Вхід | Реєстрація

Ще один депутат збирається судитися з міськрадою

Ще один депутат збирається судитися з міськрадою
За цю розрахувались?

Під час проведення сесійного засідання Кобеляцької міської ради депутат Роман Василенко заявив про наявність боргу перед ним, як підприємцем. Мова йде про десятки тисяч гривень за лавочки, установлені на вулицях Кобеляк. Оскільки борг, що виник ще в 2019 році, йому повертати не збираються, Василенко планує повернути свої гроші через суд.

Про існування боргів міської ради перед підрядниками, які виконали ті чи інші роботи чи надали послуги, було відомо давно. Але абсолютно підконтрольна міському голові Олександрові Копельцеві більшість депутатів минулого скликання ради це питання навіть не озвучували. Зрештою, кобеляцькі обранці могли про них просто не знати. А оскільки бюджетом у місті фактично одноосібно розпоряджався міський голова (депутати лише слухняно голосували за його пропозиції), то співвідношення дебету і кредиту Кобеляк було таємницею і для громадськості. Зараз проблему озвучили.

Під час останньої за ліком сесії депутат Анатолій Таранушич нагадав, що на засіданні постійних комісій міськради його колеги прохали озвучити суми боргів, що накопичила міська влада із 2019 року.

Відповідь надавав Олександр Ломаков, як представник виконавчого комітету вже нової ради. За його словами, кобеляцька міська рада станом на 1 січня 2021 року мала заборгованість перед підрядниками за виконані роботи в сумі 358 тисяч 367 гривень. У основному це борги за встановлені дитячі спортивні та ігрові майданчики в міських дитсадках.

Ще 402 тисячі боргів перед підприємцями накопичив «Водоканал Плюс». Із них 207 тисяч гривень — за ремонт дорожнього покриття на вулиці Київській. Роботи були проведені у 2019–20 роках. Інші борги — за роботи і матеріали, щодо укладання бруківки.

За словами Ломакова, усі роботи підтверджені договорами та іншими документами. Міський голова Олексанр Копелець зазначив, що приймання робіт проводилося членами спеціальної комісії, до складу котрої входили працівники громадськості, міської ради і депутати.

Після того, як Ломаков закінчив свою доповідь, із місця піднявся депутат міськради від «Слуги народу» Роман Василенко. Він, як відомо, давно займається підприємницькою діяльністю.

Василенко нагадав, що є акти виконаних робіт і по встановленню лавочок на вулицях Кобеляк. І роботи не оплачені міською владою.

Роман зазначив:

— Ми з вами в кінці 2020 року збиралися, перевіряли накладні й акти. Все узгодили. Але зараз усе це не озвучено. Чому мене немає в списках?

Ломаков відповів, що озвучені лише неоплачені договори.

Далі говорити взявся міський голова Олександр Копелець. Він сказав:

— Ми з вами домовлялися по 2400 за лавочку. Потім у 2020 році ви заднім числом усе перерахували по 4200.

Копелець порекомендував Василенку звертатися до суду.

Після нетривалої суперечки між міським головою та депутатом виступив Анатолій Таранушич. Він сказав:

— Усе оце озвучене є набором цифр. Потрібно, щоб інформація була опрацьована членами бюджетної комісії. Зараз свою проблему озвучив колега Василенко. Можливо, є й інші підприємці, про яких ми не знаємо. Під час засідання бюджетної комісії була озвучена пропозиція, аби інформація по боргах була опрацьована депутатами. Тому пропоную зараз бюджет за 2020 рік не затверджувати, а проголосувати за нього після того, як попрацює бюджетна комісія.

Зрештою, за бюджет проголосували.

 

Роман Василенко: «Договори я переписував по кілька разів»

Через кількам днів після сесії ми зустрілися з депутатом Романом Василенком. І він більш детально розповів про свої непрості відносини з міською владою, а точніше — Олександром Копельцем.
Роман говорить:

— Говорячи про якісь завищені ціни на лавочки, Олександр Олександрович, м’яко кажучи, лукавить. Він, як і я, прекрасно знає, що за аналогічну продукцію іншим підприємцям, а саме  — Мотильову та Іллєнку, заплатили. У 2018 році — по 4 тисячі гривень, у 2019‑му — по 4200. Є акти приймання-передачі та інші докази. Копелець про це прекрасно знає. Частина грошей ішла через міську раду, частина — через «Водоканал Плюс». Всього було виготовлено і установлено 98 лавочок. Так звані «мої», тобто неоплачені лавочки стоять у міських парках.

Також підприємець розповів про інші нюанси ділових стосунків з Копельцем:

— У мене й до сьогодні немає «на руках» договору. Чому? Та тому, що я його кілька разів переписував. Мені пропонували скласти новий договір під суму, яка є в міському бюджеті на момент розмови. Я переписував. Не платили. Знову переписував. Договори в міській раді знаходяться, акти виконаних робіт, підписані мною, — теж.

У самого Василенка немає ні його екземпляра договору, ні інших документів. Депутат-підприємець збирається позиватися до міської ради та повертати борги через суд. Загальна сума заборгованості, за словами Василенка, становить майже 52 000  гривень.

Важко сказати, чи зможе Василенко добитися оплати за виконану ним роботу через суд. Надто мало в нього документальних доказів. Те, що на сесії Копелець фактично визнав наявність боргу, як кажуть, «до справи не пришиєш». Сьогодні визнав, завтра — відмовився.

Взагалі ж ми маємо справу з «класикою жанру» від кобеляцького міського голови. Яке там «Прозорро, Дозорро» та інші інтернет-майданчики для державних закупівель, які там тендери-шмендери, аукціони-маукціони. Усе набагато простіше відбувається.

 

Базовий сценарій «Як «кидають» лохів»

Сідають у кабінеті двоє — замовник і виконавець, домовляються про договір і ціну. Чи присутня там корупційна «маржа»? Можливо. Але про це й підприємці, котрих «кинули» на гроші, не розкажуть. Адже вони в такому випадку теж фактично є учасниками злочину. Домовленість між міським головою і підприємцем ніде документально не фіксують. Договір підписують і публікують уже після виконання робіт чи поставки товару. І якщо бізнесмен погоджується на такі умови, він миттєво стає заручником ситуації, точніше, того, хто платить гроші. Роботу він зробив? Зробив! Договір на папері є? Немає! Коли заплатять? А коли гроші будуть. Від бажання в того, хто волею долі і «лохів» розпоряджається їх грошима.

Найцікавіше в цій історії — це те, що про такий базовий сценарій знають усі бізнесмени в Кобеляках та окрузі. Але продовжують працювати і поставляти товари в борг. Чому? Та тому, що коли «пахне» грошима, та частина мозку, яка відповідає за прийняття раціональних рішень, починає працювати гірше.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 березня 2021, 19:23 | Кобеляки | Фінанси


1. Ltava / 5 березня 2021, 21:56
Злий Ви Ігор Миколайович!!!)) І в депутати людина балотувалася за людей боротися а не борги вибивати !!!! І відкати нікому на перед не давав!!! А лавочки? так то буде спонсорська допомога в рахунок майбутніх замовлень!!)) А як борги в казначействі могли реєструватися то про це знають нові працівники міської ради які перейшли на роботу із казначейства !)))
2. саша ставицький / 6 березня 2021, 08:45
Ця ситуація нагадує ту , що була з екскаваторником на смітнику біля цегельні , спочатку домовились за одну ціну , а потім показалось мало .Як на мою думку , то ті лавочки , що на фото , не вартують таки 4.2 тис грн.Разом з тим , спостерігаю , що Ігорь Миколайович не на шутку взявся за Копельця , постійно все не так , кругом один обман , крадіжки .Чи не є це маразмом?
3. TaranenkoSergiy / 6 березня 2021, 09:15
Ціну завжди змінює Копелець, причому в вигідну для себе сторону з хорошими ВІДКАТАМИ. Тому і не показує всіх боргів Кобеляк.
А завдання "Ехо" - констатувати правду і тільки правду, а те, що Ігор Миколайович добре проінформований, говорить про його професіоналізм.
Копелець кращий в області аферист. А за Василенко стоять робочі місця, яким треба платити заробітну плату і податки. Хто дає відкати, з тим Копилець розраховується. А господар екскаваторів добре знає, що Копелець все одно обдурить. Напрацював небагато боргів, розрахунку немає - До побачення.
Копелець екскаватору теж залишився винен.
4. TaranenkoSergiy / 6 березня 2021, 09:16
Ці лавочки зробили Копельцю перемогу на виборах. Міг би з Василенко розрахуватися
5. Ltava / 6 березня 2021, 10:39
4.TaranenkoSergiy
« Міг би з Василенко розрахуватися»


До нових виборів ще не скоро, "нових Василенків" набере)))
6. Slavko / 6 березня 2021, 12:00
"...корупційна «маржа»? Можливо. Але про це й підприємці, котрих «кинули» на гроші, не розкажуть..."

Рому кинули його ж методами. Яка печаль! Так смичків найми блть! Чого плачеш ??

Змінено 06.03.2021, 12:02
7. Filon / 6 березня 2021, 12:29
2.саша ставицький
«Разом з тим , спостерігаю , що Ігорь Миколайович не на шутку взявся за Копельця , постійно все не так , кругом один обман , крадіжки .Чи не є це маразмом?
»

Саша, шановний, це можна назвати маразмом, можна - паранайєю, можна - замовленням. Можна ще із десяток порівнянь і визначень застосувати. Але чи не краще все спростити? І поставити питання таким чином " Це правда чи ні?". Нампершрму місці має бути факт, а потім - оціночні судження. По факту - не здійснена оплата, не виконані договірні зобовязання. А оцінювати можна по-різному. А ж до - " так йому і нада тому Василенку". А розвиток ситуації теж може бути багатоваріантним. Можна поцілувати перстень і отримати гроші, можна судитися і отримати гроші, можна плюнути слиною на ті гроші, можна наййняти хлопців із битами. І так, майже до нескінченності. А факт, то всього-навсього один. За виконану роботу незаплатили. Або підприємець бреше. Хоча відео засвідчує, що таки не бреше, сам міський голова визнає, що не заплатив.
8. саша ставицький / 6 березня 2021, 16:07
Я перш за все оцінюю те , що бачу на фото , так на мою думку та лавочка не коштує 4200грн.Я не веду мову оплачено , чи не оплачено , ті хто підписував договір розберуться.Я тільки бачу на ваших сторінках систематичну критику Копильця , наче немає інших фігурантів , навіть із тих же депутатів.Читаючи ваші матеріали , здається , що ви отримуєте насолоду від вашої критики , яка зачасту здається смішною.У ваших матеріалах нищівна критика проти Копильця і ВОДОКАНАЛ ПЛЮС , інших немає тепер в громаді.
9. Ltava / 6 березня 2021, 16:37
7.Filon
« За виконану роботу незаплатили.»


В бюрократичному світі свої правила, як що не має накладної а тим більше -договора то все інше дійсно суд(( а лавочки виготовляти і розставляти по місту ніхто не забороняє (( Тож це просто наука для інших що до співпраці із владою громади((
10. Slavko / 6 березня 2021, 17:23
7.Filon
«можна найняти хлопців із битами. І так, майже до нескінченності»

У Кобеляках давно все вирішується, хто крутіший. У Копельця більша криша, що теревенити ?..
11. TaranenkoSergiy / 6 березня 2021, 18:34
Про це і мова, що Копильцю закон не писаний.Такі речі необхідно купувати через «Прозоро», але там кинути складніше, тому що публічно, а Копелець боїться публічності. Погано, що він кидає в першу чергу підприємців з Кобеляк. Його обов’язок - підтримувати місцевих і давати їм роботу. Депутати зробили запит надати список усіх боргів. Копелець його приховує. Він великий фахівець робити банкрутами підприємства «Водоканал плюс, мінус, кома, два плюса»
В нормальній країні він би вже сидів довічно.
Ехо НЕ критикує, а озвучує Факти.
12. Ltava / 6 березня 2021, 18:46
11.TaranenkoSergiy
«Погано, що він кидає в першу чергу підприємців з Кобеляк»


А якби не кобеляцьких то респект?))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації