщеннях не піднімалася вище 12­14 С, при використанні альтернативних джерел температура в приміщеннях становила 17­21 С.

Розрахункова температура повітря в приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів,  згідно Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально­виховного процесу, затверджено Постановою Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 № 63, погоджено листом Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 № 1/12­1459:

Приміщеня

Температура повітря (норма)

Класи та кабінети

17­-20 °С

 

Для розрахунку витрат природного газу для котельні Кобеляцької школи №2 використовувались дані:

362Гкал х 198,01 : 1,171428= 61.190 тис м3 ;

197Гкал х 198,01 : 1,171428= 33.300 тис м3

При обчисленні кількості спожитого природного газу використовувалися наступні коефіцієнти:

  • 1,171428 — фактичний калорійний еквівалент природного газу (8200);
  • 198,01 — питома норма витрат умовного палива для встановлених на котельні котлів НИИСТУ 5, при визначенні якої враховуються такі показники, як термін експлуатації котлів та їх потужність (у даному випадку експлуатація газових котлів 28 років, тому ККД котлів прийнято 74%. КТМ 204 Україна 244­94);
  • 559 (362 та 197) Гкал, кількість теплової енергії, яка споживалася закладом протягом опалювального періоду, розрахованого до КТМ Україна 244­94 та ДБН «Будівельна кліматологія».

Враховуючи  середньомісячну вартість природного газу протягом 2020 року, з розрахунку 7 грн/ м3 та вартості транспортування природного газу в розмірі 5300 грн. за місяць (у розрахунок беремо термін опалювального сезону протягом 5­ти календарних місяців), надана споживачу теплова енергія становила б:

61190  х 7 +(3 х 5300) = 444230 грн;

33300  х 7 +(2 х 5300) = 243700 грн.

ЗОШ №2 м. Кобеляки

 

Альтернативна енергія

Природний газ

(при дотриманні

температурного режиму в приміщеннях)

Січень – Березень 2020 р.

362 Гкал

/456436 грн.

362Гкал /444230 грн.

Жовтень – Грудень 2020 р.

197 Гкал

/248391грн.

197 Гкал/243700 грн.

 

Але, враховуючи,  що до виробництва теплової енергії не входять такі складові, як заробітна плата, нарахування на заробітну плату, вартість електроенергії та загальновиробничі витрати (повірка обладнання, поточний ремонт та інші витрати), вартість теплової енергії, виробленої з природного газу, зросте мінімум на 20% .

Вказані складові враховані у вартість теплової енергії, виробленої з альтернативних видів палива!!!

Переваги співпраці:

  • 100 % заміщення «дорого російського» природного газу;
  • економія бюджетних видатків на опалення щорічно;
  • повна відсутність капіталовкладень з боку бюджетної організації;
  • зменшення вартості та підвищення якості послуг із теплопостачання;
  • позитивний вплив на національну економіку шляхом використання місцевих альтернативних видів палива та вітчизняного котельного обладнання.

Перехід на альтернативне тверде паливо гарантує отримання наступних переваг:

Прямі фінансові переваги проекту:

  • Зменшення витрат на оплату праці;
  • Зменшення витрат на ремонт та технічне обслуговування обладнання;
  • Відсутність капітальних витрат.

Інші переваги проекту:

  • Диверсифікація джерел енергопостачання;
  • Відсутність обмежень у обсягах споживання теплової енергії;
  • Використання місцевих альтернативних та екологічно чистих видів палива;
  • Сприяння виконанню програми по заміщенню газу та постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р № 453 «Про стимулювання заміщення природного газу під час виробництва теплової енергії для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів».

Окрім того, В’ячеслав Гонтар додав:

– Наші розрахунки легко перевірити. Як бачите, вартість опаленням газом, на перший погляд, є нижчою. Але ж… Це виключно при умові дотримання температурного режиму в школах, передбаченого санітарними нормами. Можна взагалі «спалити» газу ледве не вдвічі менше і «зробити» газове опалення супервигідним. Але при цьому діти будуть сидіти в холодних класах. Це перше. Друге і, можливо, головне. Будь­який фахівець, котрий має справу з фінансами, знає, що є пряма і відділена вигоди, прямі і додаткові витрати. І от, якщо до вартості спожитого газу додати зарплату операторів, амортизацію, електроенергію, отримання допусків і дозволів, то цифри чітко засвідчують — опалювати школи за допомогою альтернативних видів палива є набагато дешевше. Окрім того, ми самі змонтували обладнання і створили для Кобеляцької ОТГ з десяток робочих місць. А це — ще додаткова вигода у вигляді відрахувань до бюджету.

Згідно з розрахунками Гонтаря, лише за один сезон бюджет зекономить у результаті співпраці з його підприємством більше мільйона гривень. Відповідну таблицю через брак газетної площі ми розміщуємо на сайті.

Відділ освіти міськради поки що своїх розрахунків не надав. Чекаємо.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 лютого 2021, 12:19 | Кобеляки | Суспільство


1. Седой / 28 лютого 2021, 11:54
А где набрать столько опилок?
2. Седой / 28 лютого 2021, 11:54
Если все перейдут на Тырсу вместо агрессивного росгаза
3. Filon / 1 березня 2021, 11:05
1.Седой
«А где набрать столько опилок? »

Зауваження резонне. На даний момент підприємство використовує тирсу, щепу та пелети із власного виробництва. У нас слава Богу і розумному інвестору працює деревообробне підприємство. Якщо памятаєте "Зорю". Диво, але воно збережене.Дови працюватиме підприємство - буде сировина. Теплопостачальник - це частина міні-холдингу "Зоря". Тобто ідея - здрава.
4. Ltava / 1 березня 2021, 15:11
А ще якби гілки не тягли у ліс на смітник а били на щепу та то з сировиною ніколи б проблем не було)))
5. саша ставицький / 1 березня 2021, 15:24
Нічого дивного , що так оперативно зацікавлена сторона надала розрахунки.Але в цих розрахунках багато чого не враховано.Перш за все те тверде паливо(фактично дрова) має поки низьку ціну поскільки безбожно і безкоштовно вирубується значна частина лісонасаджень.Не враховано , скільки буде коштувати виготовлення проекту переобладнання , саме переобладнання і т.д. .Потім зовсім не враховується на який період вистачить цих палет і тирси і можливо через рік чи два доведеться знову переобладнувати котельні на інший вид палива.Ну ще є багато не врахованих нюансів , наприклад оплата обслуговування і т.д. .,і приймати розрахунки зацікавленої сторони за істину не зовсім правильно.
6. Filon / 1 березня 2021, 19:02
5.саша ставицький
«.Перш за все те тверде паливо(фактично дрова) має поки низьку ціну поскільки безбожно і безкоштовно вирубується значна частина лісонасаджень.Не враховано , скільки буде коштувати виготовлення проекту переобладнання , саме переобладнання і т.д. .Потім зовсім не враховується на який період вистачить цих палет і тирси і можливо через рік чи два доведеться знову переобладнувати котельні на інший вид палива»

Теж резонне зауваження. За винятком, знову ж, перепрошую за субєктивність пункту щодо вирубки лісонасаджень. Наскільки мені відомо «Зоря» взагалі не купляє кобеляцького лісу, адже він не підходить за своїми діловими якостями. Щоо вартості проекту, то ми ще три роки тому писали що проекті переобладнання - за рахунок постачальника. Газові котли залишені, у відео є. Так, потрібно бачити і альтернативні розрахунки. Чекаємо на них. Якщо дадуть, опублікуємо.
7. саша ставицький / 2 березня 2021, 09:07
Розумію , що цей матеріал містить прикриту рекламу , але .... з Росії зараз деревина в Україну не поставляється , з Європи також , навпаки іде все краще в Європу , то виникає питання де Зоря закуповує деревину , не в Японії ? Поскільки не надходить сировина зза кордону , то вона українська , отже в Україні вирубується і більш за все десь в межах Полтавської області , а можливо і в Кобеляцькій громаді , бо часто бачу , як ЗІЛи і КАМАЗИ возять пиляні дрова готові до спалювання.І ніхто не подумав , що Кобеляки знаходяться в небезпечній зоні для вітрової ерозії грунтів і ніхто незнає яку користь чи шкоду принесуть палети від ЗОРІ.А ще слід врахувати , що не так багато того палива може виробити Зоря і чи в якийсь момент вона не збанкрутує і знову прийдеться переобладнувати , як у нас це відбувається дуже часто.Памятаєте , як зовсім недавно і в депутати обирали тих , хто обіцяв газифікувати села , недавно пропонували тюкувати солому і вкидати тюки в котли , тепер палети і дрова , пропонують і вирощувати верболіз , що далі?
8. Zorya1923 / 2 березня 2021, 18:16
Заря покупает лес (кругляк) в основном в Черниговской и Сумской областях. Север Украины.

Котельных поставили ровно столько, сколько есть сырья. Котельня - это контейнер - Модуль. Перестраивать ничего не нужно. Все газовые котлы на месте. Реклама тоже не нужна, так как Заря расширения не планирует.

"Тижневик Ехо" запросили расчёт - предприятие его предоставило. За отопительный сезон экономия для бюджета около 1 млн грн, плюс налоги в "громаде" остаются и самый Главный ПЛЮС - в школах деткам и преподавателям тепло.
9. Zorya1923 / 2 березня 2021, 18:17
Вопрос возник после того, как "Голова Громады" начал изучать экономику, в том числе теплоснабжения (что выгоднее - газ или щепа). Что абсолютно правильно. Очевидно, это стало известно редакции "Тижневик Ехо". Дальше всё понятно.
Так что не ищите подвохов - их нет.
10. саша ставицький / 2 березня 2021, 18:47
Навіть заголовок говорить про рекламу.Коли співставляють , що вигідніше , то це і є рекламування. Те , що ЗОРЯ закупляє деревину в Сумській , чи Чернігівській області ніяк не покращує екологію України.Я нічого не маю проти ЗОРІ , дійсно вигідно використовувати відходи на опалення , але ж це не зможе забезпечити повністю теплопостачання навіть у самому місті Кобеляки.І дуже хочеться запитати чиї КАМАЗи і ЗІЛи розвозять дрова по Кобеляках і яка вартість дров і тих палетів від ЗОРІ?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації