Вхід | Реєстрація

25 тисяч хабара, замість 130 тисяч штрафу

25 тисяч хабара, замість 130 тисяч штрафу

24 лютого по Царичанці, Китайгороду та інших населених пунктах колишнього району почала розповсюджуватися інформація про затримання під час отримання хабара двох співробітників інспекції з контролю за  охороною та використанням земель.

До редакції «ЕХО» повідомлення про цю подію надійшло одразу з кількох джерел. Нібито працівників інспекції затримали при отриманні тисячі доларів США. Ці кошти вони вимагали із підприємця, жителя Царичанки, котрий займається аграрним бізнесом. У ході перевірки інспектори виявили порушення при використанні земельних ділянок. І запропонували бізнесмену заплатити їм, замість сплатити штраф у  державний бюджет.

Про цей факт редакція «ЕХО» вже повідомляла. Ми обіцяли, що продовжимо інформувати своїх читачів про деталі резонансного, як для Царичанщини, випадку.

Від 24 лютого, дня, коли нібито відбулося затримання двох посадових осіб, минуло кілька днів. Але станом на неділю, 28 лютого, на офіційних сайтах служб співробітники, котрих мали б проводити цю спецоперацію, ніяких повідомлень про неї так і не було опубліковано. Мова йде про обласну прокуратуру, Службу безпеки України та Державне бюро розслідувань (ДБР).

Та це не завадило здобувати інформацію з неофіційних джерел.

У попередній публікації було висловлене припущення, що посадовці Держгеокадастру, громадяни Р. та М., могли виявити факт нецільового використання земельної ділянки і через це вимагати з підприємця-аграрія хабар. Сільгоспвиробники інколи отримують у оренду або в право власності землі сільськогосподарського призначення, як луки чи пасовища, а потім успішно їх розорють, перетворюючи в ріллю. При цьому порушники суттєво «економлять» на податках та ще й земельне законодавство порушують.

Але в цьому випадку причина для вимагання хабара, або офіційною мовою —  неправомірної вигоди, була іншою.

Один із царичанських підприємців, який десятиліттями вже багато років займається аграрним бізнесом, орендував на території Китайгородської громади між Рудкою і Царичанкою поле площею 13 гектарів. Мав договір оренди, платив податки. Землі ті мали статус ріллі. Тобто, на перший погляд, ніяких порушень.

Та інспектори Держкомзему виявили, що земельній ділянці не був присвоєний кадастровий номер. І запропонували бізнесмену «вирішити» питання шляхом передачі їм 25 тисяч українських гривень. У іншому разі, погрожували штрафом  у 10 тисяч гривень за гектар. У загальному — 130 тисяч гривень.

Звідки взявся такий штраф, по якій методиці інспектори його «нарахували» —  незрозуміло. Швидше за все, вони пробували банально «розвести» підприємця.

Та в результаті, замість отримання 25 тисяч, два службовці були вимушені пережити кілька неприємних хвилин. Їх затримали силовики.

Цікаво, що один із фігурантів цього епізоду, громадянин Р., кілька років тому вже притягувався до кримінальної відповідальності за фінансові махінації. Будучи на службі в держави, у іншому відомстві чоловік примудрився привласнити більше сорока тисяч гривень. За що й «отримав» вирок по статті  191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» — позбавлення волі та права обіймати певні посади.

Але виявляється, громадянин Р., як кажуть, не покаявся.

Чим закінчиться чергова кримінальна епопея із вимаганням хабара посадовцями державної служби?

Однозначно сказати важко. У сорокові-п’ятидесяті роки минулого століття — розстрілом. На початку 2000-х третього тисячоліття  — умовним терміном. Зараз, як правило, такі справи закінчуються тим, що судді і прокурори купляють собі нові автомобілі. Хабарників давно «не саджають» навіть для «галочки».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 березня 2021, 11:46 | Царичанка | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації