Вхід | Реєстрація

Про проведення сеансу телефонного зв'язку «гаряча лінія»

12 лютого 2009 року в ДПІ у м. Полтаві відбувся сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія". Питання що обговорювались: подання податкової звітності в електронному вигляді; проект податкового кодексу України; робота ДПІ по запобіганню випадків мінімізації податкових зобов'язань та збитковості підприємств міста; упередження виплати заробітної плати у конвертах; порядок нарахування та сплати податку на додану вартість до бюджету, порядок проведення перевірок по контролю за розрахунковими операціями; декларування доходів громадян за 2009 рік. На питання відповідали: заступник начальника ДПІ у м. Полтаві Віктор Книш, начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Вікторія Захарченко, начальник управління інформатизації процесів оподаткування Надія Андрійченко.
Під час проведення гарячої лінії до податкової надійшли такі питання:
На балансі підприємства є мобільний телефон. Працівники підприємства іноді користуються послугами мобільного телефону (здійснюють дзвінки по приватним розмовам).Чи являється об"єктом оподаткування вартість таких розмов?
Вікторія Захарченко: Відповідно до частини "е" пп. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону України від 22.05.2003 р. N 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб", із змінами і доповненнями, до додаткових благ, одержаних працівником від свого працедавця, відноситься і вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Виходячи з цієї норми Закону N 889, вартість послуг мобільного зв'язку ( приватних телефонних розмов з мобільного телефону, який перебуває на балансі підприємства), що сплачується за рахунок цього підприємства, за здійснені його працівником "невиробничі" телефонні розмови, розглядається як додаткове благо, одержане працівником від свого працедавця.
З метою оподаткування вартість таких телефонних розмов включається до складу загального оподатковуваного доходу працівника того місяця, коли підприємство здійснило їх оплату оператору мобільного зв'язку, і з її суми працедавець - податковий агент зобов'язаний утримати податок з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % (п. 7.1 ст. 7 Закону N 889) та перерахувати його до бюджету відповідно до статей 8 та 16 Закону N 889.

Громадянин зобов'язаний особисто заповнювати та подавати до податкової декларацію?
Віктор Книш: Не обов'язково. Декларація про доходи може заповнюватися громадянином самостійно, або він може нотаріально уповноважити іншу особу здійснювати таке заповнення. У разі заповнення декларації іншою особою така декларація має містити інформацію про цю особу на рівні з інформацією про самого платника податку. В такому випадку відповідальність за порушення порядку заповнення та подання декларації буде нести така уповноважена особа.
А в деяких випадках зобов'язання щодо подання декларації від імені платника податку покладаються на інших осіб. А саме:
- у випадку коли доходи отримує неповнолітня або недієздатна особа, обов'язок покладається на опікуна або піклувальника;
- у випадку коли платник податку помер - на спадкоємців або розпорядників майна;
- і у випадку забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, цей обов'язок покладається на державного виконавця.

Чи потрібно документально підтверджувати витрати, які включаються до складу податкового кредиту?
Віктор Книш: Слід зазначити, що витрати, фактично понесені платником податку мають бути підтверджені фіскальним або товарним чеком. касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.
Підприємство - платник єдиного податку відкрило депозитний рахунок в банку. Чи обкладаються єдиним податком нараховані проценти?
Вікторія Захарченко: Згідно зі статтею 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції ( товарів, робіт, послуг).
Згідно з п.2, п.5 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єктів малого підприємництва - юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності затвердженим наказом ДПА України від 13.10.98 р. № 477 ( в редакції наказу ДПА України від 12.10.99 р. № 554, в доходній частині Книги обліку доходів і витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції ( товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.
До позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємства").
Таким чином, підприємство для обкладання єдиним податком повинно враховувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів включаючи проценти банку по депозитному рахунку, та виручку від іншої реалізації.

Яка відповідальність чекає громадян які не виконають свій обов'язок з декларування доходів?
Віктор Книш: За несвоєчасне подання фізичною особою декларації про доходи, статтею 164V-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за порушення порядку подання декларації про доходи та ведення обліку доходів і витрат.
Так, неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних - тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 51 грн. до 136 грн.

Фізична особа, яка проживає в м. Полтаві, а зареєстрована в м. Дніпропетровськ хоче скористатися правом на податковий кредит за навчання дитини. В яку ДПІ необхідно звернутися фізичній особі для подання декларації для використання права на податковий кредит?
Віктор Книш: Відповідно до п.1.14 статті 1 Закону України від 22.05.2003 р.№889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб ",із змінами і доповненнями, податкова адреса фізичної особи - місце постійного або переважного проживання платника податку, місце податкової реєстрації платника податку, визначене згідно з законодавством.
Отже, для того щоб скористатися податковим кредитом на навчання дитини, фізична особа повинна подати декларацію за місцем податкової адреси в м. Дніпропетровськ.

Чи повинно підприємство - платник єдиного податку, сплачувати земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовано надане в оренду нерухоме майно?
Вікторія Захарченко: Згідно із абзацом п'ятим частини першої ст. 6 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу від 28.06.99 р. № 746/99) суб'єкт малого підприємництва, який перейшов на сплату єдиного податку, не є платником, зокрема плати (податку) за землю.
Відповідно до п. 6 постанови Кабінету Міністрів України "Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727" від 16.03.2000 р. № 507 суб'єкт малого підприємництва, який згідно з абзацом п'ятим частини першої ст. 6 цього Указу не є платником плати (податку) за землю, звільняється від плати (податку) за землю лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності.
Отже, орендодавець - платник єдиного податку звільняється від податку за землю лише за земельні ділянки, які використовуються ним для провадження підприємницької діяльності, а за земельні ділянки, на яких розташовано надане в оренду нерухоме майно, повинен сплачувати податок за землю на загальних підставах.

Автор: www.sta.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2010, 16:23 | Полтавщина |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації